Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 24 October 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 24 October 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Our Current Affairs October 2020 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

Date-Wise Current Affairs October 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 24 October 2020

  1. Ministry of Culture launched “Life in Miniature” project in collaboration with National Museum and Google Arts & Culture. Who is the minister for Culture in India?
    1) Harsh Vardhan
    2) Kiren Rijiju
    3) Mahendra Nath Pandey
    4) Prahlad Singh Patel
    5) Ravi Shankar Prasad
    Answer-4) Prahlad Singh Patel
    Explanation:
    Minister of State (MoS) for Culture and Tourism (Independent Charge), Prahlad Singh Patel virtually launched “Life in Miniature” project, it is collaboration between National Museum, New Delhi, Ministry of Culture and Google Arts & Culture. The project enables Hundreds of miniature paintings from the National Museum’s collections to be viewed through Google Arts & Culture app. Viewers can experience the First Augmented Reality-powered art gallery designed with traditional Indian architecture on the Google Arts & Culture app.

  2. The first ever virtual “CII Agro & Food Tech: India -International Food & Agri Week” was organized by Confederation of Indian Industry (CII) between October 16-22, 2020 in association with which ministry?
    1) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare (MoAFW)
    2) Ministry of Fisheries Animal Husbandry & Dairying (FAHD)
    3) Ministry of Food Processing Industries (MoFPI)
    4) Both 1) and 3)
    5) All the 1), 2) and 3
    Answer-5) All the 1), 2) and 3
    Explanation:
    On the lines of doubling the income of farmers by 2022, the first ever virtual “CII Agro & Food Tech: India -International Food & Agri Week” was organized from October 16-22, 2020 which was virtually inaugurated by Union Minister Narendra Singh Tomar, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare (MoAFW) during the 14th edition of the Agro and Food Tech. It was organized by Confederation of Indian Industry (CII) in association with the MoAFW, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying (FAHD) and Ministry of Food Processing Industries (MoFPI). MoFPI also started an awareness campaign named “Anna Devo Bhava” to mark this occasion.

  3. Which organistaion released a report titled “Human Mobility, Shared Opportunities”?
    1) International Monetary Fund (IMF)
    2) United Nations Development Programme (UNDP)
    3) World Trade Organization (WTO)
    4) World Bank
    5) United Nations General Assembly (UNGA)
    Answer-2) United Nations Development Programme (UNDP)
    Explanation:
    A report “Human Mobility, Shared Opportunities: A Review of the 2009 Human Development Report and the Way Ahead” was released by the United Nations Development Programme (UNDP) stating how governments can shape migration to benefit development and boost recovery. The report accessed how future policy responses could facilitate safe, orderly, and regular migration. This report marked 30 years of its annual Human Development Reports. The forced migration has doubled over the last 10 years to around 79 million people therefore to fight with its cause is essential for development.

  4. Defence Ministers of NATO Member States are planning to set up a New Space Center in Ramstein, Germany. NATO has how many member states?
    1) 28
    2) 58
    3) 78
    4) 69
    5) 30
    Answer-5) 30
    Explanation:
    Defence Ministers of 30 NATO (North Atlantic Treaty Organization) Member States are planning to set up a New Space Center in the NATO Air Force High Command Base in Ramstein, Germany. It would serve as a coordination center for space observation.
    The space center would gather information about threats to satellites, and will be further developed as a command center for defensive measures. In December 2019, NATO leaders declared that Space will be the alliance’s “Fifth Domain” of operations after land, sea, air and cyberspace. The decision comes after NATO allies are concerned about kinds of attacks using anti-satellite weapons.

  5. The Report titled “The World’s Women 2020: Trends and Statistics” was released by which organisation?
    1) International Monetary Fund (IMF)
    2) International Statistical Institute (ISI)
    3) World Trade Organization (WTO)
    4) World Bank (WB)
    5) United Nations (UN)
    Answer-5) United Nations (UN)
    Explanation:
    The United Nations (UN) released the report titled “The World’s Women 2020: Trends and Statistics” which stated that no country has achieved the goal of Gender equality however the attitudes of discrimination have slowly changed. The status of women has improved with regard to education, early marriage, childbearing and maternal mortality but remains stagnant in other areas. The assessment of the report was made in six critical areas: Population and families; health; education; economic empowerment and asset ownership; power and decision-making; and violence against women and the girl child as well as the impact of COVID-19.

