Current Affairs APP

Quants Questions: Mensuration Set 5

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample from Mensuration that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. The edges of a cuboid are in the ratio 3:4:5 and its surface area is 188 sq.cm. The volume of the cuboid is
    A)158.91 cubic cm
    B)168.29 cubic cm
    C)168.19 cubic cm
    D)186.91 cubic cm
    Answer
    Answer –C)168.19 cubic cm
    Explanation : sides 3x,4x,5x
    Surface area = 188
    2(lb+bh+hl)=188
    X^2 = 94/47
    X=1.41
    Volume= l*b*h= 168.19 cubic cm

  2. A solid metallic cone of height 20cm radius of base 30 cm is melted to make spherical balls each of 10cm diameter. How many such balls can be made?
    A)46
    B)56
    C)36
    D)63
    Answer
    Answer – C)36
    Explanation :
    Exp: n*4/3 * π r^3 = ⅓ π * R^2 *h
    n= 36

  3. The length and breadth of a rectangle are increased by 32% and 25% respectively. Its area will be increased by
    A)55%
    B)65%
    C)56%
    D)50%
    Answer
    Answer –B)65%
    Explanation :32 + 25 + (32*25/100)

  4. A right triangle with sides 15,16 and 18cm is rotated about the side 15cm to form a cone. The volume of the cone will be
    A)4011.65 cubic cm
    B)3022.65 cubic cm
    C)4022.85 cubic cm
    D)2022.65 cubic cm
    Answer
    Answer –C)4022.85 cubic cm
    Explanation :
    h= 15, r = 16
    Volume= ⅓ * π * (16)^2 * 15

  5. After measuring 320m of a rope, it was discovered that the measuring metre rod was 6cm longer. The true length of the rope measured is
    A)320m 860cm
    B)329m 60cm
    C)320m 60cm
    D)230m 860cm
    Answer
    Answer – B)329m 60cm
    Explanation :
    True length= 320m + 320* 3cm
    320m + 960cm
    329m 60cm(1m=100cm)

  6. If the height and the radius of the base of a cone are each increased by 100%, then the volume of the cone becomes
    A)Twice the original
    B)Four time the original
    C)Eight times the original
    D)Six times the original
    Answer
    Answer –C)Eight times the original
    Explanation :
    Diameter of semi-circumference= r
    New height=h+h=2h
    New radius=r+r= 2r
    Volume= ⅓ π* r^2 h
    New volume= ⅓ π (2r)^2 * 2h
    New/original = 8/1

  7. The perimeter of a rhombus is 300cm. If one of its diagonals is 16cm then the area of the rhombus is
    A)1129 sq cm
    B)1092 sq cm
    C)1022 sq cm
    D)1192 sq cm
    Answer
    Answer – D)1192 sq cm
    Explanation :
    Length of one side of rhombus= 300/4=75cm
    Other diagonal= 2 * root of (75)^2 – 8^2
    = 149
    Area= ½ * 16 * 149

  8. The height of a cone is 60cm. A small cone is cut off at the top of by a plane parallel to its base. If its volume is 1/64 of volume of the cone, at what height above the base is the section made?
    A)17cm
    B)20cm
    C)23cm
    D)15cm
    Answer
    Answer – D)15cm
    Explanation :
    (⅓ * π * r1^2 * h1 )/ (⅓ π * r^2 * h) / 1/64
    (r1/r)^2 * h1/h = 1/64
    (h1/h) ^3 = (¼)^3 ( r1/r = h1/h)
    h1 = ¼ * 60=15

  9. Volume of a cube whose diagonal measures 36*root3 cm?
    A)56356
    B)34625
    C)46656
    D)25376
    Answer
    Answer – C)46656
    Explanation :
    Diagonal= root 3 * side
    Side =36
    Volume= 36^3

  10. A wire when bent in the form of a square enclose an area of 841 sq cm. What will be enclosed area when the samd wire is bent into the form of a circle?
    A)1938.34
    B)1069.83
    C)2536.34
    D)1938.33
    Answer
    Answer – B)1069.83
    Explanation :
    area of square= side^2
    Side = root 841 = 29
    Perimeter= 4*29 = 116cm
    According to question circle is made by same wire so
    Perimeter if square= circumference of circle
    116= 2πr
    r=18.45

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.





error: Alert: Content is protected !!