Current Affairs APP

GK Questions: World Geography – Set 30

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to World Gk(World Geography) !!!

  1. Kingdom of Thailand formerly known as
    1.Sian
    2.Seoul
    3.Saigon
    4.Siam
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Siam
    Explanation :
    On July 20th, 1948, the Siamese constituent assembly voted to change the name of Siam to Thailand

  2. The another name of Iran country is
    1.Nippon
    2.Persia
    3.Peking
    4.Zaire
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Persia
    Explanation :
    In the Western world, Persia was historically the common name for Iran.

  3. America’s official name for Myanmar is
    1.Burma
    2.Ceylon
    3.Myanmar
    4.Batavia
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Burma
    Explanation :
    The ruling military junta changed its name from Burma to Myanmar in 1989. America’s official name for Myanmar is still Burma.

  4. Holland is the old name of which country ?
    1.Switzerlands
    2.The Netherlands
    3.Ireland
    4.Iceland
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.The Netherlands
    Explanation :
    The Netherlands have the name Holland, specifically North Holland and South Holland

  5. Japan is also known as
    1.Great Japan
    2.Nyasaland
    3.Nippon
    4.Quilon
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer –3.Nippon
    Explanation :
    In Japanese, the name of Japan is Nihon or Nippon. The meaning of Nippon is Great Japan.

  6.  …………… was previous called Ceylon
    1.India
    2.China
    3.Sri
    4.Indonesia
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Sri Lnaka
    Explanation :
    Sri Lanka was previous called Ceylon. Before it became known as Ceylon, the country was called British Ceylon.

  7. Rhodesia is called as ………… after it gains independence from the British
    1.Zimbabwe
    2.New Zealand
    3.Congo
    4.West Indies
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Zimbabwe
    Explanation :
    Rhodesia commonly known from 1970 onwards as the Republic of Rhodesia. Southern-Rhodesia gained independence from the British, taking the name Zimbabwe.

  8. Malaya is the old name of which country ?
    1.Vietnam
    2.Mangolia
    3.Myanmar
    4.Malaysia
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Malaysia
    Explanation :
    Malaya was renamed s Malaysia in 1963

  9. Another name of Zanzibar is
    1.Tajikistan
    2.Tanzania
    3.Taiwan
    4.Turkey
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Tanzania
    Explanation :
    Zanzibar is a semi-autonomous part of Tanzania in East Africa. It is composed of the Zanzibar Archipelago in the Indian Ocean, 25–50 kilometres (16–31 mi) off the coast of the mainland, and consists of many small islands and two large ones: Unguja and Pemba.

  10. The old name of Malawi is
    1.Peking
    2.Rangoon
    3.Nyasaland
    4.Rhodesia
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Nyasaland
    Explanation :
    Malawi gains independence from Britain (was Nyasaland, then federated with Northern and Southern Rhodesia between 1953 and 1963)





error: Alert: Content is protected !!