Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 25 June 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 25 June 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs June 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 25 June 2020

  1. Which state government has partnered with Reliance Jio Tv to educate students during COVID-19 pandemic?
    1) Punjab
    2) Rajasthan
    3) Chhattisgarh
    4) Haryana
    5) Madhya Pradesh
    Answer-4) Haryana
    Explanation:
    Kanwar Pal, Education Minister of Haryana announced that The Government of Haryana under the Chief Minister’s Distance Education Programme signed an agreement with Reliance Jio TV to benefit around 52 lakh rural students during the COVID-19 pandemic.The four channels of EDUSAT can be accessed through television, Laptop, desktop, tablets and smartphones for free of cost which will be available on the Jio platform.

  2. Which state has launched ‘Ektu Khelo, Ektu Padho’(Play little, Study little’) initiative for school children?
    1) Assam
    2) Tripura
    3) Meghalaya
    4) Nagaland
    5) Sikkim
    Answer-2) Tripura
    Explanation:
    Tripura Education Minister Ratan Lal Nath informed that, ‘Ektu Khelo, Ektu Padho’(Play little, Study little’), an initiative for school students upto class VIII will be launched on June 25.

  3. How much India committed to United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) for next 2 years?
    1) $25 million
    2) $50 million
    3) $10 million
    4) $20 million
    5) $15 million
    Answer-3) $10 million
    Explanation:
    During an Extraordinary Virtual Ministerial Pledging Conference for United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), India has announced a contributing United States (US) $10 million towards UNRWA over the coming two years. From Indian side, the conference has been addressed by Minister of State (MoS) for External Affairs, V Muraleedharan.

  4. How many children will be pushed to poverty and food insecurity in south Asian region in next 6 months according to UNICEF report?
    1) 360 million
    2) 480 million
    3) 150 million
    4) 300 million
    5) 100 million
    Answer-1) 360 million
    Explanation:
    The United Nations Children’s Fund (UNICEF) released its first report focusing on the South Asian region on the impacts of COVID-19 on children states that around 240 million children are classified as poor and the current COVID-19 situation will affect an additional 120 million children, a total of 360 million children will be pushed into poverty and food insecurity in the next 6 months.

  5. Name the Union MSME minister who has launched Credit Guarantee Scheme for Sub-ordinate debt (CGSSD) or “Distressed Assets Fund–Sub-ordinate Debt for MSMEs” to provide Rs 20000 crore guarantee cover to two lakh MSMEs.
    1) Thawar Chand Gehlot
    2) Ravi Shankar Prasad
    3) Dharmendra Pradhan
    4) Nitin Gadkari
    5) Arjun Munda
    Answer-4) Nitin Gadkari
    Explanation:
    Nitin Gadkari(Minister of Micro Small and Medium Enterprises) launched the Credit Guarantee Scheme for Sub-ordinate debt(CGSSD) which is also called the “Distressed Assets Fund–Sub-ordinate Debt for MSMEs” to provide Rs 20000 crore guarantee cover to two lakh MSMEs.

  6. Jharkhand government planned to launch a 100-day employment scheme named “Mukhyamantri SHRAMIK (Shahri Rozgar Manjuri for Kamgar) Yojna”. Who is the CM of Jharkhand?
    1) Prem Singh Tamang
    2) Pema Khandu
    3) Hemant Soren
    4) Neiphiu Rio
    5) Biplab Kumar Deb
    Answer-3) Hemant Soren
    Explanation:
    Jharkhand (CM – Hemant Soren) is set to launch a 100-day employment scheme “Mukhyamantri SHRAMIK (Shahri Rozgar Manjuri for Kamgar) Yojna” to enhance the livelihood and security of urban poor. This scheme is in line with the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS).After Kerala’s Ayyankali Urban Employment Guarantee Scheme (AUEGS), Jharkhand is the 2nd state in the country to launch a job guarantee scheme for the urban poor.

  7. ‘Indira Rasoi Yojna’ will be launched by which state?
    1) Punjab
    2) Rajasthan
    3) Chhattisgarh
    4) Haryana
    5) Madhya Pradesh
    Answer-2) Rajasthan
    Explanation:
    Chief Minister of Rajasthan, Ashok Gehlot announced ‘Indira Rasoi Yojna’ (Indira kitchen scheme), to provide pure nutritious food to the poor twice a day at concessional rates. A sum of Rs 100 crore will be spent every year on this scheme.This yojna has been created in memory of great leader Indhira Gandhi.

  8. The Madhya Pradesh Madhya Kshetra Vidyut Vitaran Company Limited has introduced the Nishtha Vidyut Mitra Scheme for ______.
    1) Senior Citizens
    2) Children
    3) Students
    4) Teachers
    5) Women
    Answer-5) Women
    Explanation:
    The Madhya Pradesh Madhya Kshetra Vidyut Vitaran Company Limited(MPMKVVCL) introduced the Nishtha Vidyut Mitra Scheme for women empowerment. Under this scheme, women Self-Help Groups at Gram Panchayat level will act as Nishtha Vidyut Mitra.

