Current Affairs APP

Aptitude Questions: Number Series Set 31

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Directions(1-10) : In these questions, a number series is given. Only one number is wrong which does not fit in the series. Find out the wrong number.

  1. 19 10.5 11.5 18.25 37.5 92.25 285.25
    A. 11.5
    B. 274.25
    C. 19
    D. 94.75
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 94.75
    Explanation :
    (19 * 0.5) + 1 = 10.5
    (10.5 * 1) + 1 = 11.5
    (11.5 * 1.5) + 1 = 18.25….
    Correct Number: 94.75

  2. 21 22 28 38 55 81 118
    A. 28
    B. 81
    C. 22
    D. 118
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 22
    Explanation :
    21 + 1² + 1 = 23
    23 + 2² + 1 = 28
    28 + 3² + 1 = 38 …..
    Correct Number: 23

  3. 3 4 10 32 136 685 4116
    A. 4
    B. 32
    C. 685
    D. 4116
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 32
    Explanation :
    3 * 1 + 1 = 4
    4 * 2 + 2 = 10
    10 * 3 + 3 = 33…..
    Correct Number: 33

  4. 90720 10080 1440 240 48 10 4
    A. 240
    B. 48
    C. 1440
    D. 10
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 10
    Explanation :
    4 * 3 = 12
    12 * 4 = 48
    48 * 5 = 240…..
    Correct Number: 12

  5. 3 5 10 12 17 23 24
    A. 5
    B. 17
    C. 24
    D. 23
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – E. None of these
    Explanation :
    First series: 3, 10, 17, 24 (increased by 7)
    Second Series: 5, 14, 23 (increased by 9)
    Wrong Number: 12
    Correct Number: 14

  6. 3 7 6 28 38 112 448
    A. 112
    B. 448
    C. 28
    D. 38
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 38
    Explanation :
    First series: 3, 6, 9 (increased by 3)
    Second Series: 7, 28, 112, 448 (multiplied by 4)
    Wrong Number: 38
    Correct Number: 9

  7. 650 148 130 108 32.5 28 10.8
    A. 28
    B. 148
    C. 650
    D. 32.5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 28
    Explanation :
    First series: 650, 130, 32.5, 10.8 (divided by 5, 4, 3)
    Second Series: 148, 108, 68 (difference : 40)
    Wrong Number: 28
    Correct Number: 68

  8. 4088, 2394, 1290, 520, 252, 78, 14
    A. 1290
    B. 520
    C. 78
    D. 14
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 520
    Explanation :
    7^4 – 6, 6^4 – 6, 5^4 – 5, 4^4 – 4…
    Correct Number: 620

  9. 12 12 21 68 325 1538 12859
    A. 12
    B. 68
    C. 325
    D. 1538
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 1538
    Explanation :
    19 * 1 – (1 * 7) = 12
    12 * 2 – (2 * 6) = 12
    12 * 3 – (3 * 5) = 21
    21 * 4 – (4 * 4) = 68 …..
    Correct Number: 1838

  10. 2580 645 322.5 80.62 45 10.07 5
    A. 322.5
    B. 645
    C. 45
    D. 10.07
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 45
    Explanation :
    2580 * 0.25 = 645
    645 * 0.5 = 322.5
    322.5 * 0.25 = 80.62
    80.62 * 0.5 = 40.31 …..
    Correct Number: 40.31





error: Alert: Content is protected !!