Current Affairs Quiz: 21 October 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 21 October 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs October 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 21 October 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 –Click Here to Download the APP

  1. India was ranked _____ in the ‘World Justice Project’s Rule of Law Index 2021 report’, where _______ was positioned at the top spot.
    1) 130th; Denmark
    2) 79th; Denmark
    3) 130th; Norway
    4) 79th; Norway
    5) 130th; Finland
    Answer & Explanation
    Answer-2) 79th; Denmark
    Explanation:
    India was ranked 79th out of 139 countries and jurisdictions in the World Justice Project’s (WJP) Rule of Law Index 2021 report, where Pakistan was positioned 130 with a poor score and the last spot was occupied by Venezuela.
    The top 3 positions were held by Denmark, followed by Norway & Finland.

  2. In October 2021, RBI announced that the Unchanged Interest Rates in ‘Small Savings Schemes’ has increased the burden on the Central government.
    Which of the following points is Wrong with respect to Small Saving Schemes (SSS) & their interest rates as of October 2021?
    1) The maturity period of Sukanya Samriddhi Account (SSA) Scheme is 21 years with an interest rate of 7.60%
    2) Senior Citizens Saving Scheme (SCSS) has the highest interest rate among all the SSS with 8.5% interest rate
    3) Kisan Vikas Patra (KVP) has a maturity period of 124 months at 6.90% interest rate
    4) Public Provident Fund (PPF) attracts an interest rate of 7.10% interest rate with a maturity period of 15 years
    5) 6.60% is the interest rate fixed for Monthly Income Scheme which has a maturity period of 5 years
    Answer & Explanation
    Answer-) Senior Citizens Saving Scheme (SCSS) has the highest interest rate among all the SSS with 8.5% interest rate
    Explanation:
    Senior Citizens Saving Scheme (SCSS) has an interest rate of 7.40% with a maturity period of 5-years.

  3. Who was conferred with the 2021’s Aryabhata Award by the Astronautical Society of India?
    1) K. Sivan
    2) Ritu Karidhal
    3) G Satheesh Reddy
    4) Tessy Thomas
    5) S Somanath
    Answer & Explanation
    Answer-3) G Satheesh Reddy
    Explanation:
    Chairman of DRDO, Dr G Satheesh Reddy has been conferred the prestigious ‘Aryabhata Award’ by the Astronautical Society of India (ASI) for his outstanding life-time contribution to the promotion of astronautics in India. The award ceremony was held at UR Rao Satellite Centre Bangalore, Karnataka.

  4. Who succeeded Nilesh Shah to become the new Chairman of Association of Mutual Funds in India?
    1) Alok Mishra
    2) A. Balasubramanian
    3) Nirmal Jain
    4) N. S. Venkatesh
    5) Uday Kotak
    Answer & Explanation
    Answer-2) A. Balasubramanian
    Explanation:
    A. Balasubramanian, Chief Executive Officer (CEO) of Aditya Birla Sun Life Asset Management, was elected as the Chairman of Association of Mutual Funds in India (AMFI), by the board members of AMFI. Earlier he served as the Chairman of AMFI between 2017 & 2019.
    Balasubramanian succeeds Nilesh Shah, Managing Director of Kotak Mutual Fund

  5. Who got appointed (in Oct’21) as the Managing Director of India Ports Global Limited for a 5-year term?
    1) Aditya Mishra
    2) Sanjay Dixit
    3) N. S. Venkatesh
    4) Alok Mishra
    5) A. Balasubramanian
    Answer & Explanation
    Answer-4) Alok Mishra
    Explanation:
    The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has appointed Captain Alok Mishra as the Managing Director of India Ports Global Limited(IPGL). Alok Mishra has been appointed for the full-time role for a term of 5 years.

  6. Indian Fencer, Bhavani Devi won the Women’s _______ Individual event at the Charlellville National Competition that was held in ________.
    1) Epee; France
    2) Sabre; Italy
    3) Foil; Italy
    4) Sabre; France
    5) Epee; France
    Answer & Explanation
    Answer-4) Sabre; France
    Explanation:
    India’s top-ranked fencer Bhavani Devi has won the Women’s Sabre Individual event at the Charlellville National Competition (National Seniors Circuit) organised by the Charleville-Mézières Fencing Circle in France on 17th October 2021.

  7. Who authored the book, “The Origin Story of India’s States”?
    1) Venkataraghavan Subha Srinivasan
    2) Nayantara Sehgal
    3) Meena Kandasamy
    4) Manju Kapur
    5) Jeyakanthan
    Answer & Explanation
    Answer-1) Venkataraghavan Subha Srinivasan
    Explanation:
    The book titled ‘The Origin Story of India’s States’ is written by Venkataraghavan Subha Srinivasan and published by Penguin Random House India (PRHI).

  8. In October 2021, _________ FibreNet Corporation Ltd accepted the agreement for implementing BharatNet Project at a total cost of ₹1,815 crores.
    1) Karnataka
    2) Odisha
    3) Bihar
    4) Tamil Nadu
    5) Uttar Pradesh
    Answer & Explanation
    Answer-4) Tamil Nadu
    Explanation:
    Tamil Nadu FibreNet Corporation Ltd (TANFINET) accepts the agreement for the implementation of BharatNet Project in Tamil Nadu.
    TANFINET is a special purpose vehicle implementing the BharatNet project in Tamil Nadu at a total cost of ₹1,815 crore.

  9. Identify the state government that launched “Mukhyamantri Ration Apke Dwar Yojana” to provide doorstep delivery of Free Ration to Villagers.
    1) Gujarat
    2) Madhya Pradesh
    3) Uttarakhand
    4) Punjab
    5) Haryana
    Answer & Explanation
    Answer-2) Madhya Pradesh
    Explanation:
    The government of Madhya Pradesh (MP) has announced the implementation of the scheme ‘‘Mukhyamantri Ration Apke Dwar Yojana”, which will start from November 2021. Under this scheme, ration will be provided at the doorstep of the villagers where there are no Fair Price Shops (FPS).

  10. Which of the following arrangements of units to measure distance is correct?
    1) Light Year > Astronomical Unit > Parsec > Cubit
    2) Parsec > Light Year > Astronomical Unit > Cubit
    3) Light Year >Parsec > Astronomical Unit > Cubit
    4) Astronomical Unit > Parsec > Light Year > Cubit
    5) Cubit > Parsec > Light Year > Astronomical Unit
    Answer & Explanation
    Answer-2) Parsec > Light Year > Astronomical Unit > Cubit
    Explanation:
    Cubit – 18 inches
    Astronomical Unit – 1.496 * 10^11 m
    Light Year – 9.46 * 10^15 m
    Parsec – 3.086 * 10^16 m





error: Alert: Content is protected !!