Current Affairs PDF

English Questions – Antonyms 45 (SSC CGL)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Fastidious
    1) captious

    2) coincide

    3) hypercritical

    4) adjustable

    Answer – 4)
    Explanation: Fastidious – very attentive to and concerned about accuracy and detail.
    adjustable – able to be adjusted.

  2. Virtue
    1) vice
    2) disgusted

    3) assent

    4) dainty

    Answer – 1)
    Explanation: Virtue – behaviour showing high moral standards.
    vice – immoral or wicked behaviour.

  3. Insolent
    1) acquiesce

    2) persnickety

    3) exacting
    4) humble

    Answer – 4)
    Explanation: Insolent – showing a rude and arrogant lack of respect.
    humble – having or showing a modest or low estimate of one’s importance.

  4. Concur
    1) accede

    2) consent

    3) punctilious
    4) disagree

    Answer – 4)
    Explanation: Concur – be of the same opinion; agree.
    disagree – have or express a different opinion.

  5. Opulence
    1) critical
    2) finicky
    3) poverty
    4) funky
    Answer – 3)
    Explanation: Opulence – great wealth or luxuriousness.
    poverty – the state of being extremely poor.

  6. Flippant
    1) offbeat

    2) serious

    3) particular
    4)  unique

    Answer – 2)
    Explanation: Flippant – not showing a serious or respectful attitude.
    serious – demanding or characterized by careful consideration or application.

  7. Dilate
    1) overnice
    2) contract
    3) fussy
    4) innovative
    Answer – 2)
    Explanation: Dilate – make or become wider, larger, or more open.
    contract – a written or spoken agreement, especially one concerning employment, sales, or tenancy, that is intended to be enforceable by law.

  8. Profuse
    1) peculiar

    2) sparse

    3) finical
    4) extravagant

    Answer – 2)

    Explanation: Profuse – (especially of something offered or discharged) very plentiful; abundant.
    sparse – thinly dispersed or scattered.


  9. Veteran
    1) novice
    2) bounteous
    3) exuberant
    4)  modernistic

    Answer – 1)

    Explanation: Veteran – a person who has had long experience in a particular field.
    novice – a person new to and inexperienced in a job or situation. 


  10. Novel
    1) bountiful
    2) aplenty
    3) copious

    4) banal

    Answer – 4)
    Explanation: Novel – a fictitious prose narrative of book length, typically representing character and action with some degree of realism.
    banal – so lacking in originality as to be obvious and boring.