Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 26 May 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 26 May 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs May 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 26 May 2020

  1. Name the person who inaugurates Indian Dispute Resolution Centre (IDRC), first of its kind Institutional Alternative Dispute Resolution Centre.
    1) Dipankar Datta
    2) BiswanathSomadder
    3) Mohammad Rafiq
    4) A K Sikri
    5) Sanju Panda
    Answer-4) A K Sikri
    Explanation:
    Former Supreme Court Justice A K Sikri, International Judge, Singapore International Commercial Court inaugurates Indian Dispute Resolution Centre(IDRC), first of its kind Institutional Alternative Dispute Resolution(ADR) Centre to provide Offline and e-ADR facility through e-Arbitration, e-Mediation and e-Conciliation software portal.

  2. The 1st meeting of the 15th Finance Commission’s committee on Fiscal Consolidation Roadmap was held recently. The committee estimated India’s GDP growth to -6% to 1% in FY21. Name the person who heads the committee.
    1) Antony Cyriac
    2) Ravi Kota
    3) N.K.Singh
    4) Arvind Mehta
    5) None of these
    Answer-3) N.K.Singh
    Explanation:
    The first meeting of the 15th Finance Commission’s (XVFC) committee on Fiscal Consolidation Roadmap was held through video conferencing (VC). The committee headed by Nand Kishore (NK) Singh has recommended the judgement of Reserve Bank of India (RBI) on monetisation of fiscal deficit, as RBI is government’s principal debt manager.The Committee also estimated India’s GDP growth to -6% to 1% in the financial year 2020-21.The nominal GDP will accelerate to 4-5% in FY2021-22.

  3. Name the state/UT which is 1st in the country to release report on conservation of endemic, threatened floras.
    1) Arunachal Pradesh
    2) Uttarakhand
    3) Meghalaya
    4) Manipur
    5) Ladakh
    Answer-2) Uttarakhand
    Explanation:
    Uttarakhand became the 1st state to release a report highlighting its conservation efforts to save over 1,100 rare plants from extinction. The project aims at Germplasm conservation so that species remain conserved with the forest department & also to promote conservation of plant species among the general public so as to end plant blindness. The report is one of the largest repositories of conserved plants & is carried out by the research wing of the state forest department.

  4. Name the 1stIndianstate which has granted “Industry” status to “sports” recently to boost the sports sector.
    1) Uttar Pradesh
    2) Mizoram
    3) Manipur
    4) Meghalaya
    5) Haryana
    Answer-2) Mizoram
    Explanation:
    Mizoram sports minister Robert RomawiaRoyte informed that the state cabinet has cleared the proposal of the Sports and Youth Service department to grant sports an industry status to boost the sports sector & generate employment among others. It becomes the 1st state to do so.

  5. Name the Indian state/UT which sets up ‘migration commission’ to provide employment to migrant workers.
    1) Uttar Pradesh
    2) West Bengal
    3) Manipur
    4) Bihar
    5) Odisha
    Answer-1) Uttar Pradesh
    Explanation:
    The state government of Uttar Pradesh (UP), which is continuously bringing back the migrant workers from other states, has now taken a big decision for them. It has decided to set up a ‘Migration Commission’ to provide employment and social security to over 23 lakh migrant workers in the state.

  6. How many crores has been allotted for beekeeping by Central government under AtmaNirbharBharat Abhiyan?
    1) 1000
    2) 500
    3) 250
    4) 100
    5) 50
    Answer-2) 500
    Explanation:
    Govt allocates Rs 500 crore towards beekeeping under AtmaNirbhar Abhiyan. Government is promoting beekeeping as part of its aim to double farmers’ income and it has allocated 500 crore rupees towards beekeeping under the AtmaNirbhar Bharat Abhiyan.

