Current Affairs APP

English Questions : Word Analogy Set – 1

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by five pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.

  1. BINDING : BOOK
    1) criminal : gang
    2) display : museum
    3) artist : carpenter
    4) nail : hammer
    5) frame : picture
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : A binding surrounds a book; a frame surrounds a picture. 

  2. EXPLORE : DISCOVER
    1) read : skim
    2) research : learn
    3) write : print
    4) think : relate
    5) sleep : wake
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : One explores to discover; one researches to learn.

  3. SIAMESE : CAT
    1) type : breed
    2) dog : puppy
    3) mark : spot
    4) romaine : lettuce
    5) collar : leash
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : Siamese is a kind of cat; romaine is a kind of lettuce.

  4. FINCH : BIRD
    1) frog :toad
    2) elephant : reptile
    3) Dalmatian : dog
    4) collie : marsupial
    5) ant : ladybug
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : A finch is a type of bird; a Dalmatian is a type of dog.

  5. PETAL : FLOWER
    1) salt : pepper
    2) tire : bicycle
    3) base : ball
    4) sandals : shoes
    5) puppy : dog
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : A petal is a part of a flower; a tire is a part of a bicycle.

  6. PASTORAL : RURAL
    1) metropolitan : urban
    2) harvest : autumn
    3) agrarian : benevolent
    4) sleepy : nocturnal
    5) wild : agricultural
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : Pastoral describes rural areas; metropolitan describes urban areas.

  7. TAILOR : SUIT
    1) scheme : agent
    2) edit : manuscript
    3) revise : writer
    4) mention : opinion
    5) implode : building
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : To tailor a suit is to alter it; to edit a manuscript is to alter it.

  8. PSYCHOLOGIST : NEUROSIS
    1) ophthalmologist : cataract
    2) dermatologist : fracture
    3) infant : pediatrician
    4) rash : orthopedist
    5) oncologist : measles
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : A psychologist treats a neurosis; an ophthalmologist treats a cataract.

  9. ELEPHANT : PACHYDERM
    1) mantis : rodent
    2) poodle : feline
    3) kangaroo : marsupial
    4) zebra : horse
    5) tuna : mollusk
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : An elephant is a pachyderm; a kangaroo is a marsupial.

  10. COTTON : BALE
    1) butter : churn
    2) wine : ferment
    3) grain : shock
    4) curd : cheese
    5) beef : steak
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : Upon harvesting, cotton is gathered into bales; grain is gathered into shocks.





error: Alert: Content is protected !!