Current Affairs Quiz: 20 October 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 20 October 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs October 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 20 October 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 –Click Here to Download the APP

  1. Name the Organization that partnered with ISRO (in Oct’21) to launch the Geospatial Energy Map of India to map India’s Primary & Secondary Energy resources.
    1) National Informatics Centre
    2) India Meteorological Department
    3) Defence Research and Development Organisation
    4) NITI Aayog
    5) Department for Promotion of Industry & Internal Trade
    Answer & Explanation
    Answer-4) NITI Aayog
    Explanation:
    NITI Aayog along with Indian Space Research Organisation (ISRO) launched the Geospatial Energy Map of India which will provide a holistic picture of all energy resources of the country. This map identifies and locates all primary and secondary sources of energy and their transportation.
    i. A Geographic Information System (GIS) is a computer system for capturing, storing, checking, and displaying data related to positions on Earth’s surface.

  2. Who was recently (in Oct’21) appointed to head the Working Group (WG) that will review the ‘Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY)’ for Kharif 2022?
    1) K.P. Krishnan
    2) N. K. Sodhi
    3) Ritesh Chauhan
    4) S Janakiraman
    5) Nilesh Shah
    Answer & Explanation
    Answer-3) Ritesh Chauhan
    Explanation:
    The Central Government constituted a Working Group (WG) to be headed by Chief Executive Officer (CEO) of PMFBY, currently Ritesh Chauhan to roll out an overhauled Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) from Kharif 2022.
    About Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY):
    Initiated– 2016
    Parent Ministry– Ministry of Agriculture & Farmers Welfare (MoA&FW)

  3. Name the Person who led the Indian delegation (in Oct’21) in the Like-Minded Developing Countries (LMDC) Ministerial meeting titled “Preparations for COP 26 on Climate Change – Expectations and Challenges”.
    1) Subrahmanyam Jaishankar
    2) Hardeep Singh Puri
    3) Mansukh L. Mandaviya
    4) G. Kishan Reddy
    5) Bhupender Yadav
    Answer & Explanation
    Answer-5) Bhupender Yadav
    Explanation:
    Bhupender Yadav, Union Minister for Environment Forest and Climate Change, virtually participated in the Like-Minded Developing Countries (LMDC) Ministerial meeting titled “Preparations for COP 26 on Climate Change – Expectations and Challenges”.
    i. The virtual LMDC Meeting was hosted by the Plurinational State of Bolivia. LMDC comprises around 25 developing countries from Asia and other regions.

  4. Which country recently (in Oct’21) conducted its inaugural maritime dialogue with India to work on a free, open & inclusive Indo-Pacific region?
    1) China
    2) North Korea
    3) Japan
    4) United Kingdom
    5) Australia
    Answer & Explanation
    Answer-4) United Kingdom
    Explanation:
    India and UK held virtual maritime dialogue associated with cooperation towards maritime domain, Indo-Pacific and regional or multilateral cooperation. The two foreign ministers affirmed their vision on a free, open and inclusive Indo-Pacific region.

  5. Which Organization recently (in Oct’21) launched an automated fuelling system named ‘U-Fill’ to provide complete automation & transparency in fuel filling?
    1) Oil & Natural Gas Corporation Limited
    2) Bharat Petroleum Corporation Limited
    3) Hindustan Petroleum Corporation
    4) Gas Authority of India
    5) Reliance Petroleum Limited
    Answer & Explanation
    Answer-2) Bharat Petroleum Corporation Limited
    Explanation:
    Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) launched an automated fueling technology -UFill- to ensure that its customers have a better experience at outlets. UFill technology can be described as swift, secure and smart which will be launched in 65 cities across the country.

  6. Which multinational Ridesharing Organization recently (in Oct’21) acquired ‘GeoSpoc’ to provide next-generation mobility services?
    1) Cabify
    2) Uber
    3) Lyft
    4) Ola
    5) Juno
    Answer & Explanation
    Answer-4) Ola
    Explanation:
    Ola acquired Pune-based Geospatial service provider – ‘GeoSpoc’ to provide next-generation Mobility & location tracking services. Ola is planning to provide real-time mapping convenient for vehicular movements using advanced technologies like 3D, HD and vector maps.

  7. As per the Forbes’s world’s Best Employers ranking 2021, Reliance Industries Limited (RIL) placed at the _______ position became India’s Best employer, while _________ was ranked as the Best in the World.
    1) 46th; Samsung Electronics
    2) 46th; Microsoft Corporation
    3) 52nd; Samsung Electronics
    4) 52nd; Microsoft Corporation
    5) 63rd; Samsung Electronics
    Answer & Explanation
    Answer-3) 52nd; Samsung Electronics
    Explanation:
    According to the World’s Best Employers ranking 2021 published by Forbes, Reliance Industries Limited (RIL) placed at the 52nd position in the overall ranking of 750 global corporations and topped the Indian firms under the ranking. Samsung Electronics was placed at the top position.
    About Reliance Industries Limited (RIL):
    CMD: Mukesh Ambani
    Headquarters: Mumbai, Maharashtra

  8. Name the GrandMaster (GM) who won the ‘Julius Baer Challengers Chess Tour 2021’ finals.
    1) Arjun Kalyan
    2) D Gukesh
    3) Abhimanyu Mishra
    4) Viswanathan Anand
    5) Rameshbabu Praggnanandhaa
    Answer & Explanation
    Answer-5) Rameshbabu Praggnanandhaa
    Explanation:
    The 16-year-old Indian Grandmaster (GM) Rameshbabu Praggnanandhaa won the Julius Baer Challengers Chess Tour 2021 finals after defeating Christopher Yoo of the USA.
    Top 3 of FIDE (The International Chess Federation) Rankings:
    Carlsen, Magnus (Norway)
    Caruana, Fabiano (USA)
    Ding, Liren (China)

  9. Who won the Women’s title in the ‘2021 London Marathon’?
    1) Joyciline Jepkosgei
    2) Jasmin Paris
    3) Laura Muir
    4) Kalkidan Gezahegne
    5) Dina Asher-Smith
    Answer & Explanation
    Answer-1) Joyciline Jepkosgei
    Explanation:
    Ethiopia’s Sisay Lemma & Kenya’s Joyciline Jepkosgei won Men’s & Women’s title respectively in the 2021 London Marathon. The London marathon is annually conducted in London, United Kingdom, since its inaugural event in 1981.
    i. Olympic 10,000m Silver medalist, Kalkidan Gezahegne (Bahrain) created a new World record timing in 10K race.

  10. The logo of RBI consists of which animal?
    1) Tiger
    2) Rhino
    3) Lion
    4) Bull
    5) Elephant
    Answer & Explanation
    Answer-1) Tiger
    Explanation:
    The RBI Act of 1934 established it as the banker for the central government. The official logo of the apex bank includes a palm tree & a tiger.





error: Alert: Content is protected !!