Current Affairs APP

Aptitude Questions: Number Series Set 32

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Directions(1-10) : In these questions, a number series is given. Only one number is wrong which does not fit in the series. Find out the wrong number.

  1. 5 7 16 57 244 1245 7506
    A. 5
    B. 16
    C. 7506
    D. 7
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 7
    Explanation :
    (5 * 1) + 1² = 6
    (6 * 2) + 2² = 16….
    Correct Number: 6

  2. 5 3 4 7.5 17 47 138
    A. 5
    B. 4
    C. 47
    D. 17
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 47
    Explanation :
    5 * 0.5 + 0.5 = 3
    3 * 1 + 1 = 4
    4 * 1.5 + 1.5 = 7.5…..
    Correct Number: 45

  3. 3 5 13 43 178 891 5353
    A. 43
    B. 178
    C. 891
    D. 5353
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 178
    Explanation :
    3 * 1 + 2 = 5
    5 * 2 + 3 = 13
    13 * 3 + 4 = 43…..
    Correct Number: 177

  4. 972 484 240 118 56 26.5 11.25
    A. 240
    B. 11.25
    C. 118
    D. 56
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 56
    Explanation :
    972 / 2 – 2 = 484
    484 / 2 – 2 = 240
    240 / 2 – 2 = 118…..
    Correct Number: 57

  5. 25 313 457 529 565 585 592
    A. 457
    B. 592
    C. 313
    D. 529
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – E. None of these
    Explanation :
    25 + 9 * 32 = 313
    313 + 9 * 16 = 457
    457 + 9 * 8 = 529….
    Wrong Number: 585
    Correct Number: 583

  6. 25 35 50 75 110 155 210
    A. 50
    B. 210
    C. 25
    D. 110
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 25
    Explanation :
    30 + 5 * 1 = 35
    35 + 5 * 3 = 50
    50 + 5 * 5 = 75…..
    Wrong Number: 25
    Correct Number: 30

  7. 900 890 879 858 830 795 753
    A. 753
    B. 795
    C. 890
    D. 858
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 890
    Explanation :
    900 – 7 = 893
    893 – 14 = 879
    879 – 21 = 858……
    Wrong Number: 890
    Correct Number: 893

  8. 16800, 7770, 1290, 3120, 1000, 240, 30
    A. 1000
    B. 7770
    C. 3120
    D. 78
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 1000
    Explanation :
    7^5 – 7, 6^5 – 6, 5^5 – 5, 4^5 – 4…
    Wrong Number: 1000
    Correct Number: 1020

  9. 15 22 32 111 428 1538 12900
    A. 22
    B. 428
    C. 1538
    D. 12900
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 12900
    Explanation :
    15 * 1 + (1 * 7) = 22
    22 * 2 – (2 * 6) = 32
    32 * 3 + (3 * 5) = 111
    111 * 4 – (4 * 4) = 428
    428 * 5 + (5 * 3) = 2155
    2155 * 6 – (6 * 2) = 12918
    Correct Number: 12918

  10. 2580 645 322.5 80.62 45 10.07 5
    A. 322.5
    B. 645
    C. 45
    D. 10.07
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 45
    Explanation :
    2580 * 0.25 = 645
    645 * 0.5 = 322.5
    322.5 * 0.25 = 80.62
    80.62 * 0.5 = 40.31 …..
    Correct Number: 40.31





error: Alert: Content is protected !!