Aptitude Questions – Number Series Set 59

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 6, 7, 12, 26, ?, 205.5
    1. 57.5
    2. 47.5
    3. 67.5
    4. 37.5
    5. 27.5
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 67.5
    Explanation :
    6 * 1 + 1 = 7
    7 * 1.5 + 1.5= 12
    12 * 2 + 2 = 26
    26 * 2.5 + 2.5 = 67.5
    67.5 * 3 + 3 = 205.5

  2. 10 5 5 10 40 ?
    1.350
    2.320
    3.290
    4.230
    5.240
    Answer & Explanation
    Answer – 2.320
    Explanation :
    10 * 0.5 = 5
    5 * 1 = 5
    5 * 2 = 10
    10 * 4 = 40
    40 * 8 = 320

  3. 2, 4, 14, ?, 90, 172
    1.30
    2.20
    3.50
    4.40
    5.60
    Answer & Explanation
    Answer – 4.40
    Explanation :
    2 + 1² + 1 = 4
    4 + 3² + 1= 14
    14 + 5² + 1= 40

  4. 2, 4, 10, 26, ?, 229
    1.73
    2.82
    3.64
    4.71
    5.80
    Answer & Explanation
    Answer – 1.73
    Explanation :
    2 * 1 + 2 = 4
    4* 1.5 + 4 = 10
    10 * 2 + 6 = 26
    26 * 2.5 + 8 = 73
    73 * 3 + 10 = 229

  5. 4, ?, 26, 63, 128, 229
    1.9
    2.5
    3.6
    4.7
    5.2
    Answer & Explanation
    Answer – 1.9
    Explanation :
    4 + 2² + 1= 9
    9 + 4² + 1= 26
    26 + 6² + 1= 63……..

  6. 6, 5, 8, ?, 90, 449
    1.23
    2.26
    3.38
    4.24
    5.14
    Answer & Explanation
    Answer – 1.23
    Explanation :
    6*1 – 1 = 5
    5*2 – 2 = 8
    8*3 – 1 = 23

  7. 3, 2, 14, 35, 107, ?
    1.232
    2.218
    3.222
    4.225
    5.242
    Answer & Explanation
    Answer – 3.222
    Explanation :
    3 + 1³ – 2 = 2
    2 + 2³ + 4 = 14
    14 + 3³ – 6 = 35
    35 + 4³ + 8 = 107

  8. 2, 5, 18, 49, 154, ?
    1.475
    2.470
    3.465
    4.453
    5.455
    Answer & Explanation
    Answer – 4.453
    Explanation :
    2 * 3 – 1 = 5
    5 * 3 + 3 = 18
    18 * 3 – 5 = 49
    49 * 3 + 7 = 154
    154 * 3 – 9 = 453

  9. 4, ?, 16, 26, 60, 110
    1.6
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer & Explanation
    Answer – 1.6
    Explanation :
    4*2 – 2 = 6
    6*2 + 4 = 16
    16*2 – 6 = 26

  10. 6, 8, 12, 42, 160, ?
    1.870
    2.840
    3.850
    4.810
    5.820
    Answer & Explanation
    Answer – 4.810
    Explanation :
    6 * 1 + 2 = 8
    8 * 2 – 4 = 12
    12 * 3 + 6 = 42
    42 * 4 – 8 = 160
    160 * 5 + 10 = 810





error: Alert: Content is protected !!