Current Affairs APP

Quants Questions : Profit and Loss Set 5

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Profit and loss , which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. A vendor  loses the selling price of 4 apples on selling 36 apples. His loss percent is
    A)12(1/2)%
    B)11(1/2)%
    C)10%
    D)9%
    Answer
    Answer – C) 10%
    Explanation :
    Selling price of 36 apples = Rs.36
    Selling price of 4 oranges = Rs.4
    Loss = 4
    Cost price = 36+4 = 40
    Loss % = (4/40)×100 = 10%

  2. By selling 15 oranges, a fruit seller gains the selling price of 1 orange. Calculate his gain percentage
    A)7.14%
    B)6.14%
    C)8%
    D)8.41%
    Answer
    Answer – A)7.14%
    Explanation :
    SP of 1orange = 1
    SP of 15 orange = 15
    Profit = 1
    CP = 15 – 1 = 14
    Profit % = (1/14)×100 = 7.14%

  3. A person sold a Tubelight at Rs.85.25 in such a way that his percentage profit is the same as the cost price of the Tubelight. If he sells it at twice the percentage profit of his previous percentage of the profit then the new selling price will be
    A)Rs. 110.5
    B)Rs.115.05
    C)Rs.115.5
    D)Rs.110.05
    Answer
    Answer – C)Rs. 115.5
    Explanation :
    Cp = x
    Sp = x+(x2/100) = 85.25
    x2+100x-8525 = 0
    (x+155)(x-55) = 0
    X = 55
    Now sp = 55+(55×110)/100 = 55+60.50 =115.5

  4. A dealer sold 575 cement package at a profit of 9%. If one cement package cost Rs.2400, Find his total profit ?
    A)124100
    B)124200
    C)124000
    D)123200
    Answer
    Answer – B)124200
    Explanation :
    Cp = 575 × 2400 = 1380000
    P = 9%
    P = (1380000×9)/100 = 124200

  5. What profit or loss percentage did Harini earn if she purchased an item Rs.5000 and sold it three – fourth of its cost price ?
    A)21%
    B)22%
    C)25%
    D)20%
    Answer
    Answer – C) 25%
    Explanation :
    Cp = 5000
    Sp = ¾(5000) = 3750
    Loss = 1250
    Loss % = (1250×100)/5000 = 25%

  6. The ratio of the cost price to the marked price of a watch is 3:5 and ratio of the percentage profit to the percentage discount is 5:3.Find the profit percentage ?
    A)13.34%
    B)16.65%
    C)16.43%
    D)17.5%
    Answer
    Answer – B)16.65%
    Explanation :
    Cp:mp = 3x:5x = 300 : 500
    Profit = 2x
    P:d = 5:3
    (5x×300)/100 +(3x×500)/100 = 100
    30x = 100
    X =(100/30) = 3.33%=> 5x = 16.65%

  7. A weighting machine of  a trader weights 10% less than it should and the trader marks up his goods to get an overall profit of 18%.How much does he mark up on the cost price ?
    A)6.2%
    B)6.5%
    C)6.3%
    D)5.6%
    Answer
    Answer – A)6.2%
    Explanation :
    Cp = Rs.1 per gram
    1000gms =>10% less = 900gms—–vales of good sold – x%
    MP = 1000+(1000X/100) = 1000+10X
    % P = [(1000+10X-900)/900]×100
    18 =(100+10x)/9
    162 = 100+10x
    10x = 62
    X = 6.2%

  8. If a clock is sold for Rs.120 there is a loss of 15%.For a profit of 2%, the clock is to be sold for
    A)141
    B)142
    C)143
    D)144
    Answer
    Answer – D) 144
    Explanation :
    Sp = 120
    Loss = 15%
    Cp = 120 × (100 / {100-15}) = 2400/17 = 141.18
    Profit = 141.18×{(100+2)/100} = 144

  9. A discount of 20% on article A is the same as a discount on 15% on another article B. The cost of the 2 article can be
    A)33:88
    B)51:68
    C)45:63
    D)14:19
    Answer
    Answer – B)51:68
    Explanation :
    A×(20/100) = 20A
    B×(15/100) = 15B
    20A = 15B
    A/B = 15:20 => 3:4
    3:4 => 3*17: 4*17 = 51:68

  10. The difference in discounts between two successive discounts of 8% each and a single discount of 16% on Rs.2000 is
    A)6.4
    B)4.6
    C)12.8
    D)12.6
    Answer
    Answer – C) 12.8
    Explanation :
    Two successive discounts of 8% = [ 8+8-(8*8/100)]% = 15.36%
    Diff = 16 – 15.36 = 0.64%
    Required diff = 2000×(0.64/100) = Rs. 12.8





error: Alert: Content is protected !!