  6. Which state is planning to implement Bhagyalakshmi scheme?
    1) Kerala
    2) Andhra Pradesh
    3) Maharashtra
    4) Gujarat
    5) Karnataka
    Answer-5) Karnataka
    Explanation:
    Karnataka Cabinet presided by Chief Minister B.S. Yediyurappa, approved to implement a redesigned Bhagyalakshmi scheme under the Sukanya Samriddhi Account scheme of India Post, instead of the Life Insurance Corporation (LIC) of India from 2020-21. The decision was made as the interest rate offered by the LIC was less.

  7. In a regulatory framework for housing finance companies (HFCs), RBI fixed the minimum Net Owned Funds (NOF) size for HFCs at what amount?
    1) 20 crore
    2) 10 crore
    3) 25 crore
    4) 5 crore
    5) 30 crore
    Answer-3) 25 crore
    Explanation:
    RBI issued the revised regulatory framework for housing finance companies (HFCs) under which the minimum net owned funds (NOF) size for HFCs is fixed at Rs 25 crore. RBI finalized guidelines to set up Self-Regulatory Organisation (SRO) for Payment System Operators (PSOs) under Companies Act, 2013 as a not for profit body and non-governmental organisation will serve as a watchdog to guard against unprofessional practices within an industry or profession. RBI decided the two interoperable QR codes in existence – Unified Payments Interface (UPI) QR and Bharat QR will continue as at present. The “Report of the committee for Analysis of QR (Quick Response) Code” under the chairmanship of Prof Deepak B. Phatak was publicized by RBI on July 22, 2020 for suggestions.

  8. Which company has entered into partnership with Atlantis to expand the Digital First Program in India?
    1) Visa
    2) RuPay
    3) American Express
    4) MasterCard
    5) Europay
    Answer-4) MasterCard
    Explanation:
    In order to address the increasing demand for digital payment solutions for everything, MasterCard has entered into partnership with Atlantis to expand the Digital First Program in India. The partnership aims to provide the users of MasterCard, a technology solution that enables them to enjoy a best-in-class digital banking experience.

  9. Who has been elected as the Prime minister of Lebanon (October 2020)?
    1) Hassan Diab
    2) Mustafa Adib
    3) Saad El-Din Hariri
    4) Denys Shmyhal
    5) Shavkat Mirziyoyev
    Answer-3) Saad El-Din Hariri
    Explanation:
    Saad El-Din Hariri was elected as the Prime minister of Lebanon. He succeeds Mustapha Adib. Saad El-Din Hariri has been in the post of PM twice. He belongs to the Future Movement political party. Saad El-Din Hariri won 65 parliamentary votes. It is to be noted that Lebanon had experienced a huge explosion in August at Beirut port that killed about 200 people and caused billions of dollars of damage.

  10. Who has been appointed as the chairperson of the Governing Body of the International Labour Organisation (ILO) for the period October 2020- June 2021?
    1) Rajiv Gauba
    2) Rajiv Kumar
    3) Apurva Chandra
    4) Ajay Kumar Bhalla
    5) Madan Bhimrao Lokur
    Answer-3) Apurva Chandra
    Explanation:
    Apurva Chandra, Secretary (Labour and Employment), Ministry of Labour and Employment was elected as the Chairperson of the Governing Body of the International Labour Organisation (ILO) for the period October 2020- June 2021. It is to be noted that India assumes the Chairmanship of the Governing Body of ILO after 35 years.

  11. Who represented India at the 1st ever Ministerial meeting of G-20 Anti-Corruption working group virtually?
    1) Harsh Vardhan
    2) Jitendra Singh
    3) Mahendra Nath Pandey
    4) Prahlad Singh Patel
    5) Ravi Shankar Prasad
    Answer-2) Jitendra Singh
    Explanation:
    Union Minister for Personnel, Public Grievances & Pensions, Jitendra Singh addressed the 1st Ever Ministerial Meeting of G-20 Anti-Corruption Working Group virtually.
    During the Meeting, The Union Minister stated that India has committed to the policy of Zero Tolerance against Corruption and Unaccounted money. The G20 Ministerial Meeting was organized on its 10th Anniversary Year.

  12. Who heads the 14-member advisory committee constituted by NITI Aayog to evaluate the reforms in the urban planning education system?
    1) Rajiv Gauba
    2) Rajiv Kumar
    3) Amitabh Kant
    4) Ajay Kumar Bhalla
    5) Madan Bhimrao Lokur
    Answer-2) Rajiv Kumar
    Explanation:
    The NITI Aayog constituted a 14-member advisory committee headed by Rajiv Kumar, Vice Chairman (VC) of NITI Aayog to evaluate the reforms in the urban planning education system. The committee will review the current system in terms of multidisciplinary, curriculum and other related issues at the level of graduates and post graduates against the challenges of rapid urbanization.

