Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 12 September 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 12 September 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Our Current Affairs September 2020 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

Date-Wise Current Affairs September 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 12 September 2020

  1. India’s largest piggery mission was launched at which state?
    1) Sikkim
    2) Himachal Pradesh
    3) Maharashtra
    4) Meghalaya
    5) Gujarat
    Answer-4) Meghalaya
    Explanation:
    The state government of Meghalaya launched India’s Biggest Piggery Project with an outlay of Rs 209 Crores. It is being launched under the aegis of Meghalaya Livestock Enterprises Advancement Society (MLEADS) and funded by the National Cooperative Development Corporation (NCDC). The main objective of the Piggery Mission is to reduce the annual import of Pork worth Rs 150 Crore and make Meghalaya self-sufficient (“Aatma Nirbhar”) in Pork production over the next 3 years.

  2. Which state government has opened the flyover named after Savarkar?
    1) Bihar
    2) Tamil Nadu
    3) Karnataka
    4) Kerala
    5) Madhya Pradesh
    Answer-3) Karnataka
    Explanation:
    Karnataka Chief Minister B.S. Yediyurappa inaugurated a flyover named after Vinayak Damodar Savarkar on September 8. The official name of the flyover, which has been constructed on a road named after martyr Major Sandeep Unnikrishnan in north Bengaluru’s Yelahanka, is “Freedom Fighter Veer Savarkar Flyover”.

  3. Who among the following was appointed as the member of WHO panel for pandemic preparedness and response?
    1) Geeta Narayanan
    2) Balram Bhargava
    3) Preeti Sudan
    4) Kalpesh Sharma
    5) None of the Above
    Answer-3) Preeti Sudan
    Explanation:
    The World Health Organization’s independent panel for pandemic response has appointed India’s former health secretary Preeti Sudan as one of its 11 panel member across the Globe and the decision was made by the panel’s head, former New Zealand PM Helen Clarke and former Liberia President Ellen Johnson Sirleaf.

  4. India is contributing two teams of specialists to fortify medical facilities in UN peacekeeping operations in which country?
    1) Congo
    2) South Sudan
    3) Rwanda
    4) Both 1) and 2)
    5) Both 1) and 3)
    Answer-4) Both 1) and 2)
    Explanation:
    India is contributing two teams of specialists to fortify medical facilities in UN peacekeeping operations in South Sudan and the Democratic Republic of Congo (DRC) to meet the Covid-19 challenge, according to India’s UN mission.

  5. India post launched 5 star villages scheme to ensure 100% rural coverage of postal schemes. Who is the present Union Minister of Communications?
    1) Piyush Goyal
    2) Raj Kumar Singh
    3) Ravi Shankar Prasad
    4) Giriraj Singh
    5) Pralhad Joshi
    Answer-3) Ravi Shankar Prasad
    Explanation:
    Postman and Postal Department are a vital part of the ordinary citizen’s life. India post is doing exceptional work in the implementation of Government schemes. Now, in order to ensure universal coverage of flagship postal schemes in rural areas, on September 10, 2020, Union Minister of State for Communications, Sanjay Shamrao Dhotre has launched a scheme namely “Five Star Villages” along with Department of Post. The Union Minister of Communications– Ravi Shankar Prasad.

  6. Asian Development Bank signed loan agreement worth Rs 466-cr with ENGIE group for developing Raghanesda Solar Project in ‘which’ state?
    1) Gujarat
    2) Maharashtra
    3) Punjab
    4) Haryana
    5) Chhattisgarh
    Answer-1) Gujarat
    Explanation:
    As a part of Asian Development Bank’s (ADB) ongoing support to India’s renewable energy sector, a long term loan agreement of Rs 4.66 billion (about $65.5 million) was inked between ADB and the ENGIE group to construct and operate a 200-megawatt alternating current solar photovoltaic-based power plant at Raghanesda Solar Park in Gujarat. The agreement was signed by Principal Investment Specialist at ADB’s Private Sector Operations Department Mayank Choudhary and ENGIE group’s Head of Acquisitions, Investments, and Financial Advisory Phuntsok Wangyal. The project will be implemented by Electro Solaire Private Limited (ESPL), a special purpose vehicle owned by ENGIE with expected commission in the first half of 2021.

  7. Name the bank which plans to launch “SAFAL” a loan product for organic cotton growers.
    1) State Bank of India
    2) Punjab National Bank
    3) Canara Bank
    4) United Bank of India
    5) Indian Bank
    Answer-1) State Bank of India
    Explanation:
    C.S. Setty, Managing Director(MD) of State Bank of India (SBI) informed that SBI will launch a loan product called SAFAL (Safe and Fast Agriculture Loan) during a Fintech conference organised by Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI). SAFAL is primarily focused on organic cotton growers who do not have any credit history.

