Current Affairs PDF

Current Affairs Quiz: 10 September 2021

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 9 September 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs September 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 10 September 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

    1. In September 2021, the National Socialist Council of ________- Khaplang signed the new ceasefire agreement with the Indian government for a period of 1-year.
      1) Assam
      2) Mizoram
      3) Nagaland
      4) Arunachal Pradesh
      5) Manipur

      Answer-3) Nagaland
      Explanation:
      The National Socialist Council of Nagaland – Khaplang (NSCN-K), a militant group led by Niki Sumi, signed the new ceasefire agreement with the Indian government for a period of 1-year.

    2. Who chaired the 8 member panel that was constituted (in Sept’ 21) by the Ministry of Health and Family Welfare to frame new laws for drugs, cosmetics and medical devices?
      1) Harsh Vardhan
      2) Soumya Swaminathan
      3) Rajesh Varma
      4) V. G Somani
      5) P. P. Chaudhary
      Answer-4) V. G Somani
      Explanation:
      The Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) constituted an 8 member panel to frame new laws for drugs, cosmetics and medical devices. It is chaired by V. G Somani, Drugs Controller General of India(DCGI).

    3. Which Organization recently (in Aug’ 21) signed an MoU with Indian Institute of Astrophysics for research collaboration on “GROWTH – India Telescope” for 5-years?
      1) IIT Bombay
      2) IIT Madras
      3) IISc Bangalore
      4) NIT Warangal
      5) IIT Ropar
      Answer-1) IIT Bombay
      Explanation:
      IIT Bombay virtually signed an MoU with the Indian Institute of Astrophysics (IIA), for extending the research collaboration on “GROWTH – India Telescope”, for a period of 5-years.

    4. Which of the following was awarded the “President’s Colour” award in recognition of its exceptional service to the nation (in Sept’ 21)?
      1) Indian Army Aviation
      2) Indian Coast Guard
      3) Indian Naval Aviation Institute
      4) Indian Naval Academy
      5) Southern Naval Command
      Answer-3) Indian Naval Aviation
      Explanation:
      The President, Ram Nath Kovind presented the President’s Colour award to Indian Naval Aviation at INS Hansa, Dabolim, Goa. It is the highest honour bestowed on a military unit in recognition of its exceptional service to the nation.
      i. In 1951, the Indian Navy received the first President’s Colour by the President Dr. Rajendra Prasad. It was the first armed force to receive this award.


    5. Which Ministry recently (in Sept’ 21) launched “Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan (PMGDISHA) Drive” for 100% digital literacy in rural areas?
      1) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
      2) Ministry of Rural Development
      3) Ministry of Information and Broadcasting
      4) Ministry of Women and Child Development
      5) Ministry of Electronics & Information Technology
      Answer-5) Ministry of Electronics & Information Technology
      Explanation:
      The Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY) launched Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan (PMGDISHA) Drive under the PMGDISHA Scheme & announced a Campaign for 100% digital literacy in villages.

    6. Where was the “Pacific Air Chiefs Symposium 2021” held under the theme “Enduring Cooperation Towards Regional Stability”?
      1) Lombok, Indonesia
      2) Heard Island, Australia
      3) Batangas, Philippines
      4) Hawaii, USA
      5) Ojika, Japan
      Answer-4) Hawaii, USA
      Explanation:
      Air Chief Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria attended the “Pacific Air Chiefs Symposium(PACS) 2021” held at joint base Pearl Harbor-Hickam, Hawaii, USA.
      i. The theme of PACS 2021 is “Enduring Cooperation Towards Regional Stability”.


    7. Which bank recently (in Sept’ 21) was delisted by RBI from its Prompt Corrective Action (PCA) Restrictions Framework?
      1) Indian Overseas Bank
      2) UCO Bank
      3) Punjab National Bank
      4) YES Bank
      5) Central Bank of India
      Answer-2) UCO Bank
      Explanation:
      RBI delisted UCO Bank from its Prompt Corrective Action (PCA) framework, as the bank’s earning in the last 1-year till 31st March 2021 has satisfied the necessary conditions for its removal.
      i. Currently, the PCA framework monitors only 2 banks – Indian Overseas Bank & Central Bank of India.


    8. Which Fin-Tech Company recently (in Sept’ 21) partnered with SBM Bank India to offer Overdraft facility to its MSME customers?
      1) PayPoint India
      2) Pine Labs India
      3) Lendingkart
      4) Capital Float
      5) MoneyTap india
      Answer-3) Lendingkart
      Explanation:
      Fintech start-up ‘Lendingkart’ partnered with SBM Bank India to offer customised overdraft facilities to over 1 lakh MSME customers through the Lendingkart platform.
      About SBM Bank (India):
      MD & CEO – Sidharth Rath
      Establishment – 1994
      Headquarters – Mumbai, Maharashtra


    9. Which Organization won “Africa Food Prize 2021” for improving food security in sub-Saharan Africa?
      1) Central Island Agricultural Research Institute, Port Blair
      2) Centre for Forestry Research and Human Resource Development, Chhindwara
      3) Centre for Social Forestry and Eco-Rehabilitation, Allahabad
      4) International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics, Hyderabad
      5) National Centre of Organic Farming, Ghaziabad
      Answer-4) International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics, Hyderabad
      Explanation:
      ‘2021 Africa Food Prize’ was issued to an International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT), Hyderabad for improving food security in sub-Saharan Africa.

    10. Who was recently (in Sept’ 21) appointed as the chairman of the assembly of Asian Organization of Supreme Audit Institutions?
      1) Deepak Das
      2) Mahesh Kumar
      3) O.P. Singh
      4) Girish Chandra Murmu
      5) G. Satheesh Reddy
      Answer-4) Girish Chandra Murmu
      Explanation:
      The Comptroller and Auditor General (CAG) of India, Girish Chandra Murmu was elected as the chairman of the assembly of Asian Organization of Supreme Audit Institutions (ASOSAI) for a period of three years from 2024 – 2027.
      i. India will host the 16th ASOSAI assembly meeting in 2024.