Current Affairs APP

Quants Questions : Ages Set 1

Hello Aspirants. Welcome to Online Maths in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ages, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. The sum of ages of family members (both children and parents) is 360 years.The total ages of children and parents are in the ratio 2:1 and the ages of wife and husband are in the ratio 5:7.What will be the age of husband?
    A.65
    B.75
    C.72
    D.70
    [su_accordion]
    Answer
    Answer : D (70)
    Explanation-
    Sum of ages is 360 years.The ratio of children and parents ages is 2:1.
    Total age of parents = 360 x 1 / 3 = 120 years
    Ratio of wife and husband age is 5:7. Therefore, the age of husband = 120 x 7 / 12 = 70
    Hence the age of husband is 70 years.


    [/su_accordion]
  2. The ratio between the present ages of A and B is 6:7. If B is 4 years old than A. What will be the ratio of the ages of A and B after 4 years?
    A.5 : 7
    B.7 : 8
    C.8 : 7
    D.Data inadequate
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer
    Answer – B (7 : 8)
    Explanation –
    Let A’s age and B’s age be 6X years and 7X years respectively
    Then, 7X – 6X = 4
    X = 4
    Required ratio = (6X + 4) : (7X + 4) = (6*4+4) : (7*4 +4) =28 : 32 = 7 : 8


    [/su_accordion]
  3. The sum of ages of family members (both children and parents) is 360 years.The total ages of children and parents are in the ratio 2:1 and the ages of wife and husband are in the ratio 5:7.What will be the age of husband?
    A.65
    B.75
    C.72
    D.70
    [su_accordion]
    Answer
    Answer : D (70)
    Explanation-
    Sum of ages is 360 years.The ratio of children and parents ages is 2:1.
    Total age of parents = 360 x 1 / 3 = 120 years
    Ratio of wife and husband age is 5:7. Therefore, the age of husband = 120 x 7 / 12 = 70
    Hence the age of husband is 70 years.


    [/su_accordion]
  4. Sush was thrice as old as Poonam 6 years back. Sush will be 5/3 times as old as Poonam 6 years hence. How old is Poonam today?
    A.20
    B.14
    C.12
    D.15
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer
    Answer – C (12)
    Explanation –
    Let Poonam age 6 years back = x.
    Then, Sush age 6 years back = 3x.
    (5/3) * (X + 6 + 6) = (3X + 6 + 6)
    So 5(x+ 12) = 3(3x+ 12),
    so x=6.
    Poonam Age = (x+ 6) years = 12 years


    [/su_accordion]
  5. Present ages of Simmi and Anu are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively, What is Anu’s present age in years?
    A.20
    B.24
    C.28
    D.35
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer
    Answer – B (24)
    Explanation –
    Let the present ages of Simmi and Anu be 5x years and 4x years respectively
    Then, [5X + 3] / [4X + 3] =11/9
    x=6
    Anu’s present age = 4X = 24 years


    [/su_accordion]
  6. If 6 years are subtracted from the present age of Anuj and the remainder is divided by 18, then the present age of his grandson Gopal is obtained.If Gopal is 2 years younger to Mohan whose age is 5 years, then what is the age of Anuj?
    A.44
    B.60
    C.80
    D.92
    [su_accordion]
    Answer
    Answer : B (60)
    Explanation –
    Let Anuj’s age be X
    Gopal is 2 years younger than Mohan, so Gopal is 3 years (i.e 5 – 2 = 3)
    If Arun had born 6 years before, his age would had been X – 6. As per the question, X – 6 should be 18 times as that of Gokul’s age.
    i.e. (X – 6) /18= 3
    X-6 =3 x 18
    x = 60


    [/su_accordion]
  7. Ten years ago, Khush was thrice as old as Sam was but 10 years hence, he will be only twice as old. Find Khush’s present age?
    A.30
    B.35
    C.40
    D.36
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer
    Answer – A (30)
    Explanation –
    Let Khush’s present age be x years and Sam’s present age be y years
    Then, according to the first condition,
    x – 10 = 3(y – 10)
    or, x – 3y = -20 ……..(1)
    Now. Khush’s age after 10 years = (x + 10) years
    Sam’s age after 10 years = (y + 10)
    (x+10) = 2(y+10)
    or, x – 2y = 10 ……..(2)
    Solving (1) and (2), we get
    x = 70 and y = 30
    Khush’s age = 70 years and Sam’s age = 30 years


    [/su_accordion]
  8. Father is aged three times more than his son Mohit. After 8 years, he would be two and a half times of Mohit’s age. After further 8 years, how many times would he be of Mohit’s age?
    A.4
    B.2
    C.2.5
    D.3
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer
    Answer – B (2)
    Explanation –
    Let Monit’s present age be X years. Then, father’s present age = (X + 3X) years = 4X years.
    (4X + 8) =5/2 x (X + 8)
    8X + 16 = 5X + 40
    3X = 24 so, X=8
    Hence, required ratio = (4X + 16) / (X + 16)=48 / 24 = 2


    [/su_accordion]
  9. A father said to his son, “I was as old as you are at present at the time of your birth.” If the father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:
    A.14
    B.19
    C.38
    D.40
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer
    Answer – A (14)
    Explanation – Let son’s present age be X years. Then, (38 – X) = X
    2X = 38
    X = 19
    Son’s age 5 years back = (19 – 5) years = 14 years


    [/su_accordion]
  10. One year ago the ratio between Sam and Ash’s age was 4:3. One year hence the ratio of their ages will be 5:4. What is the sum of their present ages in years?
    A.14
    B.16
    C.18
    D.12
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer
    Answer – B (16)
    Explanation – Let one year ago
    Sam’s age be 4X years
    And, Ash’s age be 3X years
    Present age of Sam = (4X + 1) years
    Present age of Ash= (3X + 1) years
    One year hence
    Sam’s age = (4X + 2) years
    Ash’s age = (3X + 2) years
    According to question,
    [4X + 2] divide by [3X + 2] = 5 / 4
    16X + 8 = 15X + 10
    or, X = 2
    Sum of their present ages = 4X + 1 + 3X + 1
    = 7X + 2
    = 7 x 2 + 2 = 16 years.


    [/su_accordion]




error: Alert: Content is protected !!