Current Affairs APP

English Questions : Word Analogy Set – 3

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by five pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.

  1. Glove : Hand
    1) Neck : Collar
    2) Tie : Shirt
    3) Socks : Feet
    4) Coat : Pocket
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : As Glove is worn in Hands similarly Socks are worn on feet.

  2. Lawyer : Court
    1) Chemist : Laboratory
    2) Businessman : Office
    3) Labour : Factory
    4) Athlete : Olympics
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : As the working field of lawyer is Court, similarly the working field of chemist is laboratory.

  3. Letter : Word
    1) Page : Book
    2) Product : Factory
    3) Club : People
    4) Home work : School
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : As Word is a group of letters similarly Book is a group of papers.

  4. Lively : Dull
    1) Employed : Jobless
    2) Flower : Bud
    3) Factory : Labour
    4) Happy : Gay
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : First word is opposite to the second word.

  5. Silence : Noise
    1) Quiet : Peace
    2) Baldness : Hair
    3) Talk : Whisper
    4) Sing : Dance
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : As Silence is opposite to noise, similarly Baldness is opposite to Hair.

  6. Kick : Football
    1) Wash : Dishes
    2) Dust : Rage
    3) Mop : Sweep
    4) Throw : Ring
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : As Kick is in the game of Football, similarly Throw is used in the game of Ring.

  7. Scales : Fish
    1) Bear : Fur
    2) Woman : Dress
    3) Skin : Man
    4) Tree : Leaves
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : As scales from an outer layer of fish similarly skin form an outer layer of man.

  8. Numismatist : Coins
    1) Jeweller : Jewels
    2) Cartographer : Maps
    3) Philatelist : Stamps
    4) Geneticist : Chromosomes
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : As Numismatist collects coins similarly Philatelist collects stamps.

  9. Sunrise : Sunset
    1) Dawn : Twilight
    2) Noon : Midnight
    3) Morning : Night
    4) Energetic : Lazy
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : At sunrise morning begins, similarly at sunset night begins.

  10. Candle : Wick
    1) Hammer : Nail
    2) Light : Bulb
    3) Oven : Fire
    4) Bicycle : Wheel
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : As Wick is a part of Candle similarly Wheel is a part of Bicycle.





error: Alert: Content is protected !!