  7. India has set up a military war game centrenamed ‘INDIA’ recently at which country?
    1) Uganda
    2) Rwanda
    3) Kenya
    4) Congo
    5) Ghana
    Answer-1) Uganda
    Explanation:
    The Indian Association Uganda (IAU) and Indian Military Advisory and Training Team for Uganda Peoples Defence Forces (UPDF) have jointly set up military war game centre called ‘INDIA’ at the Uganda Senior Command and Staff College in Kimaka in Jinja District of Uganda with a cost of over 1 billion Ugandan shillings or $2,65,000. The centre was inaugurated by the Ugandan President Yoweri Kaguta Museveni.

  8. As per World Steel Association (WSA), India’s crude steel output declined by 65.2% to 3.137 MT during April 2020. Where is the HQ of WSA located?
    1) New York
    2) Copenhagen
    3) Vienna
    4) Geneva
    5) Brussels
    Answer-5) Brussels
    Explanation:
    In accordance with the World Steel Association (worldsteel) monthly crude steel report for April 2020, India’s crude steel output declined by 65.2% to 3.137 million tonnes (MT) during April, 2020 in comparison to the 9.021 MT of crude steel production in April 2019. The key reason behind this decrease is the nationwide lockdown imposed on March 25, 2020 to contain the COVID-19 spread.World Steel AssociationHeadquarters– Brussels, Belgium.

  9. The World Health Organization (WHO) and International Olympic Committee (IOC) have teamed up to fight the battle against Covid-19. Who is the president of IOC?
    1) Inger Andersen
    2) Shashank Manohar
    3) Guy Ryder
    4) Thomas Bach
    5) Manu Sawhney
    Answer-4) Thomas Bach
    Explanation:
    The World Health Organization (WHO) and the International Olympic Committee (IOC) have teamed up to fight the battle against Covid-19 and have signed an agreement to work together to promote health through sport and physical activity.IOC: Headquarters– Lausanne, Switzerland. President– Thomas Bach.

  10. ‘Everybody will get employment’ scheme was launched in which Indian state in May 2020?
    1) Uttar Pradesh
    2) Himachal Pradesh
    3) Andhra Pradesh
    4) Arunachal Pradesh
    5) Madhya Pradesh
    Answer-5) Madhya Pradesh
    Explanation:
    Madhya Pradesh(MP) Chief Minister(CM) Shivraj Singh Chouhan will inaugurate the ‘Everybody will get employment’(SabkoMilega Rozgar) scheme through video conferencing. Under this scheme, Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005(MNREGA) job cards will be distributed to the laborers.

  11. Name the fintech start-up which partnered with payments tech company ‘visa’ to launch innovative payment solutions for Small and Medium Enterprises and startups.
    1) PhoenPe
    2) ETMoney
    3) Zaggle
    4) PayU
    5) LendingKart
    Answer-3) Zaggle
    Explanation:
    Fintech startup Zaggle informed that it has partnered with payments technology major Visa to launch innovative payment solutions for Small and Medium Enterprises(SMEs) and startups.

  12. India post and Horticulture department of which state/UT has partnered to deliver” Shahi Litchi” & “Zardalu Mango” to the people at doorstep?
    1) Uttar Pradesh
    2) West Bengal
    3) Manipur
    4) Bihar
    5) Odisha
    Answer-4) Bihar
    Explanation:
    The Department of Posts, Government of India and Department of Horticulture, Government of Bihar has partnered to supply”Shahi Litchi” of Muzaffarpur & “Zardalu Mango” of Bhagalpur at the doorstep of people.

  13. Jack Ma, the co-founder of Alibaba has resigned from the board of director post of which bank?
    1) Japan Post Holdings Co. Ltd.
    2) Softbank
    3) Bank of America Corp
    4) JPMorgan Chase & Co
    5) SC Bank
    Answer-2) Softbank
    Explanation:
    Alibaba co-founder, e-commerce billionaire Jack Ma is set to resign from SoftBank’s board of directors after 13 years, which is effective from June 25, 2020. SoftBank ‘s board will propose three new appointments, including Lip-Bu Tan,Yoshimoto Goto, Yuko Kawamoto at its annual general meeting on June. The SoftBank Group is a Multinational conglomerate company in Minato city, Tokyo, Japan.

