Current Affairs PDF

English Questions: Fill in the Blanks Set – 76

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample inFill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. In recent years, automated programs based on__________data sets have caused__________scandals.
    1) on-the-fence,
    2) biased, numerous
    3) squad, amiss
    4) candid, marred
    5) equitable, exiguous
    Answer – 2) 
    Explanation : biased, numerous
    biased – unfairly prejudiced for or against someone or something.

  2. Disruptive technologies are now__________our future, as new innovations ___________blur the lines between physical, digital, and biological realms.
    1) begging, clearence
    2) appeal, diminution
    3) requisition, constant
    4) solicitation,  discount
    5) dictating , increasingly
    Answer – 5) 
    Explanation : dictating , increasingly 

  3. This tsunami of technological_________will continue to change__________how we live and work, and how our societies operate.
    1) creation, mild
    2) technology, immediate
    3) innovation , profoundly
    4) involution, unemotional
    5) evolution, moderate
    Answer – 3)
    Explanation : innovation , profoundly

  4. we can be certain that the Fourth Industrial Revolution will have a_________impact on employment, but no one can yet_________the scale of change.
    1) order, inhibit

    2) rowdy, constrain

    3) obstreperous, refrain
    4) disruptive , predict
    5) distracting, conceal

    Answer – 4)
    Explanation : disruptive , predict 

  5. The First Industrial Revolution moved British manufacturing from people’s homes into_________, and marked the beginning of__________organization.
    1) productions, unordered
    2) factories, hierarchical
    3) technology, graded
    4) industries, ungraded
    5) innovations, unranked
    Answer – 2)
    Explanation : factories, hierarchical

  6. When automated teller machines (ATMs) arrived in the 1970s, it was initially_________that they would be a___________for workers in retail banking.
    1) guessed, affliction
    2) assumed , disaster
    3) reconcile, fortune
    4) perception, prosperity
    5) reconsider,  stroke
    Answer – 2)
    Explanation : assumed , disaster 

  7. Last but not least, to ensure that the Fourth Industrial Revolution translates into economic growth and__________fruit for all, we must work together to create new regulatory__________.
    1) disparage, circulation
    2) bears , ecosystems
    3) belittle, economics
    4) abjure, environment
    5) disown, surroundings
    Answer – 2) 
    Explanation : bears , ecosystems

  8. The rise of populism is_________a symptom of political leaders’ failure to address voters’ economic__________.
    1) fluctuate, praise
    2) certain, nasty
    3) definite, horrible
    4) rarely, repulsive
    “bad, disagreeable
    5) merely , grievances
    Answer – 5)
    Explanation : merely , grievances

  9. Instead of obsessing about the degeneration of democracy at the hands of political leaders who cannot_________their promises to frustrated voters, we must define a better form of government that can address those_________.
    1) fulfill , grievances
    2) obedience, bereaved
    3) regard, downcast
    4) observance, heartsick
    5) respect, despairing
    Answer – 1)
    Explanation : fulfill , grievances

  10. The pedigreed intellectuals from liberal think tanks and universities who occupied positions of _________in President Barack Obama’s administration wouldn’t necessarily _________as true professional technocrats.
    1) impotence, weakness
    2) influence , qualify
    3) incapacity, inequality
    4) powerlessness,
    5) inferiority, probability
    Answer – 2)
    Explanation : influence , qualify