Current Affairs PDF

English Questions – Synonyms Set 52

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Flung
    1) lucid
    2) sagacious
    3) catch
    4) threw
    Answer – 4)
    Explanation: Flung  – throw or hurl forcefully.

  2. Venal
    1) impartial
    2) noncommercial
    3) gather
    4) corrupt
    Answer – 4)
    Explanation: Venal – showing or motivated by susceptibility to bribery; corrupt.

  3. Tribulation 
    1) calm
    2) suffering
    3) debilitate
    4) comfort
    Answer – 2)
    Explanation: Tribulation  – a cause of great trouble or suffering.

  4. Protrude
    1) discerning

    2) dispirit

    3) daunt
    4) bulge

    Answer – 4) 
    Explanation: Protrude – extend beyond or above a surface.

  5. Clandestine
    1) abase
    2) desolate
    3) secret
    4) deliberate
    Answer – 3)
    Explanation: Clandestine – kept secret or done secretively, especially because illicit.

  6. Fetch
    1) bring
    2) damp
    3) cerebral
    4) devitalize
    Answer – 1) 
    Explanation: Fetch – provide (an arrow) with feathers for flight.

  7. Kiosk
    1) debase
    2) counter
    3) enervate
    4) dampen
    Answer – 2) 
    Explanation: Kiosk – a small open-fronted hut or cubicle from which newspapers, refreshments, tickets, etc. are sold.

  8. Tinsel
    1) deductive
    2) cognitive
    3) decoration
    4) degrade
    Answer – 3) 
    Explanation: Tinsel – a form of decoration consisting of thin strips of shiny metal foil attached to a long piece of thread.

  9. Revere 
    1) Respect
    2) discourage
    3) disdain
    4) drag
    Answer – 1)
    Explanation: Revere – feel deep respect or admiration for (something).

  10. Thrifty 
    1) drain
    2) dismay
    3) economical
    4) dishonor
    Answer – 3)
    Explanation: Thrifty – using money and other resources carefully and not wastefully.