English Questions: Word Usage Set – 18

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

Find the meaning of the underlined/BOLD word in the following sentence.

  1. His men became involved in a violent affray with a band of archers.
    1) let up
    2) cessation
    3) trail
    4) fight
    5) truce
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : affray – an instance of group fighting in a public place that disturbs the peace.

  2. The letter assuaged the fears of most members.
    1) distress
    2) agitate
    3) amity
    4) exacerbate
    5) soothe
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : Assuge – make (an unpleasant feeling) less intense.

  3. They wore amulets to ward off the plague.
    1) prevailing
    2) talisman
    3) natal
    4) prevailing
    5) innate
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : amulet – an ornament or small piece of jewellery thought to give protection against evil, danger, or disease.

  4. It behooves the House to assure itself that there is no conceivable alternative.
    1) celebration
    2) miscalculation
    3) be expected of
    4) relied on
    5) thunderclap
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : behoove – it is a duty or responsibility for someone to do something.

  5. The moorland is devoid of interest except to grazing sheep.
    1) sinker
    2) replete
    3) lacking
    4) outright
    5) plenary
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : devoid – entirely lacking or free from.

  6. This zoogeographical realm includes Africa south of the Atlas Mountains.
    1) province
    2) alfresco
    3) cognigent
    4) farthest
    5) extramural
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : realm – a kingdom.

  7. The inhabitants of the country had been decimated, their land ravaged.
    1) devastate
    2) insulate
    3) shatter
    4) bulwark
    5) chaperon
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : ravaged – cause severe and extensive damage to.

  8. She has silenced the carping critics with a successful debut tour.
    1) turn on
    2) object
    3) amuse
    4) enchant
    5) gladden
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : carping – difficult to please; critical.

  9. They cavilled at the cost.
    1) discuss
    2) fess up
    3) moan
    4) ditto
    5) concede
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : cavil – make petty or unnecessary objections.

  10. Misuse of drugs can have dire consequences.
    1) immaterial
    2) flimsy
    3) frivolous
    4) trivial
    5) grim
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : dire – extremely serious or urgent.





error: Alert: Content is protected !!