Current Affairs APP

Aptitude Questions: Number Series Set 37[IBPS PO Prelim 2016 Questions]

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Directions(1-10) : In these questions, a number series is given. Find out the missing number.

  1. 14 6 4 4 8 ?
    A. 26
    B. 32
    C. 46
    D. 27
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 32
    Explanation :
    14 * 1 – 8 = 6
    6 * 2 – 8 = 4
    4 * 3 – 8 = 4

  2. 6 16 45 184 917 ? 
    A. 5506
    B. 4756
    C. 5786
    D. 5686
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 5506
    Explanation :
    6 * 2 + 4 = 16
    16 * 3 – 3 = 45
    45 * 4 + 4 = 184….

  3. 24 28 19 35 10 ?
    A. 46
    B. 56
    C. 66
    D. 65
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 46
    Explanation :
    24 + 4 = 28
    28 – 9 = 19
    19 + 16 = 35…..

  4. 15 22 36 64 ? 232
    A. 120
    B. 140
    C. 180
    D. 150
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 120
    Explanation :
    22 – 15 = 7
    36 – 22 = 14
    64 – 36 = 28….

  5. 19 23 14 30 5 ?
    A. 45
    B. 41
    C. 51
    D. 35
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 41
    Explanation :
    19 + 2² = 23
    23 – 3² = 14
    14 + 4² = 30….

  6. 12, 8, 16, 48, 184, ?
    A. 560
    B. 420
    C. 860
    D. 550
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 860
    Explanation :
    12 * 0.5 + 2 = 8
    8 * 1.5 + 4 = 16
    16 * 2.5 + 8 = 48…..

  7. 12 19 33 61 ? 229 
    A. 117
    B. 113
    C. 107
    D. 163
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 117
    Explanation :
    19 – 12 = 7
    33 – 19 = 14
    61 – 33 = 28……

  8. 18, 8, 6, 8, 22 ?
    A. 125
    B. 100
    C. 150
    D. 145
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 100
    Explanation :
    18 * 1 – 10 = 8; 8*2 – 10 = 6; 6*3 – 10 = 8….

  9. 5 12 33 136 675 ?
    A. 3850
    B. 3950
    C. 3460
    D. 4056
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 4056
    Explanation :
    5 * 2 + 2 = 12
    12 * 3 – 3 = 33
    33 * 4 + 4  = 136
    136 * 5 – 5  = 675….

  10. 20, 10, 12, 24, 75, ?
    A. 320.5
    B. 325.5
    C. 330.5
    D. 335.5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 325.5
    Explanation :
    20 * 0.5 – 0 = 10
    10 * 1.5  – 3 = 12
    12 * 2.5  – 6 = 24
    24 * 3.5  – 9 = 75





error: Alert: Content is protected !!