Current Affairs APP

IBPS PO 2017 Practice Test – Quant Day 12

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day 

Q(1-5). The table below given no of Mangoes present with each shop keeper to be sold and the Marked Price on each Mango and discount offered. Line Graph shows the percentage of Mangoes sold and rest were spoiled. Cost price of each Mango is Rs.20

  1. Who among the shopkeepers earned minimum money by selling Mangoes?
    A. Shop A
    B. Shop B
    C. Shop C
    D. Shop D
    E. Shop E
    Answer & Explanation
    C. Shop C
    Solution:
    Shop A: 20*1760*110/100*90/100 = 34848
    Shop B: 20*1610*120/100*90/100 = 34776
    Shop C: 20*1260*140/100*90/100 = 31752
    Shop D: 20*1680*120/100*80/100 = 32256
    Shop E: 20*2250*110/100*80/100 = 39600

  2. Which shopkeeper faced Maximum Loss?
    A. Shop A
    B. Shop B
    C. Shop C
    D. Shop D
    E. Shop E
    Answer & Explanation
    D. Shop D
    Solution:
    Shop A : Loss = 44,000 -34848 = 9152
    Shop B : 46000 – 34776 = 11224
    Shop C : 42000 – 31572 = 10428
    Shop D : 48000 – 32256 = 15744
    Shop E : 50000 – 39600 = 10400

  3. What is the approximate average money earned by all the shop keepers?
    A. 33410
    B. 34610
    C. 35120
    D. 36410
    E. None
    Answer & Explanation
    B. 34610
    Solution:
    Average: (34848+34776+31572+32256+39600)/5 = 34610

  4. What is the Difference between total loss incurred by Shop C and E together A and B together?
    A. 392
    B. 402
    C. 422
    D. 452
    E. None
    Answer & Explanation
    D. 452
    Solution:
    Shop C and E loss: 10428 + 10400 = 20828
    Shop A and B loss : 9152+ 11224 = 20376
    Difference: 20828 -20376 = 452

  5. What is the average no of Mangoes sold by all shops together?
    A. 1692
    B. 1702
    C. 1712
    D. 1722
    E. None
    Answer & Explanation
    C. 1712
    Solution:
    Average = (1760+1610+1260+1680+2250)/5 = 1712

Q(6-10). Study the following Pie chart and Line graph and answer the following questions

  1. Maximum no of Males are present in which Village?
    A. Village A
    B. Village B
    C. Village C
    D. Village D
    E. Village E
    Answer & Explanation
    E. Village E
    Solution:
    No of Males:
    Village A: 2670000*21/100*58/100 = 325206
    Village B: 2670000*19/100*62/100 = 314526
    Village C: 2670000*22/100*56/100 = 328944
    Village D: 2670000*18/100*59/100 = 283554
    Village E : 2670000*20/100*63/100 = 336420

  2. Difference between Males and Females is maximum in which village?
    A. Village A
    B. Village B
    C. Village C
    D. Village D
    E. Village E
    Answer & Explanation
    E. Village E
    Solution:
    Village A : 2670000*21/100*(58-42)/100 =89712
    Village B: 2670000*19/100*(62-38)/100 = 121752
    Village C: 2670000*22/100*(56-44)/100 = 70488
    Village D: 2670000*18/100*(59-41)/100 = 86508
    Village E : 2670000*20/100*(63-37)/100 = 138840

  3. Total no of Females in all villages together?
    A. 1588650
    B. 1658800
    C. 1081350
    D. 1886580
    E. None
    Answer & Explanation
    C. 1081350
    Solution:
    Females
    No of Males = 325206+314526+328944+283554+336420 = 1588650
    Females = 2670000- 1588650= 1081350

  4. What is the average no of Males in all Villages?
    A. 317730
    B. 371730
    C. 377130
    D. 371370
    E. None
    Answer & Explanation
    A. 317730
    Solution:
    Average : 1588650/5 = 317730

  5. What is the difference between Females in Village C and D?
    A. 59480
    B. 59910
    C. 61410
    D. 61780
    E. None
    Answer & Explanation
    C. 61410
    Solution:
    Village C: 2670000*22/100*44/100 = 258456
    Village D: 2670000*18/100*41/100 = 197046
    Difference: 258456- 197046 = 61410





error: Alert: Content is protected !!