Current Affairs PDF

Current Affairs Quiz: 25 November 2021

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 25 November 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs November 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 25 November 2021

  1. What are the points that are correct with respect to the 1st Sustainable Development Goal (SDG) Urban Index & dashboard 2021- 2022 released by NITI Aayog?
    A) Coimbatore topped the SDG Urban Index 2021-22 followed by Chandigarh & Kochi.
    B) As many as 56 Urban local bodies have ranked on 77 SDG indicators related to
    Ending poverty, Zero Hunger, Gender equality among Others.
    C) NITI Aayog also signed a Statement of Intent (SoI) with BMZ, called “NITI- BMZ Dialogue on Development Cooperation” to promote cooperation between India & Germany.
    1) Only A
    2) Only B
    3) Only C
    4) Only A & B
    5) Only B & C
    Answer-5) Only B & C
    Explanation:
    Shimla topped the SDG Urban Index followed by Coimbatore & Chandigarh.
    i.As as many as 56 Urban local bodies have ranked on 77 SDG indicators related to end poverty, Zero Hunger, gender equality among Others.
    ii. NITI Aayog also signed a Statement of Intent (SoI) with BMZ, called “NITI- BMZ Dialogue on Development Cooperation” to promote cooperation between India & Germany.


  2. The 37th edition of CORPAT 2021 was held on the International Maritime Boundary Line (IMBL) between India and which Country?
    1) Thailand
    2) Japan
    3) Maldives
    4) Indonesia
    5) Myanmar
    Answer-4) Indonesia
    Explanation:
    The 37th edition of CORPAT (coordinated patrol) 2021 was held on the International Maritime Boundary Line (IMBL) between India and Indonesia. It seeks to bolster the maritime cooperation between the two navies across the Indo Pacific.
    Note:
    i.Indian Naval Ship (INS) Khanjar, an indigenously built Missile Corvette along with Dornier Maritime Patrol Aircraft.
    ii.Indonesian Naval Ship KRI Sultan Thaha Syaifuddin (376), a Kapitan Patimura-Class Corvette.


  3. Which Organisation collaborated with the Ministry of MSME, United Nations Industrial Development Organization & the Global Environmental Facility (in Nov’21) to Implement Energy-efficiency Project in MSME Sector?
    1) Bureau of Energy Efficiency
    2) Energy Efficiency Services Limited
    3) Power Grid Corporation of India
    4) NTPC Limited
    5) Solar Energy Corporation of India
    Answer-2) Energy Efficiency Services Limited
    Explanation:
    The Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises collaborated with Energy Efficiency Services Limited (EESL), United Nations Industrial Development Organization(UNIDO) and the Global Environmental Facility (GEF) to implement the projects on promoting market transformation for energy efficiency in the MSME sector.

  4. Which Organisation signed an MoU with the Ministry of Civil Aviation (in Nov’21) to research & analyze the effect of the Regional Connectivity Scheme on commercial air travel in India?
    1) Indian School of Business
    2) University of Delhi
    3) IIM Ahmedabad
    4) Madras Institute of Technology
    5) IISc Bangalore
    Answer-1) Indian School of Business
    Explanation:
    The Ministry of Civil Aviation signed a MoU with the Indian School of Business (ISB) to analyze the effect of the Regional Connectivity Scheme (RCS) on commercial air travel in India.

  5. Which Country Relaunched the Trade Policy Forum (TPF) with India (in Nov’21) after 4-years?
    1) United Arab Emirates
    2) China
    3) Germany
    4) Indonesia
    5) United States of America
    Answer-5) United States of America
    Explanation:
    India and the United States (US) relaunched the Trade Policy Forum (TPF) in the 12th Ministerial-level meeting of the India-US TPF in New Delhi & agreed to engage on issues which are affecting the trade between the two countries.
    The TRF was relaunched after Four years by Minister of Commerce and Industry, Piyush Goyal and US Trade Representative (USTR) Katherine Tai.


  6. Which Country signed a MoU with India on Reciprocal Recognition of Covid Vaccination Certificate (in Nov’21) to ease the travel of fully vaccinated people?
    1) Maldives
    2) Nepal
    3) Indonesia
    4) Bhutan
    5) Sri Lanka
    Answer-2) Nepal
    Explanation:
    India and Nepal have signed a MoU for reciprocal recognition of COVID-19 vaccination certificate to ease the travel of fully vaccinated people of both India and Nepal.
    • The MoU between the Health Ministers of India and Nepal was signed by Vinay M Kwatra, Indian Ambassador to Nepal and Secretary, Ministry of health and Population, Government of Nepal at the ministry office, Kathmandu, Nepal.


  7. Which Organisation signed a loan agreement worth $250 million (in Nov’21) to improve the education Quality of Schools and anganwadi workers of Andhra Pradesh?
    1) World Bank
    2) International Bureau of Education
    3) International Monetary Fund
    4) Asian Development Bank
    5) Asian Infrastructure Investment Bank
    Answer-1) World Bank
    Explanation:
    The Government of India, the Government of Andhra Pradesh, and the World Bank signed a loan agreement worth $250 million for a Learning Transformation Project to improve education quality for Schools & Anganwadi Worker of Andhra Pradesh.

  8. In November 2021, CCI Approved ___________ to Acquire a Minority Stake in ‘Delhivery Ltd’.
    1) FedEx India
    2) Blue Dart Courier
    3) DTDC Courier
    4) Aramex Courier
    5) DHL Express India
    Answer-1) FedEx India
    Explanation:
    Competition Commission of India (CCI) has approved the acquisition of a minority stake in Delhivery Limited by FedEx India Transportation and Supply Chain Services (India) Private Limited.
    • CCI has approved the acquisition of stakes in French-based utility company SUEZ (S.A) by Veolia Environnement S.A (Veolia).


  9. Which Organisation launched ‘DART’, the world’s 1st planetary defense mission (in Nov’21) to smash a spacecraft into an asteroid ‘Didymos’?
    1) SpaceX
    2) ISRO
    3) NASA
    4) European Space Agency
    5) Blue Origin
    Answer-3) NASA
    Explanation:
    The National Aeronautics and Space Administration (NASA) launched the world’s first planetary defense mission, the Double Asteroid Redirection Test (DART) to intentionally smash a spacecraft into an asteroid Didymos at 15,000 miles per hour.

  10. In November 2021, Where did Nirmala Sitharaman launched “Tejasvini & Hausala Scheme ”, a scheme for girls to start business and ‘Shikhar & Shikara’ schemes to develop tourism?
    1) Jammu & Kashmir
    2) Karnataka
    3) Andhra Pradesh
    4) Gujarat
    5) Uttar Pradesh
    Answer-1) Jammu & Kashmir
    Explanation:
    The Union Minister of Finance & Corporate Affairs, Nirmala Sitharaman launched two schemes named ‘Tejasvini & Hausala schemes’ for girls under 18-35 years of age to start their businesses and ‘Shikhar & Shikara’ schemes for development of tourism in Jammu and Kashmir (J&K).