  8. Which bank has started a comprehensive banking programme for start-ups named “iStartup 2.0” recently?
    1) IndusInd Bank
    2) IDBI Bank
    3) ICICI Bank
    4) HDFC Bank
    5) RBL Bank
    Answer-3) ICICI Bank
    Explanation:
    ICICI Bank launched its comprehensive banking programme for the Startups named “iStartup 2.0” which will support the requirements of the startups like regulatory assistance, analytics, staffing, acquisition and digital outreach of customers.

  9. What is the expected real GDP growth of India in FY21 as per the estimation of CRISIL?
    1) (-) 5%
    2) (-) 9%
    3) (-) 7%
    4) (-) 10%
    5) (-) 12%
    Answer-2) (-) 9%
    Explanation:
    The latest report of the rating agency CRISIL projects India’s real GDP (Gross Domestic Product) growth to contract by 9% (-9%) in FY21 (2020-2021) as COVID-19 infections are yet to peak and the government is not providing adequate direct fiscal support. Earlier in May, 2020 the rating agency projected that Indian economy will contract by 5% (-5%) in FY21.

  10. Which company has partnered with NASSCOM future skills to launch “AI classroom series” for students in India?
    1) Facebook
    2) Infosys
    3) Microsoft
    4) TCS
    5) Google
    Answer-3) Microsoft
    Explanation:
    FutureSkills, an initiative of IT-ITES (Information technology – IT enabled services) Sector Skill Council National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) partnered with Microsoft to launch Artificial Intelligence (AI) Skilling initiative “AI classroom series” to skill 10 lakh students in India by 2021 to make India a global hub for AI skilled talents and create jobs through upskilling and reskilling.

  11. Who heads the expert committee formed by Ministry of Finance to assess impacts of waiving loan moratorium?
    1) Valipe Ramagopal Rao
    2) D.P. Singh
    3) B Sriram
    4) Ravindra H Dholakia
    5) Rajiv Mehrishi
    Answer-5) Rajiv Mehrishi
    Explanation:
    The Ministry of Finance formed a three-member expert panel headed by Rajiv Mehrishi, former comptroller and Auditor General of India to assess the impacts of the waiver of interest on the moratorium loans offered to the COVID-19 affected borrowers which ended on 31st August 2020.

  12. Who has been appointed as the celebrity advocate of United Nations Children’s Fund (UNICEF)’s children’s rights campaign ‘For Every Child’?
    1) Ranveer Singh
    2) Ayushmann Khurrana
    3) Radhika Apte
    4) Manushi Chhillar
    5) Vidya Balan
    Answer-2) Ayushmann Khurrana
    Explanation:
    United Nations Children’s Fund(UNICEF) has appointed Bollywood Actor Ayushmann Khurrana as its celebrity advocate for children’s rights campaign, “For Every Child”. He will work towards this initiative in India. He will support UNICEF to end violence against children, especially in the present situation- COVID-19 is increasing the risk of violence and abuse against children due to the extended lockdown and the socio-economic impacts of the pandemic. It is to be noted that recently United Nations'(UN) 1st International Day to Protect Education from Attack was observed on September 9, 2020 to raise awareness about the importance of safeguarding schools as places of protection and safety for educators and students.

  13. Which state government has won the WSIS winner prize 2020 under the e-government category?
    1) West Bengal
    2) Jharkhand
    3) Odisha
    4) Assam
    5) Bihar
    Answer-1) West Bengal
    Explanation:
    In the 8th Edition World Summit on the Information Society (WSIS) prize contents, Sabooj Sathi online 3.0 project of West Bengal Government won the WSIS Winner Prize 2020 under the E-government category.

  14. Which edition of Aero India-21 will be held at Yelahanka Air Force Station, Bengaluru, Karnataka between 3-7 February 2021?
    1) 15th
    2) 20th
    3) 13th
    4) 21th
    5) 17th
    Answer-3) 13th
    Explanation:
    The 13th Edition of Aero India-21 will be held at Yelahanka Air Force Base, Bengaluru, Karnataka from February 3rd-7th, 2021. Defence Minister Rajnath Singh launched the Aero India 2021 website https://aeroindia.gov.in at New Delhi, marking it open for space-bookings.

