Aptitude Questions – Mixtures And Alligations Set 15

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are given some Mixture and Alligations problems that is important for IBPS, SBI, RBI, IPPB,LIC, SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

    1. A Container contains 192 liter of Milk. A seller draws out x% of Milk and replaced it with the same quantity of water. He repeated the same process for 3 times. And thus Milk content in the mixture is only 81 liter. Then how much percent he withdraw every time?
      1. 10%
      2. 15%
      3. 18%
      4. 20%
      5. 25%
      Answer & Explanation
      Answer – 5. 25%
      Explanation :
      81 = 192(1-x/100)³
      x = 25

    2. A Jar contains 30 liters mixture of Milk and Water in the ratio of x:y respectively. When 10 liter of the mixture is taken out and replaced it water, then the ratio becomes 2:3. Then what is the initial quantity of Milk in the Jar?
      1. 12 Liter
      2. 15 Liter
      3. 18 Liter
      4. 20 Liter
      5. None
      Answer & Explanation
      Answer – 3. 18 Liter
      Explanation :
      x+y =30
      (x-10*x/x+y)/ (y-10*y/(x+y) + 10) = 2/3
      2x-4/3y = 20
      x =18

    3. A Container contains ‘X’ Liters of Milk. A thief stole 50 Liters of Milk and replaced it with the same quantity of water. He repeated the same process further two times. And thus Milk in the container is only ‘X-122’ liters. Then what is the quantity of water in the final mixture?
      1. 122 Liter
      2. 124 Liter
      3. 128 Liter
      4. 250 Liter
      5. Cannot be determined
      Answer & Explanation
      Answer –1. 122 Liter
      Explanation :
      X-122 = X(1-50/X)³
      X = 250 Liter
      Milk = 250-122 = 128
      Water = 122

    4. A Jar contains 100 liters of Milk a thief stole 10 liter of Milk and replaced it with water. Next, he stole 20 liter of Milk and replaced it with water. Again he stole 25 liter of Milk and replaced with water. Then what is the quantity of water in the final mixture?
      1. 55 Liter
      2. 54 Liter
      3. 50 Liter
      4. 46 Liter
      5. None
      Answer & Explanation
      Answer – 4. 46 Liter
      Explanation :
      Solution:
      Milk = 100*90/100*80/100*75/100 = 54
      Water = 100-54 = 46

    5. In a 250 liter of a mixture of Milk and Water, Water is X%. The milkman sold 50 liters of the mixture and replaced same quantity with water. If the percent of Milk in final mixture is 64%, then what is the percentage of Milk in the initial mixture?
      1. 20%
      2. 40%
      3. 50%
      4. 60%
      5. 80%
      Answer & Explanation
      Answer – 5. 80%
      Explanation :
      Milk = 250*(100-x/100)
      50 liters replaced then
      250*(100-x/100) – 50*(100-x/100) = 64% of 250
      X = 20%
      Milk = 80%

    6. A jar contains ‘x’ liters of Milk, a seller withdraws 25 liter of it and sells it at Rs.20 per liter. He then replaces it water. He repeated the process total three times. Every time while selling he reduces selling price by Rs.2. After this process Milk left in the mixture is only 108 liters so he decided to sell the entire Mixture at Rs. 15 per liter. Then how much profit did he earned if bought Milk at Rs.20 per liter?
      1. Rs.50
      2. Rs.70
      3. Rs.90
      4. Rs.100
      5. None
      Answer & Explanation
      Answer – 2. Rs.70
      Explanation :
      Seller sells Milk at Rs.20,18 and 16 respectively for three times
      = 25*(20+18+16) = 1350
      108 = x(1-25/100) 3
      x =256 liter
      He sold entire 256 at Rs.15 =256*15 = 3840
      Cost price = 256*20 = 5120
      profit = 5190-5120 = 70

    7. ‘X’ Liters of the mixture contains Milk and Water in the ratio 4:3. If 13 liters of Water is added then the ratio becomes 1:1. Then what is the final quantity of water in the mixture?
      1. 39
      2. 52
      3. 56
      4. 72
      5. Cannot be determined
      Answer & Explanation
      Answer – 2. 52
      Explanation :
      4x/3x+13 = 1
      x = 13
      Water = 3x+13 = 39+13 = 52

    8. A Jar contains 200 liters of Milk a thief stole ‘X’ liters of Milk and replaced it with water. Next, he stole 40 liters of Milk and replaced it with water. Again he stole 50 liters of Milk and replaced with water. If the quantity of water in the final mixture is 92 liters. Then what is the value of X?
      1. 10 Liter
      2. 15 Liter
      3. 20 Liter
      4. 30 Liter
      5. 50 Liter
      Answer & Explanation
      Answer –3. 20 Liter
      Explanation :
      Milk = 200-92 =108
      108 = 200*(200-x)/200*160/200*150/200
      x = 20 Liter

    9. From a container, a thief has stolen 10 liters of Milk and replaced with the same quantity of water. He repeated the process for three times, then the ratio of Milk to water became 343:169.The initial amount of Milk in the container is?
      1. 80 liter
      2. 100 liter
      3. 120 liter
      4. 130 liter
      5. None
      Answer & Explanation
      Answer – 1. 80 liter
      343x = 512x(1-10/y)
      y = 80

    10. A Jar contains a mixture of Milk and Water 18 and 12 Liters respectively. When ‘x’ liter of the mixture is taken out and replaced with the same quantity of Water, then the ratio of Milk and Water becomes 2:3. Then what is the quantity of Water in final Mixture?
      1. 12 Liter
      2. 15 Liter
      3. 18 Liter
      4. 20 Liter
      5. None
      Answer & Explanation
      Answer – 3. 18 Liter
      Explanation :
      (18-x*18/30)/(12- x*12/30+x) =2/3
      x = 10
      Water = 12+3/5*10 = 18





error: Alert: Content is protected !!