Current Affairs APP

Current Affairs Quiz: 10 December 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 10 December 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs November 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 10 December 2021

  1. What are the points that are correct with respect to the Cabinet Approval in December 2021?
    A) The continuation of Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY) till March 2024 to complete the 2.95 Crore houses in rural areas.
    B) Ken-Betwa inter-linking of rivers project was approved by the cabinet with an outlay of Rs 44,605 crore which benefited the states of Uttar Pradesh & Madhya Pradesh.
    C) Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY) was launched in 2016 & previously known as Indira Awaas Yojana (IAY).
    1) Only A
    2) Only B
    3) Only C
    4) Only A & B
    5) All A, B & C
    Answer & Explanation
    Answer-2) Only B
    Explanation:
    The continuation of Pradhan Mantri Awaas Yojana Gramin (PMAY-G) till March 2024 to complete the 2.95 Crore houses in rural areas.
    i.Ken-Betwa inter-linking of rivers project was approved by the cabinet with an outlay of Rs 44,605 crore which benefited the states of Uttar Pradesh & Madhya Pradesh.
    ii.Pradhan Mantri Awaas Yojana Gramin (PMAY-G) was launched in 2016 & previously known as Indira Awaas Yojana (IAY).

  2. The 11th Edition of Joint Military Exercise “EKUVERIN” was conducted (in Dec’21) between India & which country?
    1) Indonesia
    2) Russia
    3) Australia
    4) Maldives
    5) Sri Lanka
    Answer & Explanation
    Answer-4) Maldives
    Explanation:
    The 11th edition of joint military exercise EKUVERIN between India & Maldives was scheduled to be held at Kadhdhoo Island, Maldives in December 06 to 19, 2021.
    • The exercise has been conducted since 2009.
    • In 2019, the exercise was organised at Aundh Military Station in Pune, Maharashtra.
    About Maldives:
    Capital – Male
    President – Ibrahim Mohamed Solih
    Currency – Rufiyaa

  3. What are the points that are correct with respect to the 5th Bi-Monthly Monetary Policy of FY21-22?
    A) The projection for real GDP growth is retained at 7.8 % in 2021-22 & Reverse Repo Rate will remain unchanged at 4.25 percent.
    B) The Consumer Price Index (CPI) inflation is projected at 5.3 percent in 2021-22 with 5.1 percent in Q3 and 5.7 percent in Q4.
    C) RBI launched UPI-based payment products for feature phone users in order to deepen digital payments.
    1) Only A
    2) Only B
    3) Only C
    4) Only A & B
    5) Only B & C
    Answer & Explanation
    Answer-5) Only B & C
    Explanation:
    The projection for real GDP growth is retained at 9.5 percent in 2021-22 & bank rate will remain unchanged at 4.25 percent.
    i.The Consumer Price Index (CPI) inflation is projected at 5.3 percent in 2021-22 with 5.1 percent in Q3 and 5.7 percent in Q4.
    ii.RBI is planning to launch UPI-based payment products for feature phone users in order to deepen digital payments.

  4. Which of the following policy rates is wrongly matched with respect to the 5th Bi-Monthly Monetary Policy of FY 21-22 released by RBI?
    1) Policy Repo Rate – 4.00%
    2) Reverse Repo Rate – 3.35%
    3) Bank Rate – 3.25%
    4) Statutory Liquidity Ratio – 18%
    5) All the above
    Answer & Explanation
    Answer-3) Bank Rate – 3.25%
    Explanation:
    Category Rates
    Policy Repo Rate 4.00%
    Reverse Repo Rate 3.35%
    Marginal Standing Facility (MSF) Rate 4.25%
    Bank Rate 4.25%
    Cash Reserve Ratio (CRR) 4.00%
    Statutory Liquidity Ratio (SLR) 18.00%