  13. Which state has topped Anemia Mukt Bharat Index released by Union Ministry of Health and Welfare?
    1) Assam
    2) Haryana
    3) Gujarat
    4) Meghalaya
    5) Punjab
    Answer-2) Haryana
    Explanation:
    The 8th Governing Body Meeting of the State Health Society of the National Health Mission (NHM) was held in Chandigarh where Anemia Mukt Bharat (AMB) Index was released which has been topped by Haryana with a score of 46.7 among all the 29 states in the country. The meeting was presided over by the Haryana chief secretary, Vijai Vardhan.

  14. Which is top district in India for implementing the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) programme?
    1) Bahraich, Uttar Pradesh
    2) Ri-Bhoi, Meghalaya
    3) Bijapur, Chhattisgarh
    4) Palakkad, Kerala
    5) Mandi, Himachal Pradesh
    Answer-5) Mandi, Himachal Pradesh
    Explanation:
    The Union Ministry of Rural Development declared the list of top performing 30 districts in the country for implementing the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) programme. In this list, Mandi district of Himachal Pradesh won top position among 30 districts of India. Himachal Pradesh secured 2nd position at the national level for construction of roads under PMGSY.

  15. Name the Indian Navy Missile Corvette which launched an Anti-Ship Missile (AShM) on its target in Arabian Sea in a practice drill.
    1) INS Vikramaditya
    2) INS Virat
    3) INS Vigraha
    4) INS Prabal
    5) INS Kavaratti
    Answer-4) INS Prabal
    Explanation:
    Indian Navy Missile Corvette INS Prabal launched an Anti-Ship Missile (AShM) on its Target in Arabian Sea. It was launched from Arabian Sea and the missile accurately homed in on its target. The anti-ship missile was fired during a practice drill. The missile was fired by INS Prabal as part of a mega naval drill which involves aircraft carrier INS Vikramaditya, Warships, attack helicopters, aircraft and other assets of Indian Navy. Chief of Naval Staff Admiral Karambir Singh inspected the firing weapons, air-to-air combat operations, anti-submarine drills. He reviewed the Navy’s operational preparedness. He embarked on the Carrier Battle Group, which comprises of Vikramaditya, destroyers, frigates, corvettes, fleet support ships and integral swing-role fighters and helicopters.

  16. Vijayalakshmi Ramanan passed away recently. She was the first woman commissioned officer of which Indian armed force?
    1) Indian Army
    2) Indian Navy
    3) Indian Air Force
    4) Indian Coast Guard
    5) National Security Guard
    Answer-3) Indian Air Force
    Explanation:
    Retired Wing Commander Dr. Vijayalakshmi Ramanan, first woman commissioned officer of the Indian Air Force (IAF) passed away at the age of 96 due to old age related ailments at her daughter’s residence in Bengaluru, Karnataka. She was born in February 1924 in Madras (now Chennai), British India.

  17. International Snow Leopard Day is annually celebrated across which day?
    1) 20 October
    2) 21 October
    3) 22 October
    4) 23 October
    5) 24 October
    Answer-4) 23 October
    Explanation:
    International Snow Leopard Day is annually celebrated across the globe on the 23rd October to create awareness about the conservation and preservation of Snow Leopards, the majestic wild cats which are listed among the most threatened animals.
    The first ever Internal Snow Leopard Day was observed on 23rd October 2014.

  18. Name the first Ramsar site of Uttarakhand which got recognition recently.
    1) Asan Conservation Reserve
    2) Saman Bird Sanctuary
    3) Beas Conservation Reserve
    4) Parvati Bird Sanctuary
    5) Samaspur Bird Sanctuary
    Answer-1) Asan Conservation Reserve
    Explanation:
    The Ministry of Environment, Forest and Climate Change announced that Ramsar Convention has declared The Asan Conservation Reserve (ACR) in Dehradun as a site of international importance. ACR has been included in the ‘List of Wetlands of International Importance’ established by Article 2.1 of the convention This is the first wetland from Uttarakhand, to be recognised by Ramsar.

