IBPS PO 2019 Prelims: Quant Test Day 11

Hello Aspirants

Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS PO 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in IBPS PO 2019!!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2019 Prelims
IBPS PO 2019 Prelims: Reasoning Test – 7 PM Every Day
IBPS PO 2019 Prelims: Quant Test – 8 PM Every Day
IBPS PO 2019 Prelims: English Test – 9 PM Every Day

Help:- Share Our Cumulus Course for IBPS PO 2019  Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

  1. Quantitative Aptitude 0%
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  1. Answered
  2. Review
  1. Question 1 of 10
    1. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    By giving a discount of 12% on the market price of an article, the trader earns a profit of 10%. If the difference between the market price and the cost price of the article is Rs.30.What is the market price of the article?

    Correct

    Answer: 1. Rs. 150
    Explanation:

    Let the market price of article is 100x,
    SP of article = 88% of 100x = 88x
    CP of article = 88x*(100/110) = 80x
    ATQ,
    100x-80x = 30
    x=3/2
    Therefore, 100x = 100*(3/2) = 150

    Incorrect

    Answer: 1. Rs. 150
    Explanation:

    Let the market price of article is 100x,
    SP of article = 88% of 100x = 88x
    CP of article = 88x*(100/110) = 80x
    ATQ,
    100x-80x = 30
    x=3/2
    Therefore, 100x = 100*(3/2) = 150

  2. Question 2 of 10
    2. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    The diameter of a circular field is equal to the side of a square field. If the total cost of fencing the circular field is Rs. 990 at the rate of Rs.15/m, what is the perimeter of the square fields?

    Correct

    Answer: 4. 84m
    Explanation:

    Let the diameter of circular field is 2r,
    Radius = r
    ATQ,
    2*(22/7)*r = 990/15
    2*(22/7)*r = 66
    r = 10.5
    Diameter =2r = 21
    Perimeter of square field = 4*21 =84m

    Incorrect

    Answer: 4. 84m
    Explanation:

    Let the diameter of circular field is 2r,
    Radius = r
    ATQ,
    2*(22/7)*r = 990/15
    2*(22/7)*r = 66
    r = 10.5
    Diameter =2r = 21
    Perimeter of square field = 4*21 =84m

  3. Question 3 of 10
    3. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    A boat takes 5 hrs to travel 135 km downstream. The speed of the boat downstream is 1.8 times the speed of the boat upstream. What is the speed of the current?

    Correct

    Answer: 2. 6km/h
    Explanation:

    Speed of boat downstream = 135/5 = 27km/h
    Speed of boat upstream = 27/1.8 = 15km/h
    Speed of Current = (Downstream speed – Upstream speed)/2
    = (27-15)/2
    = 6km/h

    Incorrect

    Answer: 2. 6km/h
    Explanation:

    Speed of boat downstream = 135/5 = 27km/h
    Speed of boat upstream = 27/1.8 = 15km/h
    Speed of Current = (Downstream speed – Upstream speed)/2
    = (27-15)/2
    = 6km/h

  4. Question 4 of 10
    4. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    The cost price of item A in 60% of the cost price of item B and the cost price of item C is 170% of the cost price of item B. The total cost price of all the three items is Rs. 297. Find the sum of the cost price of A and C?

    Correct

    Answer: 4. Rs. 207
    Explanation:

    Let the cost price of item B = 100x
    Cost price of item A =60% of 100x = 60x
    Cost price of item C = 170% of 100x =170x
    ATQ,
    60x+100x+170x =297
    x = 0.9
    The total cost price of item A and C = (60x+170x) = 230x = 230*0.9 = 207

    Incorrect

    Answer: 4. Rs. 207
    Explanation:

    Let the cost price of item B = 100x
    Cost price of item A =60% of 100x = 60x
    Cost price of item C = 170% of 100x =170x
    ATQ,
    60x+100x+170x =297
    x = 0.9
    The total cost price of item A and C = (60x+170x) = 230x = 230*0.9 = 207

  5. Question 5 of 10
    5. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    In a department 30% of the employees are females. 60% of the male employees know Hindi. The total number of employees who know Hindi is 66%. Find the percentage of females employees who know Hindi.

