# IBPS PO 2019 Prelims: Quant Test Day 11

Hello Aspirants

Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS PO 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in IBPS PO 2019!!!

Help:- Share Our Cumulus Course for IBPS PO 2019  Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

1. 1
2. 2
3. 3
4. 4
5. 5
6. 6
7. 7
8. 8
9. 9
10. 10

#### Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

1. Quantitative Aptitude 0%
1. 1
2. 2
3. 3
4. 4
5. 5
6. 6
7. 7
8. 8
9. 9
10. 10
2. Review
1. Question 1 of 10
##### 1. Question
1 points
Category: Quantitative Aptitude

By giving a discount of 12% on the market price of an article, the trader earns a profit of 10%. If the difference between the market price and the cost price of the article is Rs.30.What is the market price of the article?

Correct

Explanation:

Let the market price of article is 100x,
SP of article = 88% of 100x = 88x
CP of article = 88x*(100/110) = 80x
ATQ,
100x-80x = 30
x=3/2
Therefore, 100x = 100*(3/2) = 150

Incorrect

Explanation:

Let the market price of article is 100x,
SP of article = 88% of 100x = 88x
CP of article = 88x*(100/110) = 80x
ATQ,
100x-80x = 30
x=3/2
Therefore, 100x = 100*(3/2) = 150

2. Question 2 of 10
##### 2. Question
1 points
Category: Quantitative Aptitude

The diameter of a circular field is equal to the side of a square field. If the total cost of fencing the circular field is Rs. 990 at the rate of Rs.15/m, what is the perimeter of the square fields?

Correct

Explanation:

Let the diameter of circular field is 2r,
ATQ,
2*(22/7)*r = 990/15
2*(22/7)*r = 66
r = 10.5
Diameter =2r = 21
Perimeter of square field = 4*21 =84m

Incorrect

Explanation:

Let the diameter of circular field is 2r,
ATQ,
2*(22/7)*r = 990/15
2*(22/7)*r = 66
r = 10.5
Diameter =2r = 21
Perimeter of square field = 4*21 =84m

3. Question 3 of 10
##### 3. Question
1 points
Category: Quantitative Aptitude

A boat takes 5 hrs to travel 135 km downstream. The speed of the boat downstream is 1.8 times the speed of the boat upstream. What is the speed of the current?

Correct

Explanation:

Speed of boat downstream = 135/5 = 27km/h
Speed of boat upstream = 27/1.8 = 15km/h
Speed of Current = (Downstream speed – Upstream speed)/2
= (27-15)/2
= 6km/h

Incorrect

Explanation:

Speed of boat downstream = 135/5 = 27km/h
Speed of boat upstream = 27/1.8 = 15km/h
Speed of Current = (Downstream speed – Upstream speed)/2
= (27-15)/2
= 6km/h

4. Question 4 of 10
##### 4. Question
1 points
Category: Quantitative Aptitude

The cost price of item A in 60% of the cost price of item B and the cost price of item C is 170% of the cost price of item B. The total cost price of all the three items is Rs. 297. Find the sum of the cost price of A and C?

Correct

Explanation:

Let the cost price of item B = 100x
Cost price of item A =60% of 100x = 60x
Cost price of item C = 170% of 100x =170x
ATQ,
60x+100x+170x =297
x = 0.9
The total cost price of item A and C = (60x+170x) = 230x = 230*0.9 = 207

Incorrect

Explanation:

Let the cost price of item B = 100x
Cost price of item A =60% of 100x = 60x
Cost price of item C = 170% of 100x =170x
ATQ,
60x+100x+170x =297
x = 0.9
The total cost price of item A and C = (60x+170x) = 230x = 230*0.9 = 207

5. Question 5 of 10
##### 5. Question
1 points
Category: Quantitative Aptitude

In a department 30% of the employees are females. 60% of the male employees know Hindi. The total number of employees who know Hindi is 66%. Find the percentage of females employees who know Hindi.

