Aptitude Questions – Number Series Set 58

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 6, 6, 9, 18, 45, ?
    1.127
    2.132
    3.135
    4.118
    5.120
    Answer & Explanation
    Answer – 3.135
    Explanation :
    6 * 1 = 6
    6 * 1.5 = 9
    9 * 2 = 18
    18 * 2.5 = 45
    45 * 3 = 135

  2. 8 4 4 8 32 ?
    1.254
    2.256
    3.292
    4.232
    5.246
    Answer & Explanation
    Answer – 2.256
    Explanation :
    8 * 0.5 = 4
    4 * 1 = 4
    4 * 2 = 8
    8 * 4 = 32
    32 * 8 = 256

  3. 4, 6, 11, ?, 90, 347
    1.32
    2.28
    3.25
    4.33
    5.31
    Answer & Explanation
    Answer – 2.28
    Explanation :
    4 + 1² + 1 = 6
    6 + 2² + 1= 11
    11 + 4² + 1= 28

  4. 3, 4, 9, 23, ?, 202.5
    1.70.5
    2.82.5
    3.64.5
    4.71.5
    5.80.5
    Answer & Explanation
    Answer – 3.64.5
    Explanation :
    3 * 1 + 1 = 4
    4* 1.5 + 3 = 9
    9 * 2 + 5 = 23
    23 * 2.5 + 7 = 64.5
    64.5 * 3 + 9 = 202.5

  5. 8, ?, 20, 46, 96, 178
    1.10
    2.15
    3.16
    4.17
    5.12
    Answer & Explanation
    Answer – 1.10
    Explanation :
    8 + 1² + 1= 10
    10 + 3² + 1= 20
    20 + 5² + 1= 46……..

  6. 8, 7, 13, ?, 151, 754
    1.42
    2.24
    3.38
    4.24
    5.14
    Answer & Explanation
    Answer – 3.38
    Explanation :
    8*1 – 1 = 7
    7*2 – 1 = 13
    13*3 – 1 = 38

  7. 3, 3, 13, 37, 105, ?
    1.232
    2.221
    3.223
    4.225
    5.242
    Answer & Explanation
    Answer – 4.225
    Explanation :
    3 + 1³ – 1 = 3
    3 + 2³ + 2 = 13
    13 + 3³ – 3 = 37
    37 + 4³ + 4 = 105

  8. 2, 7, 31, 119, 483, ?
    1.1975
    2.1970
    3.1965
    4.1923
    5.1955
    Answer & Explanation
    Answer – 4.1923
    Explanation :
    2 * 4 – 1 = 7
    7 * 4 + 3 = 31
    31 * 4 – 5 = 119
    119 * 4 + 7 = 483
    483 * 4 – 9 = 1923

  9. 4, ?, 11, 17, 27, 45
    1.6
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer & Explanation
    Answer – 3.7
    Explanation :
    4*2 – 1 = 7
    7*2 – 3 = 11
    11*2 – 5 = 17

  10. 8, 10, 16, 54, 208, ?
    1.1370
    2.1340
    3.1050
    4.1210
    5.1520
    Answer & Explanation
    Answer – 3.1050
    Explanation :
    8 * 1 + 2 = 10
    10 * 2 – 4 = 16
    16 * 3 + 6 = 54
    54 * 4 – 8 = 208
    208 * 5 + 10 = 1050





error: Alert: Content is protected !!