English Questions : Word Analogy Set – 5

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by five pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.

  1. MONK : DEVOTION
    1) maniac : pacifism
    2) explorer : contentment
    3) visionary : complacency
    4) rover : wanderlust
    5) philistine : culture
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    Devotion is characteristic of a monk; wanderlust is characteristic of a rover.

  2. SLAPSTICK : LAUGHTER
    1) fallacy : dismay
    2) genre : mystery
    3) satire : anger
    4) mimicry : tears
    5) horror : fear
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation :
    Slapstick results in laughter; horror results in fear.

  3. VERVE : ENTHUSIASM
    1) loyalty : duplicity
    2) devotion : reverence
    3) intensity : color
    4) eminence : anonymity
    5) generosity : elation
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : Verve and enthusiasm are synonyms; devotion and reverence are synonyms.

  4. SPY : CLANDESTINE
    1) accountant : meticulous
    2) furrier : rambunctious
    3) lawyer : ironic
    4) shepherd : garrulous
    5) astronaut : opulent
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :A spy acts in a clandestine manner; an accountant acts in a meticulous manner.

  5. COBBLER : SHOE
    1) jockey : horse
    2) contractor : building
    3) mason : stone
    4) cowboy : boot
    5) potter : paint
    Answer & Explanation
    Answer –2)
    Explanation : A cobbler makes and repairs shoes; a contractor builds and repairs buildings.

  6. UMBRAGE : OFFENSE
    1) confusion : penance
    2) infinity : meaning
    3) decorum : decoration
    4) elation : jubilance
    5) outrage : consideration
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : Umbrage and offense are synonyms; elation and jubilance are synonyms.

  7. DIRGE : FUNERAL
    1) chain : letter
    2) bell : church
    3) telephone : call
    4) jingle : commercial
    5) hymn : concerto
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : A dirge is a song used at a funeral; a jingle is a song used in a commercial.

  8. DOMINANCE : HEGEMONY
    1) romance : sympathy
    2) furtherance : melancholy
    3) independence : autonomy
    4) tolerance : philanthropy
    5) recompense : hilarity
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : Hegemony means dominance; autonomy means independence.

  9. PHOBIC : FEARFUL
    1) finicky : thoughtful
    2) cautious : emotional
    3) envious : desiring
    4) shy : familiar
    5) asinine : silly
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : To be phobic is to be extremely fearful; to be asinine is to be extremely silly.

  10. FERAL : TAME
    1) rancid : rational
    2) repetitive : recurrent
    3) nettlesome : annoying
    4) repentant : honorable
    5) ephemeral : immortal
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : Feral and tame are antonyms; ephemeral and immortal are antonyms.





error: Alert: Content is protected !!