Correct

Explanation:

Let the total number of people in the department = 100x
Given, females = 30% = (30x), males = 70% = (70x)
60% of males know Hindi = 60% of 70x =42x
Total number of employees who know Hindi = 66% of 100x =66x
Total females who know Hindi = 66x -42x =24x
Percentage of females who know Hindi = (24x/30x)*100 = 80%

Incorrect

Explanation:

Let the total number of people in the department = 100x
Given, females = 30% = (30x), males = 70% = (70x)
60% of males know Hindi = 60% of 70x =42x
Total number of employees who know Hindi = 66% of 100x =66x
Total females who know Hindi = 66x -42x =24x
Percentage of females who know Hindi = (24x/30x)*100 = 80%

6. Question 6 of 10
##### 6. Question
1 points
Category: Quantitative Aptitude

The ratio of the present age of A and B is 7:8 and the ratio of the present age of A and C is 14: 17. If the present age of C is 51years, find the present age of B.

Correct

Explanation:

The ratio of present age of A and B = 7:8
The ratio of present age of A and B = 2*(7:8) =14:16
The ratio of present age of A and C = 14:17
Therefore, the ratio of present age of A, B, and C is 14:16:17
Let the age of A, B and C is 14x, 16x, and 17x respectively.
Age of C = 17x =51
x= 3
age of B = 16x = 16*3 =48

Incorrect

Explanation:

The ratio of present age of A and B = 7:8
The ratio of present age of A and B = 2*(7:8) =14:16
The ratio of present age of A and C = 14:17
Therefore, the ratio of present age of A, B, and C is 14:16:17
Let the age of A, B and C is 14x, 16x, and 17x respectively.
Age of C = 17x =51
x= 3
age of B = 16x = 16*3 =48

7. Question 7 of 10
##### 7. Question
1 points
Category: Quantitative Aptitude

In business, the investment of A and B is in the ratio 5:8. After 6 months C also joined the business by investing amount same as A invested in the beginning and B increased its investment to double that of its initial investment. At the end of the year, the profit of A is Rs. 3000. Then find the total profit of A, B, and C.

Correct

Incorrect

8. Question 8 of 10
##### 8. Question
1 points
Category: Quantitative Aptitude

If the difference of the interest received in the first year and second year at 20% per annum at compound interest is Rs. 1200 then find the sum?

Correct

Explanation:

Let the sum = 100x
CI in first year = 20% of 100x = 20x
CI in second year = 20% of 100 +20% of 20x
= 24x
ATQ,
24x-20x = 1200
x = 300
Therefore, the sum = 100x = 100*300 = 30000

Incorrect

Explanation:

Let the sum = 100x
CI in first year = 20% of 100x = 20x
CI in second year = 20% of 100 +20% of 20x
= 24x
ATQ,
24x-20x = 1200
x = 300
Therefore, the sum = 100x = 100*300 = 30000

9. Question 9 of 10
##### 9. Question
1 points
Category: Quantitative Aptitude

If the speed of the boat in still water is 21km/h and speed of the current is 3km/h, then find the total distance covered by the boat in each upstream and downstream in 7 hours.

Correct

Explanation:

Speed of boat in upstream = (21-3) = 18km/h
Distance covered in upstream = 18*7 km
Speed of boat in downstream = (21+3) = 24km/h
Distance covered in downstream = 24*7 km
Total distance covered = (18+24)*7 = 294km

Incorrect

Explanation:

Speed of boat in upstream = (21-3) = 18km/h
Distance covered in upstream = 18*7 km
Speed of boat in downstream = (21+3) = 24km/h
Distance covered in downstream = 24*7 km
Total distance covered = (18+24)*7 = 294km

10. Question 10 of 10
##### 10. Question
1 points
Category: Quantitative Aptitude

By giving a discount of 25% on the market price of an item, a profit of 20% is achieved. If the difference in cost price and the market price of the item is Rs. 180, then what is the market price of the item?

Correct

Explanation:

Let the cost price of item = 100x
Selling price of item = 120% of 100x = 120x
Market price of item = 120x*(100/75) = 160x
ATQ,
160x – 100x = 180
60x =180
x = 3
Hence, market price = 160x = Rs. 480

Incorrect

Explanation:

Let the cost price of item = 100x
Selling price of item = 120% of 100x = 120x
Market price of item = 120x*(100/75) = 160x
ATQ,
160x – 100x = 180
60x =180
x = 3
Hence, market price = 160x = Rs. 480

________________________
• Click view Questions button to view Explanation
• Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!