Current Affairs APP

Aptitude Questions: Number Series Set 34

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Directions(1-10) : In these questions, a number series is given. Only one number is wrong which does not fit in the series. Find out the wrong number.

  1. 5 14 46 165 ? 3525
    A. 716
    B. 736
    C. 746
    D. 696
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 696
    Explanation :
    (5 * 1) + (1 * 9) = 14
    (14 * 2) + (2 * 9) = 46…..

  2. 3 2 3 6 14 ? 116
    A. 37.5
    B. 47.5
    C. 43.6
    D. 36.8
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 37.5
    Explanation :
    3 * 0.5 + 0.5 = 2
    2 * 1 + 1 = 3
    3 * 1.5 + 1.5 = 6…..

  3. 3 8 27 76 ? 696 2099
    A. 245
    B. 235
    C. 275
    D. 255
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 235
    Explanation :
    3 * 3 – 1 = 8
    8 * 3 + 3 = 27
    27 * 3 – 5 = 76…..

  4. 972 488 242 123 ? 31.75 13.875
    A. 54.5
    B. 69.5
    C. 87.5
    D. 59.5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 59.5
    Explanation :
    972 / 2 + 2 = 488
    488 / 2 – 2 = 242
    242 / 2 + 2 = 123…..

  5. 5 293 437 ? 545 563 572
    A. 457
    B. 592
    C. 509
    D. 529
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 509
    Explanation :
    5 + 9 * 32 = 293
    293 + 9 * 16 = 437
    437 + 9 * 8 = 509….

  6. 5 12 40 ? 212 387 639
    A. 123
    B. 103
    C. 153
    D. 113
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 103
    Explanation :
    5 + 7 * 1² = 12
    12 + 7 * 2² = 40
    40 + 7 * 3² = 103…..

  7. 717 522 335 ? 121 66 
    A. 222
    B. 232
    C. 242
    D. 252
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 222
    Explanation :
    9³ – 12 = 717
    8³ + 10 = 522
    7³ – 8 = 335……

  8. 2394, 1290, 620, 252, 78, ?
    A. 10
    B. 12
    C. 14
    D. 18
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 14
    Explanation :
    7^4 – 7, 6^4 – 6, 5^4 – 5, 4^4 – 4…

  9. 15 25 34 ? 464 2330 13980
    A. 240
    B. 420
    C. 150
    D. 120
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 120
    Explanation :
    (15 * 1 ) + (1 * 10) = 25
    (25 * 2 ) – (2 * 8) = 34
    (34 * 3 ) + (3 * 6) = 120
    (120 * 4) – (4 * 4) = 464
    (464 * 5) + (5 * 2) = 2330
    (2330 * 6) – (6 * 0) = 13980

  10. 2580 2582 5160 15486 61936 ?  
    A. 309690
    B. 409670
    C. 509670
    D. 209670
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 309690
    Explanation :
    2580 * 1 + 2= 2582
    2582 * 2 – 4 = 5160
    5160 * 3 + 6 = 15486
    15486 * 4 – 8 = 61936 …..





error: Alert: Content is protected !!