**Hello Aspirants.**

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From **Data ****Interpretation** that is important for IBPS, SBI, RRB,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

**I. Study the following table carefully to answer the given questions**

Parts/Country |
Body |
Wheels |
Engine |
Others |

India(INR) | 28580 | 25000 | 55850 | 23700 |

Japan(Yen) | 25000 | 18500 | 23200 | 17000 |

Russia(Ruble) | 26500 | 6580 | 36500 | 35000 |

German(Euro) | 600 | 550 | 400 | 485 |

China(Yuan) | 1500 | 1000 | 1200 | 1600 |

In the table given below the Exchange rates of different currencies against the Rupee are given.An Indian Motor Vehicle manufacturing company ‘Tata’ gets its spare parts from different vendors in different countries. The above table gives the prices of these parts in each country, in terms of the currency of that country. There is no other additional cost involved in manufacturing a Vehicle.

Country |
Currency |
INR Equivalent |

India | INR | 45 |

Japan | Yen | 0.59 |

Russia | Ruble | 1.15 |

German | Euro | 70.66 |

China | Yuan | 9.73 |

**The manufacturing company Tata wants to manufacture the most expensive Motor Vehicle then company will prefer****vendors from which country based on manufacturing cost in INR ?**

1.Japan

2.India

3.German

4.Russia

5.None of these

###### Answer & Explanation

Answer –**3.German**

**Explanation :**

[table]**Parts/Country****Body****Wheels****Engine****Others****Total**India 28580 25000 55850 23700 1,33,130 Japan 14750 10915 13688 10030 49383 Russia 30475 7567 41975 40250 120267 German 42396 38863 28264 34270 143793 China 14595 9730 11676 15568 51569 [/table]

Body -42396

Wheels 38863

Engine 28264

Other cost 34270

Total = INR 143793

**If Tat wants to manufacture a Vehice at the least cost then what would be the expenditure in INR ?.**

1.Rs.62370

2.Rs.54550

3.Rs.51569

4.Rs.49383

5.None of these

###### Answer & Explanation

Answer –**4.Rs.49383**

**Explanation :**

Japan = 10030+13688+10915+14750 = 49383

**Tata company****is plants to buy all spare parts either from China or from Russia. What will be the difference in Manufacturing cost (in Euro-approximate value )?.**

1.972

2.456

3.560

4.678

5.None of these

###### Answer & Explanation

Answer –**1.972**

**Explanation :**

China = 51569

Russia = 120267

Difference = 120267-51569 = 68698

In Euro = 68698*70.66 = 972.2

**The company plans to design a new vehicle, for that Tata buy Body from German, Wheels from Russia, Engine from China and others from India. Find the total manufacturing cost in INR ?**

1.85338

2.86380

3.80269

4.88900

5.None of these

###### Answer & Explanation

Answer –**1.85338**

**Explanation :**

Body from German= 42395

Wheels from Russia = 7567

Engine from China 11676

others from India = 23700

Total = 85338

**Apart from the cost of spare parts, an additional cost of INR 10,000 is required to produce each Vehicle. If the company Spent Rs.5938300 to buy parts from Japan then how many vehicle will be manufactured with this cost ?**

1.110

2.100

3.115

4.150

5.None of these

###### Answer & Explanation

Answer –**2.100**

**Explanation :**

X * 49383+ X*10000 = 5938300

X(59383) = 5938300

X = 100

**II. Study the following table carefully to answer the given questions**

The table gives the sales of different Chocolates in a shop in three days of the week

Chocolates |
Sunday |
Tuesday |
Friday |
||||

Number Sold |
Selling Price |
Number Sold |
Selling Price |
Number Sold |
Selling Price |
||

Diary Milk | 230 | 12 | 126 | 20 | 265 | 5 | |

Munch | 120 | 5 | 70 | 10 | 150 | 10 | |

Kitkat | 59 | 10 | 20 | 25 | 90 | 12 | |

Perk | 26 | 6 | 17 | 12 | 43 | 10 | |

Polo | 100 | 8 | 85 | 12 | 150 | 5 | |

Gems | 200 | 7 | 135 | 20 | 280 | 12 |

**What is the average selling price is Gems sold over the three given days ?**

1.Rs.11

2.Rs.10

3.Rs.13

4.Rs.12

5.None of these

###### Answer & Explanation

Answer –**3.Rs.13**

**Explanation :**

Gems =7+20+12 = 13

**If the seller gets 2% profit on Tuesday by selling Diary milk. Find the approximate total cost price of Diary milk on Tuesday?**

1.Rs.2490

2.Rs.2471

3.Rs.2548

4.Rs,3124

5.None of these

###### Answer & Explanation

Answer –**2.Rs.2471**

**Explanation :**

Diary = 126*20 = 2520*100/102 = 2470.6 = 2471

**How much amount will shopkeeper earn on Friday by selling chocolates alone ?**

1.Rs.8050

2.Rs.8555

3.Rs.8545

4.Rs.8445

5.None of these

###### Answer & Explanation

Answer –**4.Rs.8445**

**Explanation :**

Total = 265*5 + 150*10 + 90*12 +43*10 +150*5 +280*12 = 8445

**Find the difference between the total number of chocolates sold on Friday to the total number of chocolates sold on Sunday ?**

1.202

2.125

3.243

4.193

5.None of these

###### Answer & Explanation

Answer –**3.243**

**Explanation :**

Sunday = 230+12+59+26+100+200 = 735

Friday = 265+150+90+43+150+280 = 978

Difference = 978-735 = 243

**The number of Gems chocolate is sold on Tuesday & Friday is how much % more than the number of Polo sold on Sunday and Friday?**

1.66%

2.56%

3.45%

4.65%

5.None of these

###### Answer & Explanation

Answer –**1.66%**

**Explanation :**

Gems = 135+280 = 415

Polo = 100+150 = 250

% = 415-250/250 * 100

= 165*100/250 = 66

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**