  19. Name the digital platform launched by Maharashtra government to fulfill the nutritional needs of the lactating mothers and children of the state.
    1) Tarang Suposhit Maharashtracha
    2) Umang Suposhit Maharashtracha
    3) Sarang Suposhit Maharashtracha
    4) Saral Suposhit Maharashtracha
    5) Utkal Suposhit Maharashtracha
    Answer-1) Tarang Suposhit Maharashtracha
    Explanation:
    Yashomati Thakur, Maharashtra’s Minister of Women and Child Welfare launched the digital platform “Tarang Suposhit Maharashtracha”, of the Women and Child Department, Government of Maharashtra. The initiative aims to fulfil the nutritional needs of the lactating mothers and children of the state. The Tarang Suposhit Maharashtracha platform is based on an interactive voice response system, which is aimed to create awareness on the nutritional requirements of the women and children. The platform provides facilities like helpline, broadcast call and whatsapp chatbot among others.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Chincholi Wildlife Sanctuary is located in which state?
    1) Karnataka
    2) Uttar Pradesh
    3) Tamil Nadu
    4) Andhra Pradesh
    5) Meghalaya
    Answer-1) Karnataka
    Explanation:
    Chincholi Wildlife Sanctuary is the first dry land wildlife sanctuary in South India. The 134.88 sq km area of Chincholi forest in Karnataka was declared wildlife forest.

  2. Great Indian Bustard Sanctuary is located in which state?
    1) Karnataka
    2) Uttar Pradesh
    3) Tamil Nadu
    4) Andhra Pradesh
    5) Maharashtra
    Answer-5) Maharashtra
    Explanation:
    Great Indian Bustard Sanctuary is a wildlife sanctuary for the great Indian bustard at Solapur, Maharashtra, India. The land is drought-prone and semi-arid. It is in the Deccan thorn scrub forests ecoregion. Maharashtra is one of the six states of India where great Indian bustards are still seen

  3. Rajaji Tiger Reserve is located in which state?
    1) Karnataka
    2) Uttar Pradesh
    3) Uttarakhand
    4) Andhra Pradesh
    5) Maharashtra
    Answer-3) Uttarakhand
    Explanation:
    Rajaji National Park is an Indian national park and tiger reserve that encompasses the Shivaliks, near the foothills of the Himalayas. It is spread over 820 km²., and three districts of Uttarakhand: Haridwar, Dehradun and Pauri Garhwal.

  4. What is the Capital of Lebanon?
    1) Banjul
    2) Ankara
    3) Beirut
    4) Bishkek
    5) Naypyitaw
    Answer-3) Beirut
    Explanation:
    The capital and currency of ‘Lebanon’ is ‘Beirut’ & ‘Lebanese Pound’ respectively.

  5. Where is the headquarters of NATO (North Atlantic Treaty Organization)?
    1) Washington D.C, US
    2) Brussels, Belgium
    3) New York City, US
    4) Rome, Italy
    5) Geneva, Switzerland
    Answer-2) Brussels, Belgium
    Explanation:
    It is an International Alliance of 30 countries from North America and Europe. It is based on the North Atlantic Treaty which was signed on 4 April, 1949. NATO’s Secretary General is General Jens Stoltenberg and its Headquarters is in Brussels, Belgium.

  6. Udanti-Sitanadi tiger reserve is located in which state?
    1) Uttar Pradesh
    2) Maharashtra
    3) Chhattisgarh
    4) Madhya Pradesh
    5) Uttarakhand
    Answer-3) Chhattisgarh
    Explanation:
    An elephant calf was killed in a tiger attack in Udanti-Sitanadi Tiger Reserve in Gariaband district of Chhattisgarh recently.

  7. Coringa Wildlife Sanctuary is located in which state?
    1) Andhra Pradesh
    2) Tamil Nadu
    3) Telangana
    4) Karnataka
    5) Kerala
    Answer-1) Andhra Pradesh
    Explanation:
    All the stakeholders including wildlife and territorial wings of the Forest Department on Monday proposed to extend the boundary of the Eco-Sensitive Zone (ECZ) of the Coringa Wildlife Sanctuary (CWS), Andhra Pradesh up to 500 meters, towards the Hope Island from the water front on the north-east side and 50 meters on the landward side.

  8. Chabahar Port is located in which country?
    1) Egypt
    2) Kuwait
    3) UAE
    4) Iran
    5) Israel
    Answer-4) Iran
    Explanation:
    The Shipping Ministry has issued a notification extending the current concessional rate of 40% discount on the cargo movement between India and the Chabahar port of Iran.