Aptitude Questions – Number Series Set 62

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 2, 3, 6, 14, ?, 115.5
    1. 52.5
    2. 47.5
    3. 67.5
    4. 37.5
    5. 27.5
    Answer & Explanation
    Answer – 4. 37.5
    Explanation :
    2 * 1 + 1 = 3
    3 * 1.5 + 1.5= 6
    6 * 2 + 2 = 14
    14 * 2.5 + 2.5 = 37.5
    37.5 * 3 + 3 = 115.5

  2. 12 13 28 85 ? 1711
    1.354
    2.342
    3.294
    4.234
    5.244
    Answer & Explanation
    Answer – 2.342
    Explanation :
    12*1 – 1 + 2 = 13
    13*2 – 2 + 4 = 28
    28*3 – 1 + 2 = 85
    85*4 – 2 + 4 = 342
    342*5 – 1 + 2 = 1711

  3. 3, 5, 10, ?, 92, 349
    1.38
    2.27
    3.56
    4.44
    5.62
    Answer & Explanation
    Answer – 2.27
    Explanation :
    3 + 1² + 1 = 5
    5 + 2² + 1 = 10
    10 + 4² + 1 = 27

  4. 5, 8, 15, 37, ?, 309.5
    1.99.5
    2.97.5
    3.94.5
    4.98.5
    5.96.5
    Answer & Explanation
    Answer – 1.99.5
    Explanation :
    5 * 1 + 2 + 1 = 8
    8 * 1.5 + 4 – 1 = 15
    15 * 2 + 6 + 1 = 37
    37 * 2.5 + 8 – 1 = 99.5
    99.5 * 3 + 10 + 1 = 309.5

  5. 3, ?, 13, 39, 87, 169
    1.9
    2.5
    3.6
    4.7
    5.2
    Answer & Explanation
    Answer – 2.5
    Explanation :
    3 + 1² + 1= 5
    5 + 3² – 1= 13
    13 + 5² + 1= 39……..

  6. 6, 7, 16, ?, 218, 1099
    1.33
    2.53
    3.38
    4.24
    5.44
    Answer & Explanation
    Answer – 2.53
    Explanation :
    6*1 – 1 + 2 = 7
    7*2 – 2 + 4 = 16
    16*3 – 1 + 6 = 53

  7. 3, 2, 14, 35, 107, ?
    1.232
    2.218
    3.222
    4.225
    5.242
    Answer & Explanation
    Answer – 3.222
    Explanation :
    3 + 1³ – 2 = 2
    2 + 2³ + 4 = 14
    14 + 3³ – 6 = 35
    35 + 4³ + 8 = 107

  8. 1, 3, 15, 55, ?, 899
    1.275
    2.227
    3.265
    4.283
    5.255
    Answer & Explanation
    Answer – 2.227
    Explanation :
    1 * 4 – 1 = 3
    3 * 4 + 3 = 15
    15 * 4 – 5 = 55
    55 * 4 + 7 = 227
    227 * 4 – 9 = 899

  9. 2, ?, 8, 10, 28, 46
    1.2
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer & Explanation
    Answer – 1.2
    Explanation :
    2*2 – 2 = 2
    2*2 + 4 = 8
    8*2 – 6 = 10

  10. 4, 6, 6, 8, 112, ?
    1.540
    2.580
    3.550
    4.570
    5.520
    Answer & Explanation
    Answer – 4.570
    Explanation :
    4 * 1 + 2 = 6
    6 * 2 – 4 = 8
    8 * 3 + 6 = 30
    30 * 4 – 8 = 112
    112 * 5 + 10 = 570





error: Alert: Content is protected !!