  14. The Navy of which country has successfully tested the 1st solid state laser weapon system to destroy aircraft mid-flight?
    1) United States
    2) Russia
    3) China
    4) Germany
    5) India
    Answer-1) United States
    Explanation:
    The amphibious transport dock ship, USS Portland (LPD-27) of the United States (US) Navy successfully destroyed an unmanned aerial vehicle (UAV) with a solid-state laser “Laser Weapon System Demonstrator (LWSD)” from Pacific. The exact location of testing has not been specified by the US Navy. It was the first system-level implementation of a high-energy class solid-state laser to disable an aerial drone aircraft.

  15. Name the DRDO’s centre/lab which has developed an AI based Attendance application (AINA) which allows non-contact based personnel verification.
    1) Laser Science & Technology Centre (LASTEC)
    2) Advanced Systems Laboratory (ASL)
    3) Research Centre Imarat (RCI)
    4) Centre for Air Borne System (CABS)
    5) Centre for High Energy Systems and Sciences (CHESS)
    Answer-3) Research Centre Imarat (RCI)
    Explanation:
    The Research Centre Imarat (RCI), DRDO (Defense Research and Development Organization) laboratory, Hyderabad, Telangana, developed an AI (Artificial Intelligence)-based Attendance application (AINA) which allows non-contact based personnel verification, using facial features of the person in the wake of COVID-19 pandemic.

  16. What is the name of breathable PPE kit that was developed by Indian navy?
    1) NavyMask
    2) NavRakshak
    3) NavJeevan
    4) NavLite
    5) NavPrathik
    Answer-2) NavRakshak
    Explanation:
    Indian Navy made “NavRakshak” PPE kit made with innovative breathable fabric material, to provide comfort to healthcare workers working against COVID-19 pandemic wearing multi-layered coverall PPE treating patients in the hot and humid condition for more than 12 hours.

  17. Jamie Hampton who is in news recently is associated with which sports?
    1) Cricket
    2) Tennis
    3) Football
    4) Hockey
    5) Chess
    Answer-2) Tennis
    Explanation:
    Former World Top 25 and US tennis star Jamie Hampton announced her retirement from professional tennis at the age of 30 due to the injuries she suffered during the last six years. The Alabama player reached heights in her career in 2013 by reaching a world rank of 24.

  18. Bhavani Devi who is in news recently belongs to which sports?
    1) Gymnastic
    2) Shot put
    3) Fencing
    4) Short Distance Running
    5) Pole Vault
    Answer-3) Fencing
    Explanation:
    Fencer Bhavani Devi has been nominated for Arjuna awards recently by Fencing Association of India.

  19. Padma Shri awardee Balbir Singh who passed away recently is associated with which sports?
    1) Cricket
    2) Tennis
    3) Football
    4) Hockey
    5) Chess
    Answer-4) Hockey
    Explanation:
    Legendary hockey Player, three-time Olympic gold medalist and the best centre-forward, Balbir Singh Sr passed away at the age of 96 at the Fortis Hospital, Chandigarh where he was admitted due to multiple organ failure and remained in ventilator support from 8th May 2020. He is the 1st sportsperson to win Padma Shri award in 1957.

  20. Gigi Simoni, the football coach, player and manager, who passed away recently belongs to which country?
    1) Germany
    2) Argentina
    3) Italy
    4) Denmark
    5) Spain
    Answer-3) Italy
    Explanation:
    Former Inter head coach Gigi Simoni, who led a Ronaldo-inspired team to UEFA (Union of European Football Associations) Cup glory in 1998, passed away at the age of 81 in Pisa, Italy. He was born on January 22, 1939, in Italy.

  21. The World Thyroid Day is observed annually on ______.
    1) April 25
    2) June 5
    3) May 5
    4) May15
    5) May 25
    Answer-5) May 25
    Explanation:
    25th May of Every year is observed as World Thyroid Day all over the world, established in 2008 as a part of the campaign led by European Thyroid Association(ETA) and the American Thyroid Association(ATA) followed by Latin American Thyroid Society(LATS) and Asia Oceania Thyroid Association (AOTA) to commemorate the patients with Thyroid diseases and doctors and physicians who treats them.

