Aptitude Questions – Mixtures And Alligations Set 14

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are given some Mixture and Alligations problems that is important for IBPS, SBI, RBI, IPPB,LIC, SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. Vikram covered 180 km distance in 10 hours. The first part of his journey he covered by Car, then he hired a Rickshaw. The speed of the car and rickshaw is 25 kmph and 15 kmph respectively. The ratio of the distances covered by the car and the rickshaw is
    A. 7:9
    B. 7:3
    C. 7:5
    D. 7:2
    E. 7:4
    Answer & Explanation
    Answer – C. 7:5
    Explanation :
    Average Speed = 180/10 = 18kmph
    15………………….25
    …………18…………..
    7…………………….3
    The ratio of time taken by rickshaw to car = 7:3
    The ratio of distances covered by rickshaw to car = 7 * 15 : 3 * 25 = 7:5

  2. A mixture of wheat is sold at Rs.3 per Kg. This mixture is formed by mixing the Wheat of Rs.2.10 per kg and Rs.2.52 per kg. What is the ratio of price of cheaper to the costlier quality in the mixture if the profit of 25% is being earned
    A.2:5
    B.2:1
    C.2:3
    D.2:7
    E.2:9
    Answer & Explanation
    Answer – A.2:5
    Explanation :
    Selling Price = x + 25*x/100 = 3; x = 2.4
    210………………….252
    …………240…………..
    12…………………….30
    2:5

  3. From the 50 liters of a chemical solution, 5 liters of chemical solution is taken out and after it, 5 liters of water is added to the rest amount of chemical solution. Again 5 liters of chemical solution and water is drawn out and it was replaced by 5 liters of water. If this process is continued similarly for the third time, the amount of chemical solution left after the third replacement
    A. 32.75L
    B. 30.80L
    C. 36.45L
    D. 30.25L
    E. 38.50L
    Answer & Explanation
    Answer – C.36.45
    Explanation :
    50 * 45/50 * 45/50 *45/50 = 36.45L

  4. From a container of milk, which contains 200 liters of milk, the seller replaces each time with water when he sells 40 liters of milk(or mixture). Every time he sells out only 40 liters of milk(or mixture). After replacing the milk with water 4th time, the total amount of water in the mixture is
    A. 75.82L
    B. 81.92L
    C. 85.28L
    D. 87.45L
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 81.92L
    Explanation :
    The amount of Milk left after 4 operations  = 200(1-40/100)4
    = 200 *(4/5)4= 200 * 256/625 = 81.92L; Amount of water = 200 – 81.92 = 118.08L

  5. A jar was full with Milk. A person used to draw out 20% of the Milk from the jar and replaced it with water. He has repeated the same process 4 times and thus there was only 512 gm of milk left in the jar, the rest part of the jar was filled with the water. The initial amount of milk in the jar was:
    A. 1.50 kg
    B. 1.30 kg
    C. 1.40 kg
    D. 1.25 kg
    E. 1.75 kg
    Answer & Explanation
    Answer – D. 1.25 kg
    Explanation :
    Shortcut:
    512 = x(1-1/5)4
    x = 1.25 kg

  6. From a container of Milk, a thief has stolen 15 liters of milk and replaced it with same quantity of water. He again repeated the same process. Thus in three attempts, the ratio of Milk and water became 343:169. The initial amount of Milk in the container was:
    A.140 litre
    B.130 litre
    C.125 litre
    D.120 litre
    E.115 litre
    Answer & Explanation
    Answer – D.120 litre
    Explanation :
    Milk(Left) = 343
    Milk(Initial amount) = 512
    343x = 512x(1 – 15/y)3
    (1-15/y) = 7/8
    y = 120 litre

  7. The ratio of Solution “A” and Solution “B” in the container is 3:2 when 10 liters of the mixture is taken out and is replaced by the Solution “B”, the ratio become 2:3. The total quantity of the mixture in the container is:
    A.25L
    B.20L
    C.30L
    D.45L
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.30L
    Explanation :
    Initial = 3:2 ; After replacement = 2:3
    2/3 = (1 – 10/n)
    n = 30L

  8. From a container, 6 liters Solution “A” was drawn out and was replaced by water. Again 6 liters of the mixture was drawn out and was replaced by the water. Thus the quantity of Solution “A” and water in the container after these two operations is 9:16. The quantity of the mixture is:
    A.35L
    B.25L
    C.20L
    D.15L
    E.10L
    Answer & Explanation
    Answer – D.15L
    Quantity of solution “A” = x(1-6/x)²
    Solution “A” : Water = 9 : 16
    Solution “A” : Solution “A” + water = 9:25
    x(1-6/x)²/x = 9/25
    x = 15L

  9. The diluted Milk contains only 8 liters of Milk and the rest is water. A new mixture whose concentration is 30%, is to be formed by replacing Milk. How many liters of the mixture shall be replaced with pure Milk if there was initially 32 liters of water in the mixture?
    A. 3 litre
    B. 4 litre
    C. 8 litre
    D. 5 litre
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 5 litre
    Explanation :
    Milk : Water
    8 : 32 => 1:4
    Original Ratio = 20%:80%
    Required Ratio = 30%:70%
    Original Ratio(water) = 80%
    Required Ratio(water) = 70%
    7/8 = (1-x/40)
    x = 5 litre

  10. In a school, the average weight of boys in a class is 30 kg and the average weight of girls in the same class is 20kg. If the average weight of the whole class is 23.25 kg, what could be the possible strength of boys and girls respectively in the same class?
    A. 18 and 19
    B. 13 and 27
    C. 16 and 15
    D. 15 and 13
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 13 and 27
    Explanation :
    20…………………….30
    …………23.25…………..
    6.75…………………….3.25
    Total number of boys and Total number of girls = 13 and 27





error: Alert: Content is protected !!