  9. Which company has partnered with US Gold Currency Inc and Blockfills to introduce world’s 1st monetary gold-backed US Gold digital currency in India& few other countries.
    1) JP Morgan Chase
    2) Mitsubishi UFJ Financial Group
    3) IBMC Financial Professionals Group
    4) MS&AD Group
    5) American International Group
    Answer-3) IBMC Financial Professionals Group
    Explanation:
    IBMC Financial Professionals Group in partnership with US Gold Currency Inc and Blockfills introduced the world’s first monetary gold-backed US Gold digital currency in India, Gulf Cooperation Council (GCC), Middle East and Africa.Each US Gold digital currency is backed by a US American Eagle one-ounce (33.931 gram) gold coin, minted by the US Federal Agency, US Mint.

  10. What will be India’s GDP in FY21 as per India Ratings and Research (Ind-Ra)?
    1) -3.1%
    2) -4.7%
    3) -3.9%
    4) -5.3%
    5) -2.8%
    Answer-4) -5.3%
    Explanation:
    In accordance with the India Ratings and Research (Ind-Ra), India’s Gross domestic Product (GDP) is likely to shrink by 5.3% in FY20-21, the lowest GDP growth in the Indian history. It will contract in each quarter in FY21 (April 2020 to March 2021). For FY21-22, it is expected that GDP growth would bounce back in the range of 5-6%.

  11. Gulabbai Sangamnerkar who is in news recently is a renowned ________.
    1) Folk Artist
    2) Actor
    3) Film Director
    4) Lawyer
    5) Freedom Fighter
    Answer-1) Folk Artist
    Explanation:
    Maharashtra Culture Minister Amit Deshmukh announced that Vithabai Narayangaokar lifetime achievement award 2018-19 will be conferred upon the senior tamasha (folk art) artist, Gulabbai Sangamnerkar and Sangeetacharya Annasaheb Kirloskar musical theatre lifetime achievement award 2019-20 will be given to Veteran theatre actress-singer Madhuvanti Dandekar.

  12. Who has won Maharashtra government’s Sangeetacharya Annasaheb Kirloskar musical theatre lifetime achievement award 2019-20?
    1) Gulabbai Sangamnerkar
    2) Kailash Kher
    3) Madhuvanti Dandekar
    4) Mame Khan
    5) Jagjit Kaur
    Answer-3) Madhuvanti Dandekar
    Explanation:
    Maharashtra Culture Minister Amit Deshmukh announced that Vithabai Narayangaokar lifetime achievement award 2018-19 will be conferred upon the senior tamasha (folk art) artist, Gulabbai Sangamnerkar and Sangeetacharya Annasaheb Kirloskar musical theatre lifetime achievement award 2019-20 will be given to Veteran theatre actress-singer Madhuvanti Dandekar.

  13. What is India’s rank in largest economy countries list based the Purchasing Power Parity (PPP) for 2017, as per World Bank’s ICP (China topped)?
    1) 1st
    2) 3rd
    3) 2nd
    4) 5th
    5) 4th
    Answer-2) 3rd
    Explanation:
    In accordance with the World Bank Data under the International Comparison Program (ICP), revealed by India’s National Statistical Office (NSO) of Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI), India has retained its position as the third-largest economy in terms of purchasing power parity (PPP) for 2017 as it accounted for 6.7% or $8,051 billion out of world total of $119,547 billion of global Gross Domestic Product (GDP).India has followed China (16.4%) and the United States-US (16.3%) which ranked 1st and 2nd respectively.

  14. India is the 12th largest holder of US government securities at the end of April 2020. Which country is the largest holder of US gov securities as per US Treasury Department?
    1) UK
    2) Ireland
    3) China
    4) Luxemburg
    5) Japan
    Answer-5) Japan
    Explanation:
    In accordance with the data from the United States (US) Treasury Department, India became the 12th largest holder of US government securities at the end of April, 2020 with holdings of worth $157.4 billion, which has increased marginally by $0.9 billion in comparison to March month’s $156.5 billion.The country with maximum exposure to US government securities is Japan at US$1.266 trillion followed by China and the United Kingdom (UK) at the second and third positions, respectively at the end of April 2020.

  15. Which company has signed agreement to acquire 49% stake in Odisha Power Generation Corporation?
    1) Adani Power
    2) Indane Power
    3) Reliance Power
    4) HP Power
    5) Manikaran Power
    Answer-1) Adani Power
    Explanation:
    Adani Power Ltd (APL) has signed an agreement to acquire the 49% of stake(a total of 89,30,237 equity shares) in Odisha Power Generation Corporation(OPGC) from the affiliates of the US-based global energy company, AES Corporation(AES) for USD 135 million (around Rs 1,019 crore). The remaining 51% stake in OPGC is held by the Government of Odisha.

