Current Affairs PDF

English Questions: Fill in the Blanks Set – 23

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Mention increasing automation in government and you risk conjuring images of grey_________, where the government has no human face and the citizen is just a number.
    1) grandiose
    2) utopia
    3) dystopias
    4) hopeful
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: dystopias – terror state, आतंक राज्य

  2. Policymakers________not only with tight budgets, but often with organisational resistance to change.
    1) Peace
    2) grapple
    3) Courage
    4) Destruction
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: grapple – fight, लड़ना

  3. Our government appears to have a vision deficit and a surplus of________that is bound to add to the “feeling” that things are not well.
    1) complacency
    2) botheration
    3) distress
    4) exasperation
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation: complacency – self satisfaction, आत्मसंतुष्टि

  4. government policy is choking domestic demand at a time when global demand is also________.
    1) Replaced
    2) restored
    3) invigorated
    4) debilitated
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: debilitated – weak, कमज़ोर

  5. One of the things highlighted by the government as a success is fiscal_________.
    1) severance
    2) separation
    3) consolidation
    4) parting
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: consolidation – integration, दृढ़ीकरण

  6. In a sea of global economic weakness, India is apparently a__________force.
    1) Solid
    2) buoyant
    3) heavy
    4) weighted
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: buoyant – cheerful,  प्रफुल्लित

  7. The ministry has not only maintained the portal, it’s updated it, making it more________and versatile.
    1) weak
    2) dispute
    3) robust
    4) vulnerable
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: robust – strong , मजबूत

  8. The Vienna agreement between Iran and the P5+1 in July 2015 was a________milestone for the Middle East’s geopolitical future.
    1) General
    2) Curious
    3) Important
    4)  stellar
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: stellar – major, मुख्य

  9. Supporters of the deal have a more_________understanding of Iran’s regional role and intentions.
    1) Distnist
    2) nuanced
    3) Difference
    4) Distinct
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: nuanced – subtle difference, सूक्ष्म भेद युक्त

  10. There’s a________disagreement between two competing visions within Iran.
    1) abiding
    2) duplicate
    3) dearth
    4) Fragile
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation: abiding – permanent, स्थायी