  22. Since which year the International Missing Children’s Day (IMCD) is observed every year on May 25?
    1) 2005
    2) 2004
    3) 2003
    4) 2002
    5) 2001
    Answer-5) 2001
    Explanation:
    International Missing Children’s Day (IMCD) is observed every year on May 25 globally since 2001. The day aims to raise awareness on the issue of child abduction, educate parents on safeguarding measures to protect their children.

  23. The scientist at Botanical Survey of India (BSI) have discovered 3 new plant species namely- Eugenia sphaerocarpa, Goniothalamussericeus and Memecylonnervosum at Western Ghats in Kerala and Tamil Nadu (TN). Where is HQ of BSI located?
    1) Chennai
    2) Cochin
    3) Ahmedabad
    4) Kolkata
    5) Mumbai
    Answer-4) Kolkata
    Explanation:
    A team of scientists led by K.A. Sujana at the Botanical Survey of India (BSI) have discovered 3 new plant species namely- Eugenia sphaerocarpa, Goniothalamussericeus and Memecylonnervosum at the Western Ghats in Kerala and Tamil Nadu (TN).Botanical Survey of India (BSI): Location– Kolkata, West Bengal.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Bob Watson who is in news recently is associated with which sports?
    1) Football
    2) Handball
    3) Volleyball
    4) Basketball
    5) Baseball
    Answer-5) Baseball
    Explanation:
    Bob Watson, Baseball’s First Black General Manager, Dies at 74. A former major leaguer, he shattered a racial barrier in 1994 with the Houston Astros.

  2. Jewer airport is located in which state?
    1) Uttar Pradesh
    2) West Bengal
    3) Manipur
    4) Bihar
    5) Odisha
    Answer-1) Uttar Pradesh
    Explanation:
    Developer Zurich Airport gets security clearance for Jewar airport. Swiss firm Zurich Airport International AG has got security clearance from the Centre for developing Jewar airport in western Uttar Pradesh.

  3. Valley of flowers national park is located in which state?
    1) Arunachal Pradesh
    2) Uttarakhand
    3) Meghalaya
    4) Manipur
    5) Ladakh
    Answer-2) Uttarakhand
    Explanation:
    Valley of Flowers National Park is an Indian national park, located in North Chamoli, in the state of Uttarakhand and is known for its meadows of endemic alpine flowers and the variety of flora.

  4. What is the capital and currency of Uganda?
    1) Agiers & Kwanza
    2) Luanda & Pula
    3) Kampala & Shilling
    4) Gaborone & CFA franc
    5) Kigali & Dinar
    Answer-3) Kampala & Shilling
    Explanation:
    The capital and currency of Uganda is Kampala and Ugandan Shilling respectively.

  5. Dampa Tiger reserve is in which Indian state?
    1) Assam
    2) Mizoram
    3) Manipur
    4) Arunachal Pradesh
    5) Sikkim
    Answer-2) Mizoram
    Explanation:
    Dampa Tiger Reserve or Dampha Tiger Reserve is a tiger reserve of western Mizoram, India. It covers an area of about 500 km² in the Lushai Hills at an altitude range of 800–1,100 m. It was declared a tiger reserve in 1994 and is part of Project Tiger.

  6. Sanjay Gandhi thermal power station is located in which state?
    1) Jharkhand
    2) Odisha
    3) Bihar
    4) Madhya Pradesh
    5) Uttar Pradesh
    Answer-4) Madhya Pradesh
    Explanation:
    Sanjay Gandhi Thermal Power Plant is located at Birsinghpur railway station on Bilaspur-Katni section of SE Central Railway. It is situated at Umaria district of Madhya Pradesh, India. The power plant is one of the coal-based power plants of MPPGCL.