Current Affairs APP

GK Questions: Indian Geography(Wildlife Sanctuary) – Set 29

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(Indian Geography)!!! 

Click Here to Read Wildlife Sanctuary List (state-wise)

  1. Barren Island Wildlife Sanctuary is located in
    1.Rajasthan
    2.Goa
    3.Gujarat
    4.Andaman and Nicobar Islands
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Andaman and Nicobar Islands
    Explanation :
    Barren Island Wildlife Sanctuary was declared as sanctuary in the year 1977. The sanctuary covers an area of 8 sq km. The sanctuary is the home of dolphin.

  2. In which state Bhairamgarh Wildlife Sanctuary is located ?
    1.Haryana
    2.Chhattisgarh
    3.Assam
    4.Uttar Pradesh
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Chhattisgarh
    Explanation :
    Bhairamgarh Wildlife Sanctuary(BWS) is located near the Bairamgarh block division in Bijapur district of Chhattisgarh

  3. The Manali Sanctuary is a wildlife sanctuary is situated in which state of India ?
    1.Arunachal Pradesh
    2.J & K
    3.Himachal Pradesh
    4.Punjab
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Himachal Pradesh
    Explanation :
    The Manali Sanctuary is a wildlife sanctuary in Himachal Pradesh in northern India It is the catchment of Manalsu khad

  4. The Changtang Wildlife Sanctuary is in
    1.West Bengal
    2.Odisha
    3.Assam
    4.J & K
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.J & K
    Explanation :
    The Changtang Wildlife Sanctuary, also known as the Changtang Cold Desert Wildlife Sanctuary, is a very well-known
    place in the district Leh, Jammu Kashmir

  5. In which state Bhadra Wildlife Sanctuary is located  ?
    1.Telangana
    2.Karnataka
    3.Andhra Pradesh
    4.Maharshtra
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Karnataka
    Explanation :
    Bhadra Wildlife Sanctuary is a protected area and a Project Tiger, tiger reserve located 38 km. Northwest of Chikkamagaluru town in Karnataka state, India.

  6. Gautam Budha Wildlife Sanctuary is related which state of India ?
    1.Uttar Pradesh
    2.Madhya Pradesh
    3.Bihar
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Bihar
    Explanation :
    Gautam Budha Wildlife Sanctuary is a wildlife sanctuary located in Gaya district of Bihar state

  7. Which of the following is correct ?
    1.Mount Abu Wildlife Sanctuary – Rajasthan
    2.Eturnagaram Wildlife Sanctuary – Tamil Nadu
    3.Sathyamangalam Wildlife Sanctuary – Kerala
    4.Dibang Wildlife Sanctuary – J & K
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Mount Abu Wildlife Sanctuary – Rajasthan
    Explanation :
    Mount Abu Wildlife Sanctuary is located in one of the oldest mountain ranges of India, the Aravalli range. It was declared a wildlife sanctuary in 1980.

  8. Sonai Rupai Wildlife Sanctuary is a protected area located in the state of
    1.Himachal Pradesh
    2.Haryana
    3.J & K
    4.Assam
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Assam
    Explanation :
    Sonai Rupai Wildlife Sanctuary is a protected area located in the state of Assam in India. This wildlife sanctuary covers 175 km². It is located along the foothills of the Great Himalayan Range. The area was declared as a sanctuary in 1998.

  9. In which state Bhagwan Mahavir Wildlife Sanctuary is located ?
    1.Odiaha
    2.Goa
    3.Kerala
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Goa
    Explanation :
    The Bhagwan Mahavir Wildlife Sanctuary is located in the Goan town of Mollem

  10. Which wildlife Sanctuary is located in Gujarat ?
    1.Dalma Wildlife Sanctuary
    2.Arabithittu Wildlife Sanctuary
    3.Indian Wild Ass Sanctuary
    4.Radhanagari Wildlife Sanctuary
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Indian Wild Ass Sanctuary
    Explanation :
    Indian Wild Ass Sanctuary also known as the Wild Ass Wildlife Sanctuary is located in the Little Rann of Kutch in the Gujarat state of India.





error: Alert: Content is protected !!