  16. Name the company which has launched ‘FabiFlu’ the first oral favipiravir-approved medication in India for the treatment of COVID-19.
    1) Cadila Pharmaceuticals Limited
    2) Glenmark Pharma Limited
    3) Sun Pharmaceutical Industries Limited
    4) Cipla Limited
    5) Aurobindo Pharma Limited
    Answer-2) Glenmark Pharma Limited
    Explanation:
    Drug firm Glenmark Pharmaceuticals on Saturday said it has launched antiviral drug Favipiravir, under the brand name FabiFlu, for the treatment of patients with mild to moderate Covid-19 at a price of about Rs 103 per tablet.FabiFlu is the first oral favipiravir-approved medication in India for the treatment of COVID-19.

  17. The World Karate Federation (WKF) has provisionally de-recognised the Karate Association of India (KAI) recently. Where the HQ of WKF located?
    1) Amman
    2) Tokyo
    3) Madrid
    4) Nairobi
    5) Berlin
    Answer-3) Madrid
    Explanation:
    The World Karate Federation (WKF) has provisionally de-recognised the Karate Association of India(KAI) with immediate effect from June 21 for infighting and violating the WKF statutes during its 2019 elections.About WKF: Headquarters– Madrid, Spain.

  18. Joel Schumacher who passed away recently is a renowned ________.
    1) Classical Dancer
    2) Painter
    3) Architect
    4) Film Director
    5) Music Director
    Answer-4) Film Director
    Explanation:
    Costume designer cum Film Director Joel Schumacher who suffered from cancer for the past one year passed away at the age of 80 in New York, United States of America(USA). He was born on August 29, 1939 in New York, USA.He was the production designer for telefilm Killer Bees in 1974.His most well-known directed movies are St Elmo”s Fire”, “Falling Down” as well as two “Batman” movies.

  19. K Raghunath who passed away in June 2020 is associated with which sport?
    1) Base Ball
    2) Hand Ball
    3) Basket Ball
    4) Foot Ball
    5) Volley Ball
    Answer-3) Basket Ball
    Explanation:
    Former Karnataka Basketball Player K Raghunath passed away at 74 due to age-related complications. He was one of the founding members of the Beagles Basketball Club(BC), Bengaluru.He was popularly called as pappachi.

  20. Find the ministry which has launched YUKTI 2.0 platform?
    1) Ministry of Home Affairs
    2) Ministry of Health and Family Affairs
    3) Ministry of Social justice and Empowerment
    4) Ministry of Housing and Urban Affairs
    5) Ministry of Human Resource Development
    Answer-5) Ministry of Human Resource Development
    Explanation:
    Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, The Union Minister of Human Resource Development, launched “YUKTI 2.0” – (Young India combating COVID with Knowledge, Technology and Innovation 2.0), a platform to support the startups incubated in the institutes of higher education over the virtual platform.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Rath Yatra of Jagannath temple, the World’s largest chariot festival held at which state?
    1) Punjab
    2) Assam
    3) Haryana
    4) Odisha
    5) Uttar Pradesh
    Answer-4) Odisha
    Explanation:
    World’s largest chariot festival Rath Yatra of Jagannath temple held in coastal district of Puri, Odisha under curfew, After Supreme Court had decided to allow it to be held with the coordination of the temple committee, State and Central government without compromising with the health issue pertaining to COVID-19.

  2. Who is the present president of Singapore?
    1) Emmanuelle Mignon
    2) Julie Payette
    3) Grazia Zafferani
    4) Halimah Yacob
    5) Sandra Mason
    Answer-4) Halimah Yacob
    Explanation:
    Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong on recently announced snap general elections to allow a fresh five-year mandate to a new government to take important decisions to revive the city-state’s economy battered by the coronavirus pandemic. He advised President Halimah Yacob to dissolve Parliament and issue the writ for election, 10-months ahead of the schedule.

  3. Where is the HQ of United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) located?
    1) Amman
    2) Gaza
    3) Madrid
    4) Both 1) and 2)
    5) Both 2) and 3)
    Answer-4) Both 1) and 2)
    Explanation:
    The HQ of United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) located at Amman, Jordon & Gaza, Israel.

  4. Who is the MoS (I/C) Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI)?
    1) Rao Inderjit Singh
    2) Thawar Chand Gehlot
    3) Mahendra Nath Pandey
    4) Raj Kumar Singh
    5) Santosh Kumar Gangwar
    Answer-1) Rao Inderjit Singh
    Explanation:
    Rao Inderjit Singhis the present MoS (I/C) Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI).

  5. In which state Mount Abu Wildlife Sanctuary is located?
    1) Gujarat
    2) Rajasthan
    3) West Bengal
    4) Jharkhand
    5) None of these
    Answer-2) Rajasthan
    Explanation:
    Mount Abu Wildlife Sanctuary is located in one of the oldest mountain ranges of India, the Aravalli range. It was declared a wildlife sanctuary in 1980.Mount Abu is one of nine Ecological Sensitive areas (ESAs) situated in the state of Rajasthan.