Current Affairs APP

Aptitude Questions: Number Series Set 30

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. 61 82 124 187 ? 376
    A. 238
    B. 248
    C. 288
    D. 271
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 271
    Explanation :
    61 + (1 * 21) = 82
    82 + (2 * 21) = 124
    124 + (3 * 21) = 187 …..

  2. 23 30 46 80 141 ?
    A. 238
    B. 248
    C. 288
    D. 271
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 238
    Explanation :
    30 – 23 = 7
    46 – 30 = 16
    80 – 46 = 34
    16 – 7 = 9
    34 – 16 = 18….

  3. 1338 447 150 51 18
    A. 8
    B. 3
    C. 7
    D. 9
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 7
    Explanation :
    1338 / 3 + 1 = 447
    447 / 3 + 1 = 150
    150 / 3 + 1 = 51 ….

  4. 8 10 14.5 22.5 35 53 ?
    A. 33.8
    B. 34.5
    C. 54.25
    D. 77.5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 77.5
    Explanation :
    10 – 8 = 2
    14.5 – 10 = 4.5
    22.5 – 14.5 = 8
    4.5 – 2 = 2.5
    8 – 4.5 = 3.5….

  5. 39 52 78 117 169 ?
    A. 246
    B. 148
    C. 188
    D. 234
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 234
    Explanation :
    13 * 3 = 39
    13 * 4 = 52
    13 * 6 = 78
    13 * 9 = 117 ….

  6. 16 24 ? 210 945 5197.5
    A. 30
    B. 40
    C. 80
    D. 90
    E. 60
    Answer & Explanation
    Answer – E. 60
    Explanation :
    16 * 1.5 = 24
    24 * 2.5 = 60

  7. 9000 1795 355 68 ? 1.32
    A. 13.8
    B. 14.8
    C. 18.8
    D. 19.8
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – E. None of these
    Explanation :
    9000 / 5 – 5 = 1795
    1795 / 5 – 4 = 355
    355 / 5 – 3 = 68
    68 / 5 – 2 = 11.6

  8. 17 9 ? 16.5 35 90
    A. 10
    B. 15
    C. 25
    D. 30
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 10
    Explanation :
    17 * (1/2) + 0.5 = 9
    9 * (1) + 1 = 10

  9. 5 3 6 ? 64.75
    A. 13.5
    B. 14.5
    C. 18.5
    D. 19.5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – E. None of these
    Explanation :
    5 * 0.5 + 0.5 = 3
    3 * 1.5 + 1.5 = 6
    6 * 2.5 + 2.5 = 17.5

  10. 6 13 38 ? 532 2675
    A. 138
    B. 129
    C. 123
    D. 164
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 129
    Explanation :
    (6 * 1) + 7 = 13
    (13 * 2) + 12 = 38
    (38 * 3) + 15 = 129
    (129 * 4) + 16 = 532
    12 – 7 = 5
    15 – 12 = 3
    16 – 15 = 1
    5 – 3 = 2
    3 – 2 = 1…





error: Alert: Content is protected !!