Current Affairs PDF Sales

Current Affairs February 25 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs February 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 25 2016

  1. In accordance with the Hurun Report 2016, which country has topped the list Hurun Global Rich List 2016 ?
    A.UK
    B.US
    C.India
    D.China
    Answer – D.China
    Explanation – In accordance with the Hurun Report 2016, India introduces 27 new billionaires, thereby sat at 3rd position. It is ranked behind China which stood as chart lead with 568 billionaires.

  2. In accordance with the 18th Mercer Quality of Life study, which city has topped the list in Indian cities for best livable city ?
    A.Kolkata
    B.Mumbai
    C.Hyderabad
    D.Bangalore
    Answer – C.Hyderabad
    Explanation – In accordance with the 18th Mercer Quality of Life study, Hyderabad is the India’s best city to live

  3. Federal Republic of Germany’s prestigious “Cross of the Order of Merit” has been bestowed upon which of the following ?
    A.Kalyan Sachdev
    B.Raghavendra Gadagkar
    C.Anand Singh Bawa
    D.Goverdhan Mehta
    Answer – D.Goverdhan Mehta
    Explanation – Federal Republic of Germany’s prestigious “Cross of the Order of Merit” has been bestowed upon the Padma Shri awardee Goverdhan Mehta, a well-known researcher in Chemical Sciences & former Vice-Chancellor of the University of Hyderabad.

  4. Recently, Union cabinet has approved the agreement on avoidance of double taxation for with which of the following country ?
    A.Malta
    B.Mongolia
    C.Maldives
    D.Malaysia
    Answer – C.Maldives
    Explanation – Union cabinet approved the agreement which will avoid double taxation for International airline enterprises in Maldives and India.

  5. The Department of bio-technology of Ministry of Science & Technology has inked pact with which of the following country in research on Crop Sciences ?
    A.Sri Lanka
    B.Canada
    C.Australia
    D.United Kingdom
    Answer D.United Kingdom
    Explanation – The Department of bio-technology of Ministry of Science & Technology and UK’s top research institute signed a MoU for collaboration for research on Crop Sciences.

  6. In Rail Budget 2016-17, which of the following life insurance company agreed to fund Rs 1.5 lakh ?
    A.NICL
    B.OICL
    C.LIC
    D.NIA
    Answer – C.LIC
    Explanation – Life Insurance Corporation of India (LIC) has agreed to fund Rs 1.5 lakh crore over next 5 years on “very favourable terms” for development of various commercially viable projects.

  7. Cabinet has approved how much worth for the development of Chabahar port in Republic of Iran ?
    A.$450 million
    B.$150 million
    C.$250 million
    D.$350 million
    Answer – B.$150 million
    Explanation – The cabinet approved $150 million for development of Chabahar port in Republic of Iran which will facilitate trade route to Afghanistan bypassing Pakistan.

  8. In accordance with the independent report published by Ernst & Young, which country is named as the FinTech capital of the world ?
    A.Singapore
    B.Germany
    C.Britain
    D.Australia
    Answer -C.Britain  
    Explanation – An Independent report published by Ernst & Young ranked Britain as the first among FinTech cities of the world after a after detail analysis and opinions from 65 FinTech experts.

  9. Which of the following bank launches first of its kind “ESmart SME” to offer E-Commerce startups ?
    A.Axis
    B.BoB
    C.IDBI
    D.SBI
    Answer – D.SBI
    Explanation – Country’s largest lender launches SBI ESmart SME to offer E-Commerce startups. SBI also joined hands with Snapdeal which enable sellers to apply loan on the e-commerce platform.

  10. FINO Paytech has tied up with which company to provide credit to rural areas of Maharastra and Madhya Pradesh ?
    A.Essar
    B.Reliance
    C.SunPharma
    D.Infosys
    Answer – B.Reliance
    Explanation – FINO Paytech has tied up with Reliance Commercial Finance to provide credit to rural areas of Maharastra and Madhya Pradesh.

  11. Centre has appointed three retired civil servants as Information Commissioner of Central Information Commission. Which of the following is not included in the list ?
    A.Rahul Taneja
    B.Bimal Julka
    C.Divya Prakash Sinha
    D.Amitava Bhattacharyya
    Answer – A.Rahul Taneja
    Explanation – The NDA led Centre appointed three retired civil servants as Information Commissioner of Central Information Commission:
    Amitava Bhattacharyya (IAS) -Gujarat -1980
    Bimal Julka (IAS) -Madhya Pradesh -1979
    Divya Prakash Sinha (IPS) -Manipur -1979

  12. Which of the following car maker announce the partnership with the International cricket Council as Global Ambassadors ?
    A.Toyota
    B.Nissan
    C.Honda
    D.Suzuki
    Answer – B.Nissan
    Explanation – Japanese Car maker Nissan announced a new line-up of cricket talent in partnership with the International cricket Council as Global Ambassadors.

  13. Centre has approved the proposal of establishment of Atal Innovation Mission (AIM) in NITI Aayog. What is the initial corpus for AIM ?
    A.Rs 400 crore
    B.Rs 500 crore
    C.Rs 100 crore
    D.Rs 700 crore
    Answer – B.Rs 500 crore
    Explanation – Centre has approved the Atal Innovation Mission (AIM) and Self Employment and Talent Utilisation (SETU) in NITI Aayog with an initial sum of Rs 500 crore and Rs 1,000 crore, respectively.

  14. Which of the following baby powder company fined with $72 million liable in the ovarian cancer death of a woman ?
    A.Himalayan
    B.Pigeon
    C.Johnson & Johnson
    D.Leephpl Ventures
    Answer – C.Johnson & Johnson
    Explanation – Johnson & Johnson to pay fine of $ 72 million liable to ovarian cancer that cost a woman life who used a company’s talcum powder.

  15. Centre has appointed which of the following as the Chief Justice of the Meghalaya High Court ?
    A.V. RAJASEKARAN
    B.Navin Sinha
    C.Abhay Manohar Sapre
    D.Dinesh Maheshwari
    Answer – D.Dinesh Maheshwari
    Explanation – Justice Dinesh Maheshwari designated as the new Chief Justice of the Meghalaya High Court. He will succeed Uma Nath Singh.