English Questions : Word Analogy Set – 4

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by five pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.

  1. Sound : Muffled
    1) Moisture : Humid
    2) Colour : Faded
    3) Despair : Anger
    4) Odour : Pungent
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : Second is the process of gradual disappearances of the first.

  2. Platform : Train
    1) Aeroplane : Aerodrome
    2) Hotel : Tourist
    3) Quay : Ship
    4) Footpath : Traveller
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : Second is the place where first stops.

  3. Train : Track
    1) Water : Boat
    2) Bullet : Barrel
    3) Idea : Brain
    4) Fame : Television
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :As Train is guided by the track similarly Bullet is guided by the barrel.

  4. Chalk : Blackboard
    1) Type : Point
    2) Table : Chair
    3) Door : Handle
    4) Ink : Paper
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : As chalk is used to write on the blackboard similarly the Ink is used to write on the paper.

  5. Rectangle : Pentagon
    1) Side : Angle
    2) Diagonal : Perimeter
    3) Triangle : Rectangle
    4) Circle : Square
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : Second one had one more side than the first.

  6. Thermometer : Temperature
    1) Millimeter : Scale
    2) Length : Breadth
    3) Solar Energy : Sun
    4) Cardiograph : Heart rate
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : As temperature is measured from a thermometer in the same way heart rate is measured with cardiograph.

  7. Border : Country
    1) Pen : Cap
    2) Book : Cover
    3) Handle : Shade
    4) Frame : Picture
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : First is the boundary of the second.

  8. River : Ocean
    1) Child : School
    2) Book : Library
    3) Lane : Road
    4) Cloth : Body
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : As River joints to Ocean similarly Lane joints to Road.

  9. Arc : Circle
    1) Number : Count
    2) Fraction : Percentage
    3) Pie : Slice
    4) Segment : Line
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : As Arc is a part of Circle similarly segment is a part of line.

  10. Elephant : Pachyderm
    1) mantis : rodent
    2) poodle : feline
    3) kangaroo : marsupial
    4) zebra : horse
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : An elephant is a pachyderm; a kangaroo is a marsupial.





error: Alert: Content is protected !!