Aptitude Questions – Time And Work Set 16

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Work, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, SSC, LIC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

  1. A is twice efficient as B. A and B together do the same work in as much time as C and D can do together. If the ratio of the number of alone working days of C to D is 2:3 and if B worked 16 days more than C then no of days which A worked alone?
    A. 18 Days
    B. 20 Days
    C. 30 Days
    D. 36 Days
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – A. 18 Days
    Explanation :
    Assume working days
    A = x, B = 2x, C = 2y, D = 3y
    1/x+1/2x = 1/2y+1/3y
    And 2x-2y = 16
    Solving we get x = 18 days.

  2. A can do a piece of work in 40 days B can do the same piece of work in 60 days. A and B started the work together in the first 15 days A worked with 50% of his efficiency, in the next 15days B worked with 50% of his efficiency. Now in how many days does the remaining work will be completed if both of them work with their full efficiencies?
    A. 1 Day
    B. 1.5 Days
    C. 2 Days
    D. 2.5 Days
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – B. 1.5 Days
    Explanation :
    15*(1/80+1/60) + 15*(1/120+1/40) + x*(1/40+1/60) = 1
    X= 3/2 = 1.5

  3. A can do a piece of work in 30 days, B can do in 45 days and C can do same work alone in 60 days. If on the first day A worked alone and on the second day A and B worked together and on the third day A and C worked together. If they repeat the cycle as follows then in how many days total work can be completed?
    A. 21 Days
    B. 21 7/8 Days
    C. 21 5/6 Days
    D. 21 4/9 Days
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – C. 21 5/6 Days
    Explanation :
    First day = 1/30
    Second day = 1/30+1/45
    Third day = 1/30+1/60
    3 days work = 3/30+1/45+1/60 = 25/180
    3*7 = 21 days work = 175/180
    Now 1/36 work is left which can be completed by A alone
    1/36*30 = 5/6
    21+5/6 = 21 5/6 Days

  4. Ramu completes 30% of work in 7.5 days. Raju is 50% as efficient as Ramu, Venu is 50% as efficient as Raju. Now Raju and Venu joined with Ramu for the rest of the work then in how many days will take to complete the work?
    A. 9 Days
    B. 10 Days
    C. 12 Days
    D. 15 Days
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 9 days
    Explanation :
    Ramu takes 25 days to complete work.
    Raju = 50 days Venu = 100 days
    Now 70% work is left
    They can complete whole work in = 1/ 1/25+1/50+1/100
    100/7 days then 70% in 10 days

  5. A can do a piece of work in 21days. B is 50% more efficient than A. C is twice efficient than B. A started the work alone and worked for some days and left the work then B and C joined together and completed the work in 2 days. Then how many days does A worked alone?
    A. 7 Days
    B. 12 Days
    C. 14 Days
    D. 21 Days
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – B. 12 Days
    Explanation :
    A = 21 B = 14 C =7
    x/21+2*(1/14+1/7) = 1
    x = 12.

  6. A can do a piece of work in 60days working 14 hours. B has the same efficiency as of A. A and B started working together. A works 5,6,7 and 8 hours respectively on first four days and repeats the cycle again. Then B has to work how many hours daily if they together completed the work in 80 days?
    A. 1 Hour
    B. 2 Hours
    C. 3 Hours
    D. 4 Hours
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 4 Hours
    Explanation :
    20*(5+6+7+8+4x)/840 = 1
    x= 4 hours

  7. Sruthi, Swetha and Swati together can cut 216 Apples of the same size in 3 hours. Number of Apples cut by Sruthi in 9 hours is same as the number of Apples cut by Swati in 7 hours. In one hour, Swati can cut as many Apples more than Swetha as Swetha can cut more than Sruthi.Then the number of Apples cut by Swetha in one hour?
    A. 21
    B. 24
    C. 27
    D. 29
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – B. 24
    Explanation :
    U+v+W = 72
    9U = 7W
    W-V = V-U
    V = 24

  8. A can type 100 letters in 5 minutes. B and C typing together can type 50 letters in 2 minutes. If all of them working together then can type 90 letters in how many minutes?
    A. 2 minutes
    B. 4 minutes
    C. 5 minutes
    D. 10 minutes
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – A. 2 minutes
    Explanation :
    (1/5+1/4)
    20/9*90/100 = 2

  9. If A and B work together can complete a work in 8/5 days. A started the work alone and completed. 50% of the work and left the work then B started the work alone and finished the rest of work. They took total 5 days to complete the work. Then in how many days B can complete the work if A is more efficient than A?
    A. 1 Day
    B. 2 Days
    C. 3 Days
    D. 4 Days
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – D. 4 Days
    Explanation :
    1/A+1/B = 5/8
    x/A+y/B = 1
    x+y = 5
    y = 4

  10. A piece of work is to be completed in 100days, 11 Men are employed to do the work it is found that after 50 days only 1/3 rd work is completed. Now additionally how many more Men are to be employed to work to finish the work in time?
    A. 5
    B. 6
    C. 7
    D. 11
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – D. 11
    Explanation :
    11*50/1/3 = (11+x)*50/2/3
    X = 11





error: Alert: Content is protected !!