Current Affairs APP

English Questions : Word Analogy Set – 2

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by five pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.

  1. BRISTLE : BRUSH
    1) arm : leg
    2) stage : curtain
    3) recline : chair
    4) key : piano
    5) art : sculpture
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : A bristle is a part of a brush; a key is a part of a piano.

  2. DEPRESSED : SAD
    1) neat : considerate
    2) towering : cringing
    3) rapid : plodding
    4) progressive : regressive
    5) exhausted : tired
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : Depressed is an intensification of sad; exhausted is an intensification of tired.

  3. RAIN : DRIZZLE
    1) swim :dive
    2) hop : shuffle
    3) juggle : bounce
    4) walk : run
    5) run : jog
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : To drizzle is to rain slowly; to jog is to run slowly.


    [/spoiler]
  4. PULSATE : THROB
    1) walk : run
    2) tired : sleep
    3) ballet : dancer
    4) find : lose
    5) examine : scrutinize
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : Pulsate and throb are synonyms, as are examine and scrutinize.

  5. SKEIN : YARN
    1) squeeze : lemon
    2) fire : coal
    3) ream : paper
    4) tree : lumber
    5) plow : acre
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : A skein is a quantity of yarn; a ream is a quantity of paper.

  6. FISH : SHOAL
    1) wolf : pack
    2) elephant : jungle
    3) beagle : clan
    4) herd : peacock
    5) cow : farm
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : A group of fish is a shoal; a group of wolves is a pack.

  7. ODOMETER : DISTANCE
    1) scale : weight
    2) length : width
    3) inch : foot
    4) mileage : speed
    5) area : size
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : An odometer measures distance; a scale measures weight.

  8. WAITRESS : RESTAURANT
    1) doctor : diagnosis
    2) actor : role
    3) driver : truck
    4) teacher : school
    5) author : book
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : A waitress works in a restaurant; a teacher works in a school.

  9. DIVISION : SECTION
    1) layer : tier
    2) tether : bundle
    3) chapter : verse
    4) riser : stage
    5) dais : speaker
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : Division and section are synonyms; layer and tier are synonyms.

  10. PEDAL : BICYCLE
    1) inch : yardstick
    2) walk : skip
    3) tire : automobile
    4) buckle : belt
    5) oar : canoe
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : A pedal propels a bicycle; an oar propels a canoe.





error: Alert: Content is protected !!