Current Affairs APP

GK Questions: Basic GK(Inventions & Inventors) – Set 1

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic GK(Inventions & Inventors) !!!

  1. Who was the inventor of  Television ?
    1.Gay Lussac
    2.Euclid
    3.Marie Curie
    4.J.L. Baird
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. J.L. Baird
    Explanation :
    In 1925, Baird created the first televised image of a human face.

  2. Periodic Table was invented by …………………
    1.Gay Lussac
    2.Pavel Schilling
    3.Dmitri Mendeleev
    4.R.A. Millikan
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Dmitri Mendeleev
    Explanation :
    IN 1863 he formulated the Periodic Law, created his own version of the periodic table of elements, and used it to correct the properties of some already discovered elements and also to predict the properties of eight elements yet to be discovered.

  3. Who among the following is invented the Telephone ?
    1.Alexander Graham Bell
    2.Fritz Pfluemer
    4.Pavel Schilling
    3.Marconi
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Alexander Graham Bell
    Explanation :
    Scottish-born American scientist Alexander Graham Bell  invent the telephone, Bell was granted the first official patent for his telephone in March 1876

  4. Wright Brothers (Orville and Wilbur) was invented the …………………..
    1.Helicopter
    2.Battery
    3.Airplane
    4.John venn
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Airplane
    Explanation :
    In 1903 the Wright brothers invented the first powered, sustained and controlled airplane flight.

  5. Microprocessor was invented by ……………………………
    1.Alfred Nobel
    2.Federico Faggin
    3.Zacharias Janssen
    4.Percy Spencer
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Federico Faggin
    Explanation :
    An Italian American physicist Federico Faggin  widely known for designing the first commercial microprocessor. He led the 4004 (MCS-4) project and the design group during the first five years of Intel’s microprocessor effort. Most importantly, Faggin created in 1968.

  6. Broquet was invented the …………..
    1.Helicopter
    2.Airplane
    3.Mobile Phone
    4.Camera
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Helicopter
    Explanation :
    Broquet was invented the helicopter
    The very first piloted helicopter was invented by Paul Cornu in 1907

  7. Stethoscope was invented by ……………………
    1.Rene Laennec
    2.Steven Sasson
    3.Martin Cooper
    4.Dave Hyatt
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Rene Laennec
    Explanation :
    Rene Laennec invented the stethoscope in 1816

  8. Who among the following invented the Email ?
    1.Ralph H. Baer
    2.Vint Cerf
    3.Steve Jobs
    4.Shiva Ayyadurai
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Shiva Ayyadurai
    Explanation :
    VA Shiva Ayyadurai is an American scientist, inventor and entrepreneur of Indian origin in 1971

  9. Radio was invented by …………………..
    1.Marconi
    2.Fritz Pfluemer
    3.J.L. Baird
    4.Heinrich Hertz
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Marconi
    Explanation :
    In 1895, Italian named Gugliemo Marconi invented the Radio

  10. Who among the following invented the World Wide Web (WWW) ?
    1.Sir Tim Berners- Lee
    2.Ralph H. Baer
    3.Percy Spencer
    4.Evangelista Torricelli
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Sir Tim Berners- Lee
    Explanation :
    Tim Berners-Lee invented the World Wide Web in 1989





error: Alert: Content is protected !!