IBPS PO 2019 Prelims: Quant Test Day 14

Hello Aspirants

Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS PO 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in IBPS PO 2019!!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2019 Prelims
IBPS PO 2019 Prelims: Reasoning Test – 7 PM Every Day
IBPS PO 2019 Prelims: Quant Test – 8 PM Every Day
IBPS PO 2019 Prelims: English Test – 9 PM Every Day

Help:- Share Our Cumulus Course for IBPS PO 2019  Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

  1. Quantitative Aptitude 0%
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  1. Answered
  2. Review
  1. Question 1 of 10
    1. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    Directions.Q(1 – 5) The following line graph shows the number of candidates who cleared NEET exam from four different states in years 2017 and 2018.

    What is the difference between the total number of candidates who cleared NEET in year 2017 from the given states and that of number of candidates who cleared it in 2018?

    Correct

    Answer-1) 34
    Explanation-
    Total number of candidates who cleared NEET in 2017 from the given states = 155 + 212 + 189 + 220 = 776
    Total number of candidates who cleared it in 2018 = 138 + 256 + 196 + 220 = 810
    Required difference = 810 – 776 = 34

    Incorrect

    Answer-1) 34
    Explanation-
    Total number of candidates who cleared NEET in 2017 from the given states = 155 + 212 + 189 + 220 = 776
    Total number of candidates who cleared it in 2018 = 138 + 256 + 196 + 220 = 810
    Required difference = 810 – 776 = 34

  2. Question 2 of 10
    2. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    Directions.Q(1 – 5) The following line graph shows the number of candidates who cleared NEET exam from four different states in years 2017 and 2018.

    By what percent the number of candidates who cleared NEET from Rajasthan in year 2018 decreased from that of year 2017?

    Correct

    Answer- 3) 6.8%
    Explanation-
    Required percentage = (236 – 220)/220 × 100 = 6.8%

    Incorrect

    Answer- 3) 6.8%
    Explanation-
    Required percentage = (236 – 220)/220 × 100 = 6.8%

  3. Question 3 of 10
    3. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    Directions.Q(1 – 5) The following line graph shows the number of candidates who cleared NEET exam from four different states in years 2017 and 2018.

    In year 2017, the ratio of boys to girls who cleared NEET exam from Himachal Pradesh is 17:14 and the same ratio for Uttarakhand is 5:4. Then the number of girls who cleared NEET from Uttarakhand in 2017 is how much percent more than the number of girls who cleared it in Himachal Pradesh in the same year?

    Correct

    Answer- 4) 20%
    Explanation-
    Number of girls who qualified NEET from Uttrakhand in 2017 = 4/9 × 189 = 84
    Number of girls who cleared it from Himachal = 14/31 × 155 = 70
    Required percentage = 14/70 × 100 = 20%

    Incorrect

    Answer- 4) 20%
    Explanation-
    Number of girls who qualified NEET from Uttrakhand in 2017 = 4/9 × 189 = 84
    Number of girls who cleared it from Himachal = 14/31 × 155 = 70
    Required percentage = 14/70 × 100 = 20%

  4. Question 4 of 10
    4. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    Directions.Q(1 – 5) The following line graph shows the number of candidates who cleared NEET exam from four different states in years 2017 and 2018.

    In year 2016, the number of the number of candidates who cleared NEET from Rajasthan were 25% less than the number of candidates who qualified it in 2017 from the same state. Find the average number of candidates who cleared NEET from Rajasthan in 2016, 2017 and 2018.

    Correct

    Answer- 2) 211
    Explanation –
    Number of candidates who cleared NEET in 2016 from Rajasthan = 236 – 25% of 236 = 236 – 59 = 177
    Required average = (177 + 236 + 220)/3 = 211

    Incorrect

    Answer- 2) 211
    Explanation –
    Number of candidates who cleared NEET in 2016 from Rajasthan = 236 – 25% of 236 = 236 – 59 = 177
    Required average = (177 + 236 + 220)/3 = 211

  5. Question 5 of 10
    5. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    Directions.Q(1 – 5) The following line graph shows the number of candidates who cleared NEET exam from four different states in years 2017 and 2018.

    After an investigation by CBI, it was found that few candidates used unfair means for clearing exam in Himachal Pradesh and Punjab in year 2018. Their numbers were in ratio 2:3 from both the states respectively. They were disqualified immediately and the total number of candidates left after that from Himachal and Punjab were 354. Find the total number of candidates who were disqualified.