  5. Who topped Fortune India’s most powerful women List 2021?
    1) Smriti Zubin Irani
    2) Nita Ambani
    3) Suchitra Ella
    4) Nirmala Sitharaman
    5) Soumya Swaminathan
    Answer & Explanation
    Answer-4) Nirmala Sitharaman
    Explanation:
    Fortune India released the list of most powerful women in India in 2021 in which Union Minister Nirmala Sitharaman , Ministry of Finance & Ministry of Corporate Affairs ranked 1st.
    Rank Name Position
    1 Nirmala Sitharaman Union Ministry, Ministry of Finance
    2 Nita Ambani Reliance Foundation Chairperson and Goodwill Ambassador
    3 Soumya Swaminathan Chief Scientist, World Health Organization (WHO)


  6. In December 2021, Disney BYJU’s Early Learn App Signed ________ & PV Sindhu as Brand Ambassadors for 2 Years.
    1) Neeraj Chopra
    2) Lovlina Borgohain
    3) Ravi Kumar Dahiya
    4) Bajrang Punia
    5) Mirabai Chanu
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Neeraj Chopra
    Explanation:
    BYJU’S announced a 2 year partnership with Olympic medalists Neeraj Chopra and PV Sindhu as the brand ambassadors for Disney BYJU’S Early Learn app.
    Disney BYJU’s Early Learn App:
    Launched – 2019
    Run by – Think And Learn Private Limited

  7. India won _______ medals in the 4th Asian Youth Para Games (AYPG) that was held in Riffa, Bahrain.
    1) 50
    2) 41
    3) 26
    4) 29
    5) 32
    Answer & Explanation
    Answer-2) 41
    Explanation:
    India claimed 41 medals, with 12 gold, 15 silver, and 14 bronze, at the 4th Asian Youth Para Games (AYPG), Asia’s biggest event that was held in Riffa, Bahrain.
    • The event is organized by the National Paralympic Committee (NPC) of Bahrain.
    About Asian Paralympic Committee:
    President – Majid Rashed
    Headquarters – Dubai, United Arab Emirates (UAE)

  8. General Bipin Rawat passed away in December 2021. In which Year did he take office as India’s 1st Chief Defence Staff?
    1) 2020
    2) 2015
    3) 2018
    4) 2017
    5) 2019
    Answer & Explanation
    Answer-5) 2019
    Explanation:
    Chief of Defence Staff (CDS) of Indian Armed Force General Bipin Rawat, India’s most senior defence official, died in an IAF Mi17 V5 helicopter crash near Coonoor in Tamil Nadu.
    • He was appointed as India’s 1st Chief of Defence Staff (CDS) in 2019 who served till death, and previously served as the Chief of the Indian Army since December 2016.

  9. What is the theme of International Anti-Corruption Day is annually observed ON 9th December across the globe by the UN?
    1) Recover with Integrity to Build Forward Better
    2) Take action – Lead the change – Be the change
    3) United against corruption for development, peace and security
    4) Your right, your role: say no to corruption
    5) Break the corruption chain
    Answer & Explanation
    Answer-4) Your right, your role: say no to corruption
    Explanation:
    The United Nations (UN) International Anti-Corruption Day is observed annually on 9th December to raise awareness of corruption and of the role of the UN convention on combating and presenting corruption.
    • Theme of 2021 – “Your right, your role: say no to corruption”.
    • The UNGA declared 9th December as International Anti-Corruption Day in 2003.

  10. Which State launched the ‘Milk Price Incentive Scheme‘ (in Dec’21) to provide incentives to benefit over 53,000 people?
    1) Madhya Pradesh
    2) Uttar Pradesh
    3) Gujarat
    4) Karnataka
    5) Uttarakhand
    Answer & Explanation
    Answer-5) Uttarakhand
    Explanation:
    The CM of Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami launched the ‘Milk Price Incentive Scheme‘ in Dehradun.
    • The scheme is aimed to provide incentives benefiting around 53,000 people of Uttarakhand.
    About Uttarakhand:
    Stadium– Rajiv Gandhi International Cricket Stadium, Dehradun
    Airport– Jolly Grant Airport, Pantnagar Airport





error: Alert: Content is protected !!