Current Affairs Quiz: 23 October 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 23 October 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs October 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 23 October 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 –Click Here to Download the APP

  1. Which Organization recently (in Oct’21) announced to build India’s largest green hydrogen-making plant with 10 MW capacity?
    1) ONGC
    2) GAIL
    3) NTPC
    4) HPCL
    5) SAIL
    Answer & Explanation
    Answer-2) GAIL
    Explanation:
    GAIL (Formerly known as Gas Authority of India Limited) is all set to build India’s largest green hydrogen-making plant of 10MW (Mega Watt) capacity. The information for the same was provided by GAIL CMD Manoj Jain.

  2. Which country remained in ‘FATF Grey List’ (as of Oct’21) for non-compliance with the actions being taken against Jamaat-ud-Dawa chief Hafiz Saeed & Jaish-e-Mohammed founder Masood Azhar?
    1) Iran
    2) Afghanistan
    3) Pakistan
    4) Mauritius
    5) North Korea
    Answer & Explanation
    Answer-3) Pakistan
    Explanation:
    The Financial Action Task Force (FATF) retained Pakistan in the ‘Grey List’ until it signifies the actions being taken against Jamaat-ud-Dawa chief Hafiz Saeed and Jaish-e-Mohammed founder Masood Azhar who are listed as global terrorists by the UN.
    i. FATF also added Jordan, Mali and Turkey in its grey list.
    ii.Mauritius and Botswana have been removed from the Grey List.

  3. Which Bank recently (in Oct’21) partnered with ‘Pine Labs’ to expand its Point-of-Sale (PoS) Services?
    1) IndusInd Bank
    2) Axis Bank
    3) HDFC Bank
    4) Kotak Mahindra Bank
    5) ICICI Bank
    Answer & Explanation
    Answer-4) Kotak Mahindra Bank
    Explanation:
    Kotak Mahindra Bank Limited (KMBL) partnered with Pine Labs to expand its merchant acquiring and Point of Sale (PoS) services to more merchants and retailers. KMBL is the 1st finance company in India to be converted into a commercial bank.
    About Kotak Mahindra Bank Limited (KMBL):
    MD & CEO – Uday Kotak
    Headquarters- Mumbai, Maharashtra

  4. Name the Bank that recently (in Oct’21) partnered with ‘ITILITE’ to offer commercial Credit Cards for travel expenses to businesses.
    1) IndusInd Bank
    2) Axis Bank
    3) HDFC Bank
    4) Kotak Mahindra Bank
    5) ICICI Bank
    Answer & Explanation
    Answer-5) ICICI Bank
    Explanation:
    ITILITE joined hands with ICICI (Industrial Credit and Investment Corporation of India) Bank to issue commercial credit cards for travel expenses to businesses in India. This partnership enabled the companies to get an ‘ICICI Bank Central Travel Account Card (CTA card)’.

  5. Who was honoured with the 1st-ever ‘Satyajit Ray Lifetime Achievement Award’ at the 52nd International Film Festival of India?
    1) James Cameron
    2) Martin Scorsese
    3) Istvan Szabo
    4) Both 1 & 2
    5) Both 2 & 3
    Answer & Explanation
    Answer-5) Both 2 & 3
    Explanation:
    American Director Martin Scorsese & Hungarian Director Istvan Szabo was honoured with the first-ever Satyajit Ray Lifetime Achievement Award at the 52nd International Film Festival of India (IFFI 2021). The BRICS Countries were the focus countries of the 52nd IFFI.
    i. The year 2021 marked the birth centenary of Satyajit Ray, the maestro of Indian Cinema.

  6. Dame Sandra Prunella Mason was elected (in Oct’21) as the 1st ever President of which Caribbean Country?
    1) Bahamas
    2) Haiti
    3) Jamaica
    4) Barbados
    5) Cuba
    Answer & Explanation
    Answer-4) Barbados
    Explanation:
    The Governor-General of Barbados, Dame Sandra Prunella Mason, was elected as the first-ever President of Barbados, a Caribbean island. She will replace Britain’s Queen Elizabeth II as the new head of Barbados. Barbados has been called “Little England” for its loyalty to the British Customs.
    About Barbados:
    PM– Mia Mottley
    Capital– Bridgetown

  7. Who was recently (in Oct’21) appointed as the CEO of SAI (Sports Authority of India)’s Target Olympic Podium Scheme (TOPS)?
    1) Atanu Kumar Das
    2) Shivan J.K
    3) Rajesh Rajagopalan
    4) Samit Ghosh
    5) Pushpendra Kumar Garg
    Answer & Explanation
    Answer-5) Pushpendra Kumar Garg
    Explanation:
    The Sports Authority of India (SAI) appointed Arjuna Awardee Commodore Pushpendra Kumar Garg (PK Garg), as the new Chief Executive Officer (CEO) of SAI’s Target Olympic Podium Scheme (TOPS).
    i. TOPS is a flagship program of the Ministry of Youth Affairs and Sports initiated to improve India’s performance in the Olympics and Paralympics.

  8. Identify the Chinese smartphone brand that recently (in Oct’21) appointed Indian Cricketer ‘KL Rahul’ as its brand ambassador.
    1) Oppo
    2) Realme
    3) OnePlus
    4) Xiaomi
    5) Vivo
    Answer & Explanation
    Answer-2) Realme
    Explanation:
    Realme, a Chinese smartphone brand, appointed Indian Cricketer KL Rahul as its brand ambassador for its smartphone category. He is the captain of the Punjab Kings in the Indian Premier League (IPL) 2021.

  9. Identify the Country that recently (in Oct’21) launched its 1st domestically-developed space rocket named – ‘Nuri’.
    1) South Korea
    2) Ukraine
    3) Israel
    4) India
    5) China
    Answer & Explanation
    Answer-1) South Korea
    Explanation:
    South Korea launched its first domestically-developed space rocket – “Nuri”. South Korea would press ahead by being the 10th nation to send a satellite into space on its own technology.
    About South Korea:
    Capital: Seoul
    Official Language: Korean

  10. Which State recently (in Oct’21) launched a web portal named ‘e-munnetram’ to review the progress of all important infrastructure projects?
    1) Madhya Pradesh
    2) Uttar Pradesh
    3) Andhra Pradesh
    4) Tamil Nadu
    5) Telangana
    Answer & Explanation
    Answer-4) Tamil Nadu
    Explanation:
    The CM of Tamil Nadu Muthuvel Karunanidhi (M K) Stalin launched a web portal named ‘e-munnetram’ to review the progress of all important infrastructure projects in the state. The portal was developed by the Tamil Nadu e-Governance Agency (TNeGA). 2 Tamil computer software viz. ‘The Keezhadi’ & ‘The Tamizhi’ were also launched.
    i. The TNeGA also conceptualized an interacting platform named ‘IT Nanban’, which will enable all IT/ITES companies to interact with the State government over policymaking.





error: Alert: Content is protected !!