    Correct

    Answer- 4) 40
    Explanation-
    Let the total number of candidates who were disqualified be 5x (2x and 3x from the Himachal Pradesh and Punjab respectively)
    Then, according to question, 138 – 2x + 256 – 3x = 354
    394 – 5x = 354
    5x = 40
    Therefore, Required Number = 40

    Incorrect

    Answer- 4) 40
    Explanation-
    Let the total number of candidates who were disqualified be 5x (2x and 3x from the Himachal Pradesh and Punjab respectively)
    Then, according to question, 138 – 2x + 256 – 3x = 354
    394 – 5x = 354
    5x = 40
    Therefore, Required Number = 40

  6. Question 6 of 10
    6. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    4, 3, 4, 9, 37, (?)

    Correct

    Answer – 5) 297
    Explanation:

    4*.5 +1 = 3
    3*1+1 =4
    4*2+1 =9
    9*4+1 =37
    37*8+1 = 297 (answer)

    Incorrect

    Answer – 5) 297
    Explanation:

    4*.5 +1 = 3
    3*1+1 =4
    4*2+1 =9
    9*4+1 =37
    37*8+1 = 297 (answer)

  7. Question 7 of 10
    7. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    8, 16, 43, 107, 232, (?)

    Correct

    Incorrect

  8. Question 8 of 10
    8. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    3x2+5x-12 = 0
    2y2-9y+10 = 0

    Correct

    Answer: 4. x < y
    Explanation:
    3x2+5x-12 = 0
    3x2+9x-4x-12 = 0
    3x(x+3)-4(x+3) =0
    x =-3, 4/3

    2y2-9y+10 =0
    2y2-4y-5y+10 =0
    2y(y-2)-5(y-2) =0
    y =2, 5/2

    Incorrect

    Answer: 4. x < y
    Explanation:
    3x2+5x-12 = 0
    3x2+9x-4x-12 = 0
    3x(x+3)-4(x+3) =0
    x =-3, 4/3

    2y2-9y+10 =0
    2y2-4y-5y+10 =0
    2y(y-2)-5(y-2) =0
    y =2, 5/2

  9. Question 9 of 10
    9. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    x2+5x+6=0
    y2+7x+12=0

    Correct

    Answer: 2. x ≥ y
    Explanation:
    x2+5x+6=0
    x2+2x+3x+6=0
    x(x+2)+3(x+2)=0
    x=-2,-3

    y2+7x+12=0
    y2+3x+4x+12=0
    y(y+3)+4(y+3)=0
    y=-3,-4

    Incorrect

    Answer: 2. x ≥ y
    Explanation:
    x2+5x+6=0
    x2+2x+3x+6=0
    x(x+2)+3(x+2)=0
    x=-2,-3

    y2+7x+12=0
    y2+3x+4x+12=0
    y(y+3)+4(y+3)=0
    y=-3,-4

  10. Question 10 of 10
    10. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    Kavi , Babu and Sumita started a work. 10 days later Sumita left the work and Babu left the work after working for 6 days. In how many more days Kavi would have completed the rest of the work if Sumita take 40 days, Babu take 24 days and Kavi take 50 days to finish the work individually ?

    Correct

    Answer – 3. 25 days
    Explanation –

    Let the total work is LCM of 40, 24 and 50 = 600
    Per day work of Kavi = 600/50 =12
    Per day work of Babu = 600/24 = 25
    Per day work of Sumita = 600/40 =15
    Work done by sumita = 10 ×15 =150
    Work done by Babu = 6 × 25 = 150
    Work left for kavi = 600- (150+150 ) = 300
    Time taken by kavi to do the left work = 300/12 =25 days

    Incorrect

    Answer – 3. 25 days
    Explanation –

    Let the total work is LCM of 40, 24 and 50 = 600
    Per day work of Kavi = 600/50 =12
    Per day work of Babu = 600/24 = 25
    Per day work of Sumita = 600/40 =15
    Work done by sumita = 10 ×15 =150
    Work done by Babu = 6 × 25 = 150
    Work left for kavi = 600- (150+150 ) = 300
    Time taken by kavi to do the left work = 300/12 =25 days


________________________
  • Click view Questions button to view Explanation
  • Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
  • Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section.

Click Here to Subscribe Puzzle and Seating arrangement PDF for IBPS RRB/IBPS PO Exams





error: Alert: Content is protected !!