Current Affairs APP

GK Questions: Indian Geography(Wildlife Sanctuary) – Set 30

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(Indian Geography)!!! 

Click Here to Read Wildlife Sanctuary List (state-wise)

  1. The Kambalakonda Wildlife Sanctuary is located in
    1.Kerala
    2.Andhra Pradesh
    3.Tamil Nadu
    4.Karnataka
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Andhra Pradesh
    Explanation :
    The Kambalakonda Wildlife Sanctuary is a forest located near Visakhapatnam. It is under the control of Andhra Pradesh Forest Department

  2. In which state Kamlang Wildlife Sanctuary is located ?
    1.New Delhi
    2.Haryana
    3.Arunachal Pradesh
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Arunachal Pradesh
    Explanation :
    The Kamlang Wildlife Sanctuary, established in 1989, is rich in flora and fauna. It is situated in the Lohit District of the northeastern Indian state of Arunachal Pradesh

  3. Achanakmar Wildlife Sanctuary is in …………………
    1.Assam
    2.J & K
    3.Punkab
    4.Chhattisgrah
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Chhattisgrah
    Explanation :
    Achanakmar Wildlife Sanctuary is a wildlife park in Chhattisgarh, India. The sanctuary houses a number of endangered animal species, including leopards, Bengal tigers, and wild bison.

  4. Which wildlife Sanctuary is located in Gujarat ?
    1.Badalkohl Wildlife Sanctuary
    2.Rupi Bhabha Sanctuary
    3.Hirpora Wildlife Sanctuary
    4.Kutch Desert Wildlife Sanctuary
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Kutch Desert Wildlife Sanctuary 
    Explanation :
    Kutch Desert Wildlife Sanctuary is situated in the Great Rann of Kutch, Kutch district, Gujarat, India, it was declared a sanctuary in February 1986

  5. In which state Dalma Wildlife Sanctuary is situated ?
    1.Jharkhand
    2.J & K
    3.Rajasthan
    4.Odisha
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Jharkhand
    Explanation :
    Dalma Wildlife Sanctuary is located 10 km from the city of Jamshedpur in the Indian state of Jharkhand. It was inaugurated by Sanjay Gandhi in 1975.

  6. Ranebennur Blackbuck Sanctuary is located in
    1.Andhra Pradesh
    2.Maharashtra
    3.Karnataka
    4.Tamil Nadu
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Karnataka
    Explanation :
    Ranebennur Blackbuck Sanctuary was declared as a sanctuary mainly to protect blackbucks. It is located in Karanataka.

  7. Chimmini Wildlife sanctuary is located in which state of India ?
    1.Tripura
    2.Meghalaya
    3.Kerala
    4.Nagaland
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Kerala
    Explanation :
    Chimmini Wildlife sanctuary is a national park located along the Western Ghats in Mukundapuram taluk of Thrissur District of Kerala state in India.

  8. The Phansad Wildlife Sanctuary is in ………….
    1.Himachal Pradesh
    2.Telanagan
    3.Karnataka
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Maharashtra
    Explanation :
    The Phansad Wildlife Sanctuary is located in Murud and Roha talukas of Raigad District. It is surrounded by the coastal stretch of Arabian sea.

  9. In which state Sunabeda Wildlife Sanctuary is located ?
    1.Odisha
    2.Assam
    3.Gujarat
    4.Manipur
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Odisha
    Explanation :
    Sunabeda Wildlife Sanctuary is in Nuapada district, Odisha which is close boundary of Chhatisgarh and it is on west border of Odisha.Spread over area of 600 sq kms.

  10. Which of the following is correct  ?
    1.Ranipur Sanctuary – Andhra Pradesh
    2.Kedarnath Wild Life Sanctuary – J & K
    3.Gumti Wildlife Sanctuary – Tripura
    4.Murti Wildlife Sanctuary – Tamil Nadu
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Gumti Wildlife Sanctuary – Tripura
    Explanation :
    Gumti Wildlife Sanctuary is a Wildlife Sanctuary in Tripura, India. It covers an area of about 389.54 square kilometres





error: Alert: Content is protected !!