Current Affairs PDF

English Questions – Fill in the Blanks Set – 118

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The big___________at the end of the movie answers all questions.
    For operational reasons the police can’t___________his whereabouts.
    1) enlarge
    2) amplify
    3) counsel
    4) attain
    5) reveal
    Answer – 5)
    Explanation: reveal – make (previously unknown or secret information) known to others.

  2. They were reluctant to___________themselves to an opinion.
    She didn’t love him enough to___________herself to him.
    1) relent
    2) Commit
    3) abate
    4) pardon
    5) exploit
    Answer – 2)
    Explanation: Commit – perpetrate or carry out (a mistake, crime, or immoral act).

  3. Two men were left to___________the stockade.
    His task was to help___________Japanese prisoners.
    1) guard
    2) fancy
    3) lean
    4) persist
    5) impugn
    Answer – 1)
    Explanation: Guard – watch over in order to protect or control.

  4. She stood blinking in the___________sunlight.
    He turned the___________on and we drove along the dirt road.
    1) smirch
    2) staging
    3) cupidity
    4) Bright
    5) obese
    Answer – 4)
    Explanation: Bright – giving out or reflecting much light; shining.

  5. Extra-curricular activities___________sports, drama, music, and chess.
    ___________your name, address, and telephone number.
    1) despise
    2) lure
    3) Include
    4) liberal
    5) fretful
    Answer – 3)
    Explanation: Include – comprise or contain as part of a whole.

  6. A cheap and___________workforce.
    Alex was of a___________nature and readily deferred to his parents.
    1) foster
    2) nurture
    3) snuggle
    4) docile
    5) restrain
    Answer – 4)
    Explanation: Docile – ready to accept control or instruction; submissive.

  7. The risk of drinkers inadvertently going over the___________.
    For Saturday’s match the police have set a___________of 4,500 supporters.
    1) limit
    2) fondle
    3) endorse
    4) dissent
    5) enchant
    Answer – 1)
    Explanation: limit – a point or level beyond which something does not or may not extend or pass.

  8. His mind soared to previously unattainable___________of insight.
    The book provides a rare___________into the complexities of government.
    1) diligence
    2) lapse
    3) dainty
    4) insight
    5) pause
    Answer – 4)
    Explanation: insight – the capacity to gain an accurate and deep understanding of someone or something.

  9. She had news that she couldn’t wait to___________.
    Shiitake mushrooms___________a wonderfully woody flavour to the salad.
    1) Impart
    2) sought
    3) colossal
    4) agitate
    5) accede
    Answer – 1)
    Explanation: Impart – make (information) known.

  10. I am too much of a gentleman to___________her age.
    He refused to___________Father O’Neill’s whereabouts.
    1) revolt
    2) abide
    3) Divulge
    4) gaunt
    5) genial
    Answer – 3)
    Explanation: Divulge – make known (private or sensitive information).