    Correct

    Answer: 1. 80%
    Explanation:

    Let the total number of people in the department = 100x
    Given, females = 30% = (30x), males = 70% = (70x)
    60% of males know Hindi = 60% of 70x =42x
    Total number of employees who know Hindi = 66% of 100x =66x
    Total females who know Hindi = 66x -42x =24x
    Percentage of females who know Hindi = (24x/30x)*100 = 80%

    Incorrect

    Answer: 1. 80%
    Explanation:

    Let the total number of people in the department = 100x
    Given, females = 30% = (30x), males = 70% = (70x)
    60% of males know Hindi = 60% of 70x =42x
    Total number of employees who know Hindi = 66% of 100x =66x
    Total females who know Hindi = 66x -42x =24x
    Percentage of females who know Hindi = (24x/30x)*100 = 80%

  6. Question 6 of 10
    6. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    The ratio of the present age of A and B is 7:8 and the ratio of the present age of A and C is 14: 17. If the present age of C is 51years, find the present age of B.

    Correct

    Answer: 4. 48
    Explanation:

    The ratio of present age of A and B = 7:8
    The ratio of present age of A and B = 2*(7:8) =14:16
    The ratio of present age of A and C = 14:17
    Therefore, the ratio of present age of A, B, and C is 14:16:17
    Let the age of A, B and C is 14x, 16x, and 17x respectively.
    Age of C = 17x =51
    x= 3
    age of B = 16x = 16*3 =48

    Incorrect

    Answer: 4. 48
    Explanation:

    The ratio of present age of A and B = 7:8
    The ratio of present age of A and B = 2*(7:8) =14:16
    The ratio of present age of A and C = 14:17
    Therefore, the ratio of present age of A, B, and C is 14:16:17
    Let the age of A, B and C is 14x, 16x, and 17x respectively.
    Age of C = 17x =51
    x= 3
    age of B = 16x = 16*3 =48

  7. Question 7 of 10
    7. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    In business, the investment of A and B is in the ratio 5:8. After 6 months C also joined the business by investing amount same as A invested in the beginning and B increased its investment to double that of its initial investment. At the end of the year, the profit of A is Rs. 3000. Then find the total profit of A, B, and C.

    Correct

    Incorrect

  8. Question 8 of 10
    8. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    If the difference of the interest received in the first year and second year at 20% per annum at compound interest is Rs. 1200 then find the sum?

    Correct

    Answer: 5. Rs. 30000
    Explanation:

    Let the sum = 100x
    CI in first year = 20% of 100x = 20x
    CI in second year = 20% of 100 +20% of 20x
    = 24x
    ATQ,
    24x-20x = 1200
    x = 300
    Therefore, the sum = 100x = 100*300 = 30000

    Incorrect

    Answer: 5. Rs. 30000
    Explanation:

    Let the sum = 100x
    CI in first year = 20% of 100x = 20x
    CI in second year = 20% of 100 +20% of 20x
    = 24x
    ATQ,
    24x-20x = 1200
    x = 300
    Therefore, the sum = 100x = 100*300 = 30000

  9. Question 9 of 10
    9. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    If the speed of the boat in still water is 21km/h and speed of the current is 3km/h, then find the total distance covered by the boat in each upstream and downstream in 7 hours.

    Correct

    Answer: 4. 294km
    Explanation:

    Speed of boat in upstream = (21-3) = 18km/h
    Distance covered in upstream = 18*7 km
    Speed of boat in downstream = (21+3) = 24km/h
    Distance covered in downstream = 24*7 km
    Total distance covered = (18+24)*7 = 294km

    Incorrect

    Answer: 4. 294km
    Explanation:

    Speed of boat in upstream = (21-3) = 18km/h
    Distance covered in upstream = 18*7 km
    Speed of boat in downstream = (21+3) = 24km/h
    Distance covered in downstream = 24*7 km
    Total distance covered = (18+24)*7 = 294km

  10. Question 10 of 10
    10. Question
    1 points
    Category: Quantitative Aptitude

    By giving a discount of 25% on the market price of an item, a profit of 20% is achieved. If the difference in cost price and the market price of the item is Rs. 180, then what is the market price of the item?

    Correct

    Answer: 5. Rs. 480
    Explanation:

    Let the cost price of item = 100x
    Selling price of item = 120% of 100x = 120x
    Market price of item = 120x*(100/75) = 160x
    ATQ,
    160x – 100x = 180
    60x =180
    x = 3
    Hence, market price = 160x = Rs. 480

    Incorrect

    Answer: 5. Rs. 480
    Explanation:

    Let the cost price of item = 100x
    Selling price of item = 120% of 100x = 120x
    Market price of item = 120x*(100/75) = 160x
    ATQ,
    160x – 100x = 180
    60x =180
    x = 3
    Hence, market price = 160x = Rs. 480


________________________
  • Click view Questions button to view Explanation
  • Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
  • Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section.

Click Here to Subscribe Puzzle and Seating arrangement PDF for IBPS RRB/IBPS PO Exams





error: Alert: Content is protected !!