Current Affairs Quiz: 19 October 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 19 October 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs October 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 19 October 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 –Click Here to Download the APP

    1. In October 2021, The Central Government kept the interest rates on ‘Small Savings Schemes’ (SSS) unchanged for Q3-FY22. What is the interest rate allocated for the ‘Sukanya Samriddhi Yojana account’?
      1) 7.6%
      2) 7.1%
      3) 6.8%
      4) 7.4%
      5) 8.1%
      Answer & Explanation
      Answer-1) 7.6%
      Explanation:
      The Central Government has kept the interest rates on ‘Small Savings Schemes’ (SSS) unchanged for the third quarter of Financial Year 2022.
      • Public Provident Fund (PPF) – 7.1%
      • National Savings Certificate (NSC) – 6.8%
      • Senior Citizens Savings Scheme – 7.4% (5-year scheme, where interest is paid quarterly)
      • Sukanya Samriddhi Yojana account – 7.6%

    2. As per the ‘World Energy Outlook (WEO) 2021 report’ released by __________, around __________ are required in clean energy investment by 2030 to limit the global temperature increase to 1.5 degrees Celsius.
      1) Rocky Mountain Institute; USD 4 trillion
      2) Rocky Mountain Institute; USD 8 trillion
      3) International Energy Agency; USD 4 trillion
      4) International Energy Agency; USD 8 trillion
      5) International Solar Energy Society; USD 4 trillion
      Answer & Explanation
      Answer-3) International Energy Agency; USD 4 trillion
      Explanation:
      As per the ‘World Energy Outlook (WEO) 2021 report’ released by International Energy Agency (IEA), around USD 4 trillion is required in clean energy investment by 2030 to limit the global temperature increase to 1.5 degrees Celsius.
      i. The analysis in WEO-2021 is premised upon ‘Net Zero by 2050: A Roadmap for the Global Energy Sector’, published earlier this year.

    3. Which country participated with India in the 17th Edition of joint military exercise “Ex Yudh Abhyas 21” held in October 2021?
      1) Australia
      2) Brazil
      3) Japan
      4) USA
      5) Sri Lanka
      Answer & Explanation
      Answer-4) USA
      Explanation:
      A 14-day long 17th Edition of India-USA joint training Military exercise ‘Ex Yudh Abhyas 21’ was commenced in October 2021 at Joint Base Elmendorf Richardson in Alaska, United States (US). 350 soldiers of 7 MADRAS Infantry Battalion Group of the Indian Army participated.

    4. Which insurance company recently (in Oct’21) introduced the “Saral Bachat Bima Plan”?
      1) Life Insurance Corporation of India
      2) Birla Sun Life Insurance
      3) IndiaFirst Life Insurance
      4) Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance
      5) Edelweiss Tokio Life Insurance
      Answer & Explanation
      Answer-
      Explanation:
      IndiaFirst Life Insurance Company Limited (IndiaFirst Life), a joint venture of Bank of Baroda and Union Bank of India introduced “IndiaFirst Life Saral Bachat Bima Plan’’. It is a savings and protection cover plan for the entire family.
      i. Rural/RRB (Regional Rural Bank) customers can buy the product through a simple OTC (Other-Than-Collision) coverage process.

    5. Name the telecom company that recently (in Oct’ 21) joined hands with ‘Larsen and Toubro (L&T)’ to test 5G-based smart city solutions.
      1) Bharti Airtel
      2) Vodafone Idea
      3) MTNL
      4) Reliance Jio
      5) BSNL
      Answer & Explanation
      Answer-2) Vodafone Idea
      Explanation:
      Vodafone Idea Limited (VIL), a Telecom operator and Larsen and Toubro (L&T), an Indian Multinational conglomerate company have joined hands for a pilot project to test 5G-based smart city solutions.

    6. Name the Indian Personality who won ‘2021 Earthshot Prize’ under ‘Clean Our Air’ Category.
      1) Ashutosh Vikram
      2) Karthik Jayaraman
      3) Shardul Sheth
      4) Vidyut Mohan
      5) Ranjith Mukundan
      Answer & Explanation
      Answer-4) Vidyut Mohan
      Explanation:
      An Indian Social Enterprise ‘Takachar’, under the leadership of Vidyut Mohan was named as the winner of inaugural ‘2021 Earthshot Prize’, also known as ‘Eco Oscars’ that was created by the UK’s Prince William to reward people fighting to save planet earth.
      i. Takachar won the ‘Earthshot Prize’ under the “Clean Our Air” category for its invention to recycle agricultural waste.

    7. RBI recently (in Oct’ 21) approved the appointment of Pradeep Kumar Panja as the part-time non-executive Chairman of which Bank?
      1) Lakshmi Vilas Bank
      2) Karur Vysya Bank
      3) Karnataka Bank
      4) Punjab National Bank
      5) Bank of Maharashtra
      Answer & Explanation
      Answer-3) Karnataka Bank
      Explanation:
      The RBI approved the appointment of Pradeep Kumar Panja as the part-time non-executive Chairman of the Karnataka Bank Limited for a period of 3 years. RBI approved the appointments under Section 10B(1A) (i) of the Banking Regulation Act, 1949.
      About Karnataka Bank:
      MD & CEO– Mahabaleshwara M.S
      Tagline– Your Family Bank across India

    8. Who was recently (in Oct’ 21) elected as the President of ‘Indian Weightlifting Federation’ (IWLF)?
      1) Sathish Sivalingam
      2) Gurdeep Singh
      3) Naresh Sharma
      4) S.H. Anande Gowda
      5) Sahdev Yadav
      Answer & Explanation
      Answer-5) Sahdev Yadav
      Explanation:
      Sahdev Yadav, former Secretary General of IWLF, was unanimously elected as the President of the Indian Weightlifting Federation (IWLF) for a 4-year term.

    9. When is the ‘International Day for the Eradication of Poverty’ annually observed across the globe by the UN?
      1) 17th October
      2) 18th October
      3) 19th October
      4) 20th October
      5) 21st October
      Answer & Explanation
      Answer-1) 17th October
      Explanation:
      The UN’s International Day for the Eradication of Poverty is annually observed across the globe on October 17th to create awareness of the need to eradicate poverty and to ensure that the human rights of those living in poverty are not violated.
      i. The theme of the 2021 International Day for the Eradication of Poverty is “Building Forward Together: Ending Persistent Poverty, Respecting all People and our Planet.”

    10. In October 2021, Vijayanagara was declared as Karnataka’s 31st district. Which of the following was the 1st capital of Vijayanagar Empire in the 14th century?
      1) Penukonda
      2) Kanchi
      3) Hampi
      4) Bellore
      5) Vijayanagar
      Answer & Explanation
      Answer-3) Hampi
      Explanation:
      Hampi was the capital of the Vijayanagara Empire in the 14th century. It was the 1st capital of Vijayanagar Empire followed by Penukonda.





error: Alert: Content is protected !!