Current Affairs APP

GK Questions: Indian Geography(Wildlife Sanctuary) – Set 28

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(Indian Geography)!!! 

Click Here to Read Wildlife Sanctuary List (state-wise)

  1. Coringa Wildlife Sanctuary is located in
    1.Bihar
    2.Maharashtra
    3.Telangana
    4.Andhra Pradesh
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Andhra Pradesh
    Explanation :
    Coringa Wildlife Sanctuary is a wildlife sanctuary and estuary situated in Andhra Pradesh, India. It is the second largest stretch of mangrove forests in India with 24 mangrove tree species and more than 120 bird species.

  2. In which state Thane Creek Flamingo Sanctuary is located ?
    1.Maharashtra
    2.Kerala
    3.Madhya Pradesh
    4.Assam
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Maharashtra
    Explanation :
    Maharashtra Government has declared the area along the western bank of the Thane Creek as the “Thane Creek Flamingo Sanctuary”.

  3. Bhadra Wildlife Sanctuary  related to which state ?
    1.Assam
    2.Karnataka
    3.Odisha
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Karnataka
    Explanation :
    Bhadra Wildlife Sanctuary is a protected area and a Project Tiger, tiger reserve located 38 km. Northwest of Chikkamagaluru town in Karnataka state, India.

  4. Chinnar Wildlife Sanctuary is situated in
    1.J & K
    2.Meghalaya
    3.Kerala
    4.Haryana
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Kerala
    Explanation :
    Chinnar Wildlife Sanctuary is a unique protected area located in the rain shadow region in the eastern slope of Western Ghats, adjoining Tamilnadu

  5. Which of the following is located in Karnataka ?
    1.Bornadi Wildlife Sanctuary
    2.Gautam Buddha Wildlife Sanctuary
    3.Barda Wildlife Sanctuary
    4.Dandeli Wildlife Sanctuary
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Dandeli Wildlife Sanctuary 
    Explanation :
    Dandeli Wildlife Sanctuary is located in Uttara Kannada district of Karnataka.

  6. Bhagwan Mahaveer Sanctuary is located in which state of India ?
    1.Goa
    2.Kerala
    3.Bihar
    4.Arunachal Pradesh
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Goa
    Explanation :
    Bhagwan Mahaveer Sanctuary and Mollem National Park is a 240 square kilometres protected area located in the Western Ghats of South India, in Sanguem taluk, Goa .

  7. Idukki Wildlife Sanctuary is located in …………….
    1.Goa
    2.Karnataka
    3.Tamil Nadu
    4.Kerala
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Kerala
    Explanation :
    Idukki Wildlife Sanctuary is located in the Idukki district of Kerala, which came into existende in 1976.

  8. Rajiv Gandhi Wildlife Sanctary is located in which state ?
    1.Andhra Pradesh
    2.Maharashtra
    3.Himachal Pradesh
    4.Haryana
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Andhra Pradesh
    Explanation 
    The Nagarjunasagar-Srisailam Sanctuary was notified in 1978 and came under the protection of Project Tiger in 1983. The reserve was renamed as Rajiv Gandhi Wildlife Sanctuary in 1992.

  9. In which state Sanjay Gandhi Wildlife Sanctuary is located ?
    1.Bihar
    2.Odisha
    3.Maharashtra
    4.Manipur
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Maharashtra
    Explanation :
    Sanjay Gandhi Wildlife Sanctuary located in Mumbai City is well known for its Lion Safari and tiger safari, Kanheri Caves.

  10. The Sariska Wildlife Sanctuary related to
    1.J & K
    2.Arunachal Pradesh
    3.Punjab
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Rajasthan
    Explanation :
    The Sariska Wildlife Sanctuary is a paradise for all nature lovers. Located in the Alwar district of Rajasthan,.





error: Alert: Content is protected !!