  15. The _____ session of World Health Organization (WHO) south east Asia region was held recently.
    1) 74th
    2) 77th
    3) 79th
    4) 75th
    5) 73rd
    Answer-5) 73rd
    Explanation:
    The 73rd session of WHO (World Health Organization) South East Asia Region (SEAR) was hosted virtually by Thailand from Bangkok under the Chairmanship of Mr. Anutin Charnvirakul, Deputy Prime Minister and Minister of Health, Thailand where Indian side was represented by Union Minister Dr. Harsh Vardhan, Minister for Health and Family Welfare (MoHFW) along with Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare. Dr. Poonam Khetrapal Singh, Director WHO SEAR. This was for the first time that the entire event was held virtually due to COVID pandemic to discuss most pressing regional and global public health issues.

  16. Who represented India at 17th SCO culture ministers meeting held recently?
    1) Nitin Gadkari
    2) Harsimrat Kaur Badal
    3) Prahlad Singh Patel
    4) Narendra Singh Tomar
    5) Ram Vilas Paswan
    Answer-3) Prahlad Singh Patel
    Explanation:
    Union Minister of State (MoS) (Independent Charge), Prahlad Singh Patel virtually participated in the 17th Shanghai Cooperation Organization (SCO) Culture Ministers meeting.

  17. Santosh Kumar Gangwar, Minister of State (I/C) of Labour and Employment attended the G-20 Labour and Employment Ministers meeting recently. Which country holds the presidency of G20 for the year 2020?
    1) Cambodia
    2) Singapore
    3) Germany
    4) Italy
    5) Saudi Arabia
    Answer-5) Saudi Arabia
    Explanation:
    Santosh Kumar Gangwar, Minister of State (Independent Charge- I/C) of Labour and Employment attended the G-20 Labour and Employment Ministers meeting. The virtual meeting was held to discuss recent developments of the economic and labour market globally. Discussion was also made about COVID-19 and its impact. The declaration also lists the measures to ease the impact of COVID-19 on the labour market while discussing the efforts of the Saudi Presidency in developing the G20 Youth Roadmap 2025. G20: Presidency 2020– Saudi Arabia (Italian Presidency in 2021). Note: The 15th meeting of G20 will organize from 21-22 November 2020, in Riyadh, Saudi Arabia. First time that Saudi Arabia will hold the Presidency of the G20 with the theme “Realizing Opportunities of the 21st Century for All”.

  18. What is India’s rank in 24th edition of ‘Economic Freedom of the World: 2020 Annual Report ‘?
    1) 79
    2) 65
    3) 105
    4) 116
    5) 132
    Answer-3) 105
    Explanation:
    India took the 105th position in the 24th Edition of Economic Freedom of the World: 2020 Annual Report by Canada’s Fraser Institute, which has been released in India in conjunction with Center for Civil Society, New Delhi-based think tank. The report is co-published by CATO Institute (America) with more than 70 think tanks around the world. This is the 24th edition of Economic Freedom of the World.The report is based on 2018 data. Hong Kong topped the Index with a score of 8.94, followed by Singapore (8.65) and New Zealand (8.53). This year’s publication ranks 162 countries and territories for 2018. The Report has been divided into 4 Quartiles based on the rankings.

    Rank Country Score (out of 10)
    105 India 6.56
    1 Hong Kong 8.94
    2 Singapore 8.65
    3 New Zealand 8.53


  19. Union cabinet gives approval to increase the FDI limit in Defence sector from 49% to ________ (through automatic route).
    1) 64%
    2) 51%
    3) 74%
    4) 100%
    5) 99%
    Answer-3) 74%
    Explanation:
    Union Cabinet led by Prime Minister Narendra Modi approved the new Foreign Direct Investment (FDI) policy in Defence Sector, thereby allowing FDI through automatic approval to be increased from 49% to 74%. The Government is planning to achieve a turnover of Rs. 1.75 lakh crore, including exports worth Rs 35, 000 crores by 2025.

  20. The Rafale aircrafts were inducted into the Indian Air Force’s 17 squadron ‘Golden Arrows’. The Rafale was manufactured by which company?
    1) Lockheed Martin
    2) Boeing
    3) Dassault Aviation
    4) Airbus
    5) United Technologies
    Answer-3) Dassault Aviation
    Explanation:
    The Five Rafale Aircrafts which arrived in India on July 29, 2020 were formally inducted into the Indian Air Force at a function held at Air Force Station, Ambala (Haryana). They were inducted into the Indian Air Force’s 17 Squadron ‘Golden Arrows’. The five aircraft include two twin seater trainer aircraft and three single seat fighter aircraft. These fighter jets are manufactured with 13 India Specific Enhancements (ISE), by Dassault Aviation, a French company.

