Current Affairs Quiz: 25 & 26 July 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 25 & 26 July 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs July 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 25 & 26 July 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

  1. Where is Indian government planning to establish a new Central University at a cost of Rs 750 crores?
    1) Gwalior
    2) Ladakh
    3) Chandigarh
    4) Pondicherry
    5) Amritsar
    Answer & Explanation
    Answer-2) Ladakh
    Explanation:
    Union cabinet’s approval for the formation of a Central University in the Union Territory (UT) of Ladakh with a project cost of Rs 750 crore, covering the entire Ladakh region, including Leh and Kargil.
    Lieutenant Governor of Ladakh – Radha Krishna Mathur

  2. Identify the Ministry that launched “SMILE” – ‘Support for Marginalized Individuals for Livelihood and Enterprise’, a welfare scheme for beggars.
    1) Ministry of Social Justice and Empowerment
    2) Ministry of Housing and Urban Affairs
    3) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
    4) Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
    5) Ministry of Law and Justice
    Answer & Explanation
    Answer-1) Ministry of Social Justice and Empowerment
    Explanation:
    The Ministry of Social Justice and Empowerment initiated a welfare scheme named – ‘SMILE – Support for Marginalized Individuals for Livelihood and Enterprise’ covering several comprehensive measures for the welfare of beggars.

  3. In July 2021, UNGA adopted ‘Vision for Everyone’ – that targets to provide eye care services to 1.1 billion people by ________, while the resolution for which was introduced in UNGA by _________.
    1) 2030; India
    2) 2025; India
    3) 2030; Bangladesh
    4) 2025; Bangladesh
    5) 2030; Sri Lanka
    Answer & Explanation
    Answer-3) 2030; Bangladesh
    Explanation:
    The UN General Assembly (UNGA) adopted its 1st-ever resolution on vision named ‘Vision for Everyone’ to make eye care services an integral part of universal health coverage. It targets to provide eye care service for at least 1.1 billion people by 2030.
    i.The resolution was introduced by Bangladesh’s UN Ambassador Rabab Fatima.

  4. Name the organisation that released the report – ‘Regional status report on drowning in the Asia Pacific region’.
    1) Asian Development Bank
    2) National Disaster Response Force
    3) UN Office for Disaster Risk Reduction
    4) World Health Organisation
    5) World Meteorological Organization
    Answer & Explanation
    Answer-4) World Health Organisation
    Explanation:
    The World Health Organization (WHO) released 2 reports ‘Regional status report on drowning in the Western Pacific’ & ‘Regional status report on drowning in the Asia Pacific region’. It is the 1st WHO regional assessment on drowning prevention.

  5. Which country recently (in July’21) signed an MoU with Singapore-based Sunseap Group to build the World’s largest floating solar farm?
    1) South Korea
    2) Vietnam
    3) Cambodia
    4) Australia
    5) Indonesia
    Answer & Explanation
    Answer-5) Indonesia
    Explanation:
    Singapore’s Sunseap Group and Batam Indonesia free zone authority signed an MoU to build the world’s largest floating solar farm and energy storage system at Batam, Indonesia.
    i.India’s Largest Floating Solar Power Plant is being constructed at Ramagundam in Peddapalli district of Telangana.

  6. Name the bank that recently (in July’21) appointed Paisalo Digital as its National Corporate business correspondent.
    1) Punjab National Bank
    2) Canara Bank
    3) State Bank of India
    4) Indian Bank
    5) HDFC Bank
    Answer & Explanation
    Answer-3) State Bank of India
    Explanation:
    State Bank of India (SBI) selected Paisalo Digital as National Corporate Business Correspondent of the Bank. It has been selected to ensure greater financial inclusion and to increase the delivery of its financial services.
    About SBI:
    Chairman – Dinesh Kumar Khara
    Tagline – The Banker to Every Indian

  7. In India, Income Tax Day is annually celebrated on _________ by the Central Board of Direct Taxes, marking the introduction of Income Tax in India by __________ in 1860.
    1) July 24; Sir James Wilson
    2) July 23; Lord Hardinge
    3) July 25; Sir James Wilson
    4) July 24; Lord Hardinge
    5) July 23; Sir James Wilson
    Answer & Explanation
    Answer-1) July 24; Sir James Wilson
    Explanation:
    The Central Board of Direct Taxes (CBDT) celebrated the 161st Income Tax Day or Aaykar Diwas on July 24, 2021. It was on July 24, 1860 that income tax was introduced in India by Sir James Wilson to compensate the British government for the losses incurred during the First War of Independence in 1857.

  8. What is the theme of 2021’s World Brain Day that is annually observed by the World Federation of Neurology on 22nd July?
    1) Stroke is a brain attack – prevent it and treat it
    2) Stop Multiple Sclerosis
    3) Parkinson’s Disease
    4) Migraine: The Painful Truth
    5) Clean Air for Brain Health
    Answer & Explanation
    Answer-2) Stop Multiple Sclerosis
    Explanation:
    Annually the 22nd of July is observed as World Brain Day by the World Federation of Neurology (WFN) to create awareness on neurological diseases and their effects. This year’s focus is on ‘Multiple Sclerosis (MS)’, a cognitive neurological disease that leads to physical disability among people across age groups.
    Theme of 2021 – “Stop Multiple Sclerosis”

  9. What is the Minimum Net Owned Fund required for a Microfinance institution (MFI) registered under RBI as a Non-Banking Financial Company (NBFC)?
    1) Rs 10 crore
    2) Rs 15 crore
    3) Rs 50 crore
    4) Rs 25 crore
    5) Rs 5 crore
    Answer & Explanation
    Answer-5) Rs 5 crore
    Explanation:
    A Microfinance institution (MFI) registered under RBI as a Non-Banking Financial Company (NBFC) requires a Minimum Net Owned Funds (NOF) of Rs.5 crores. Whereas Rs. 2 crores are required as minimum NOF, for NBFCs registered in the North Eastern Region of India.

  10. Which of the following fields of Biology is wrongly matched with the study conducted under it?
    1) Hepatology – Study of Liver
    2) Oncology – Study of Cancer
    3) Nephrology – Study of Kidney
    4) Ophthalmology – Study of Bones
    5) Neurology – Study of Nervous System
    Answer & Explanation
    Answer-4) Ophthalmology – Study of Bones
    Explanation:
    Ophthalmology is the branch of biology that deals with the ‘Study of Eyes’.
    Osteology is the ‘Study of bones’





error: Alert: Content is protected !!