Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in **Time and Work**, which is common for competitive exams like SSC CHSL,SSC CGL,FCI EXAM . We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

**6 men and 5 boys can do a piece of work in 10 days while 20men and 45 boys can do the same in 2 days, how much time taken by 13 men and 25 boys in doing the same work ?**

A)2(1/3)days

B)3(1/3)days

C)4(1/3)days

D)2(1/2) days

###### Answer

**B)3(1/3)days**

Explanation :

(6m+5b)10 = (20m+45b)2

60m+50b = 40m + 90b

20m = 40b

1m = 2b

6m+5b =12b+5b = 17b in 10 days

13m+25b = 26b+25b = 51b in ? days

17:10 = 51 :?

17*10/51 = ? = 3(1/3) days

**P and Q Working separately can do a piece of work in 6 days and 11 days, if they work alternately beginning with P then the work will be completed in how many days ?**

A)10 days

B)6 days

C)8 days

D)5 days

###### Answer

**C)8 days**

Explanation :

Total work = 6*11 = 66

2 days(P+Q) = 1/6 + 1/11 = (11+6)/66 = 17/66

6 days(P+Q) = 51/66

Remaining work = (1-(51/66)) = 15/66

In 15, 6 done by P remaining done by Q (2 days)

6+2 = 8 days

**3 men and 5 women do a piece of work in 9 days and 2 men 7 children do the same in 6 days. How many women can do as much work as 21 children ?**

A)5

B)7

C)8

D)10

###### Answer

**D)10**

Explanation :

3m+5w = 9days…….(1)6m+10w = 18 days

2m+7c = 6 days…….(2)6m+21c = 18 days

21c = 10w

**If 12 persons can complete 3/5 of a work in 10 days, then find the number of persons required to complete the remaining work in 10days ?**

A)7

B)8

C)9

D)10

###### Answer

**B)8**

Explanation :

12*10*(3/5) = m *10*(2/5)

M = 72/4 = 18 men

**P can complete the work in 16 days. P and Q can complete the work in 12days. In how many days Q alone can complete the same work ?**

A)32

B)46

C)48

D)38

###### Answer

**C)48**

Explanation :1/12 – 1/16 = (16 – 12)/192 = 4/192 = 1/48

**A can complete a piece of work in 8 days and B can complete the work in 10 days and C in 12 days. B and C together worked for 3 days, then C left the work and A replaced him. In how many days will the remaining work be completed ?**

A)1

B)2

C)3

D)4

###### Answer

**B)2**

Explanation :

(x-3)/8 + (x/10) + (3/12) = 1

(5x-15+4x)/40 = 1-3/12 = 12-3/12 = 9/12 = ¾

9x – 15 = 3*40/4 = 30

X = 45/9 = 5 (3days completed )

5 -3 = 2 days

**A can finish a piece of work in 24 days. B is 20% more efficient than A and C is 25% more efficient than B. Find the time B and C will take to finish the work?**

A)7days

B)6days

C)8days

D)9days

###### Answer

**D)9days**

Explanation :

A= 1/24

B = 120/100(1/24) = 1/20

C= 125/100(1/20) = 1/16

B+C =(1/20) + (1/16) = 16+20/320 = 36/320 = 8.88 = 9 days

**Seven men can complete a work in 10 days. They started the work and after 5 days, two men left. In how many days will the work be completed by the remaining men ?**

A)7

B)6

C)8

D)9

###### Answer

**A)7**

Explanation :

7 men 1 day’s work will be 1 / 10

7 men 5 days work will be 5 / 10 = 1/2 remaining work will be (1- 1/ 2) = 1 / 2

1 man 1 day work will be 1 / (10*7) = 1 / 70

5 mens 1 day work will be 5 / 70

(70/5)*( 1 / 2) = 7 days

**If 40 people can make 60 toys in 8 hrs, if 8 people leave the work, how many toys can make in 12 hrs ?**

A)68

B)71

C)72

D)70

###### Answer

**C)72**

Explanation :

(40*8)/60 = (32*12)/x

X = (32*12*60)/320 = 72 toys

**18 Women can complete a work in 10 days. 16 men complete the work in 12 days. The ratio of working capacity of man to that of a woman is**

A)15:16

B)16:15

C)15:14

D)14:15

###### Answer

**A)15:16**

Explanation :1/(16*12) : 1/(18*10) = 1/192 : 1/180 = 1/16 : 1/15 = 15:16

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**