  21. The research team from Florida University has discovered an unusual supernova, called ‘Supernova LSQ14fmg’ recently. The study was published in which journal?
    1) Astronomy & Geophysics
    2) The Astrophysical Journal
    3) The Astronomical Journal
    4) Astronomy & Astrophysics
    5) Astrophysics and Space Science
    Answer-2) The Astrophysical Journal
    Explanation:
    A 37-member international research team led by Eric Hsiao, Assistant Professor of Physics in Florida State University (FSU) discovered that an unusual supernova, called Supernova LSQ14fmg was exploding. It was located one -hundred million light-years away from Earth. It is known as Type I a supernova, and more particularly, a member of the ‘super-Chandrasekhar’ group. The research was published in ‘The Astrophysical Journal’.

  22. Which IIT has launched 1st of its kind self-check Kiosk?
    1) IIT Madras
    2) IIT Guwahati
    3) IIT Ropar
    4) IIT Roorkee
    5) IIT Patna
    Answer-2) IIT Guwahati
    Explanation:
    Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati in collaboration with Workspace Metal Solutions Pvt. Ltd., Udaipur, has developed a self-check kiosk, it has first of its kind UV-C disinfection box capable of killing viruses/bacteria present on the surfaces of luggage, bags, keys, mobiles, wallet etc.

  23. Dame Diana Rigg who passed away in September 2020 is a renowned ______.
    1) Choreographer
    2) Folk Dancer
    3) Pop Singer
    4) Actor
    5) Light Man
    Answer-4) Actor
    Explanation:
    Dame Diana Rigg, British Actress who was popularly known for her recent role as Olenna Tyrell in the Game of Thrones series passed away at the age of 82 after being diagnosed with cancer in March 2020. She was born in Doncaster, Northern England.

  24. Who has launched a dispute resolution mechanism named ‘SAROD-Ports’ recently?
    1) Nitin Gadkari
    2) Smriti Irani
    3) Mansukh L. Mandaviya
    4) Gajendra Singh Shekhawat
    5) Raj Nath Singh
    Answer-3) Mansukh L. Mandaviya
    Explanation:
    Mansukh Laxmanbhai(L.) Mandaviya, Union Minister of State for Shipping (I/C) launched a dispute resolution mechanism, ‘SAROD-Ports’ (Society for Affordable Redressal of Disputes – Ports) through virtual ceremony in New Delhi, India. It was established under the Societies Registration Act, 1860. It consists of members from Indian Ports Association (IPA) and Indian Private Ports and Terminals Association (IPTTA).

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Where does the CSIR-Indian Institute of Toxicology Research located?
    1) Bengaluru
    2) Kolkata
    3) New Delhi
    4) Lucknow
    5) Chennai
    Answer-4) Lucknow
    Explanation:
    Recently, the National Green Tribunal (NGT) has directed the Central Pollution Control Board (CPCB) to lay down guidelines pertaining to disposal of cigarette and beedi butts within three months. NGT held that tobacco is undoubtedly harmful and it is mainly concerned with the manner of disposal of cigarette and beedi butts. A study conducted by the Lucknow based CSIR – Indian Institute of Toxicology Research (IITR) approves the CPCB report and holds that the concentration of various parameters analysed is lower than the prescribed limits and will not be toxic.

  2. Where is the HQ of Asian Development Bank located?
    1) Shanghai
    2) New Delhi
    3) Mandaluyong
    4) Beijing
    5) New York
    Answer-3) Mandaluyong
    Explanation:
    The Asian Development Bank is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines.

  3. Who is the chief minister of Meghalaya?
    1) Neiphiu Rio
    2) Pu Zoramthanga
    3) Sarbananda Sonowal
    4) Conrad Kongkal Sangma
    5) N. Biren Singh
    Answer-4) Conrad Kongkal Sangma
    Explanation:
    Conrad K Sangma is the present Chief Minister of Meghalaya.

  4. Emmanuel Macron is the president of which country?
    1) Argentina
    2) Portugal
    3) Spain
    4) Germany
    5) France
    Answer-5) France
    Explanation:
    Emmanuel Macron is the president of France.

  5. What is the constituency of Union Minister of State for Shipping (I/C) Mansukh Laxmanbhai Mandaviya?
    1) Himachal Pradesh (Rajya Sabha)
    2) Uttarakhand (Rajya Sabha)
    3) Maharashtra (Rajya Sabha)
    4) Gujarat (Rajya Sabha)
    5) Madhya Pradesh (Rajya Sabha)
    Answer-4) Gujarat (Rajya Sabha)
    Explanation:
    The constituency of Union Minister of State for Shipping (I/C) Mansukh Laxmanbhai Mandaviya is Gujarat (Rajya Sabha).