Current Affairs APP

Reasoning Question: Mixed Questions Set 18

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Direction and Miscellaneous Question with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Q (1-5)Study the given information and answer the following questions
@ – North
# – South
$ – East
% – West
& – Either 3 Km or 10 Km
© – Either 4 Km or 7 Km
For example: P@Q means P is to the North of Q. P&Q means P is either at 3 Km or 10 Km from Q. P@$Q means P is to the North-East of Q. P@&Q means P is North of Q and in either 3 Km or 10 Km distance.
Directions:
Point A is 4 Km East to the point O.
I.A@&B
II.B©C
III.E%&D
IV.C%B
V.O$F
VI.E#©F
VIII.O@$D
IX.C#&D

  1. If Point X is placed 6 Km to the south of Point O. What is the distance between C and X?
    1. 2 Km
    2. 5 Km
    3. 7 Km
    4. 10 Km
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 2.5 Km
    Explanation


  2. What is the distance between F and O?
    1. 3 Km
    2. 6 Km
    3. 10 Km
    4. 13 Km
    5. Either 6 or 13 Km
    Answer
    Answer :5. Either 6 or 13 Km

  3. What is the distance between O and D?
    1. 10 Km
    2. √58 Km
    3. 8 Km
    4. 9 Km
    5. 13 Km
    Answer
    Answer : 2. √58 Km

  4. Which of the following is true?
    1. F#$C
    2. F@$C
    3. F@%C
    4. F#%C
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer : 3. F@%C

  5. Y is a point such that Y#©O then B will be?
    1. North West of Y
    2. North East of Y
    3. South West of Y
    4. South East of Y
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 4. South East of Y

Q (6-10). Study the given information and answer the following questions.
If all the Vowels in the alphabets are excluded and rest of Consonants as coded as follows i.e., B as 1, C as 2, D as 3…… upto K as 8. Then from L as 1, M as 2,…. upto T as 8. Again V as 1, …… upto Z.
Conditions:
(i).If the word begins with Consonant and ends with Vowel then 3rd letter of the word will be coded as ‘&’
(ii).If the word begins with Vowel and ends with consonant then code of all the consonants are to be changed to next digit of higher value
(iii).If more than two Vowels are there in the word then first two Vowels from left end are to be coded as ‘e’
(iv).If two same vowels (or) consonants follow one another then both are coded as ‘**’

  1. What is the code for the ‘bumper letter’??
    1. 1u24e6 1e88e6
    2. 1u14e6 1e**e6
    3. 2u24e6 1e**e6
    4. 1u24e6 1e**e6
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer : 4. 1u24e6 1e**e6
    Explanation :
    B -1, C-2, D-3, F-4,G-5,H-6,J-7,K-8
    L-1, M-2, N-3, P-4, Q-5, R-6, S-7, T-8
    V-1, W-2, X-3, Y-4, Z-5

  2. What is the code for the word ‘atmosphere’?
    1. a82o746e6e
    2. e82e746e6e
    3. e81e746e6e
    4. e82e646e6e
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer : 2. e82e746e6e

  3. What is the code for the ‘participate’?
    1. 4a&8i2i4a8e
    2. 4e&8e2e4a8e
    3. 4e&8e2i4a8e
    4. 4e&8e2i4a7e
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 43. 4e&8e2i4a8e

  4. What is the code for the word ‘eradication’?
    1. e7a4i3a9io4
    2. e7e4i3a9i)4
    3. e7e4i3a8io4
    4. e7e4i3a9io4
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 4. e7e4i3a9io4

  5. What is the code for the word ‘flippant’?
    1. 41i**a38
    2. 41i44a38
    3. 41i**a37
    4. 42i**a38
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer :
    1. 41i**a38






error: Alert: Content is protected !!