Current Affairs APP

English Questions: Vocabulary test – 36

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words from THE HINDU EDITORIALS, which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. She felt_____________of her friend’s beauty.
    1) comfortable
    2) confident
    3) envious
    4) content
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : envious – feeling or showing envy. (जलते)

  2. He accepted the invitation with____________enthusiasm.
    1) guileless
    2) feigned
    3) square
    4) devout
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : feigned – simulated or pretended; insincere.(बहाना करना)

  3. We____________any comparison between the two men.
    1) mollycoddle
    2) forgo
    3) satiate
    4) nourish
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : forgo – go without (something desirable).(त्यागना)

  4. ____________in her music no birdsong shall ever equal.
    1) divulge
    2) betray
    3) bare
    4) Wrapt
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : Wrapt

  5. A natural___________who found all human relationships difficult.
    1) exhibitionist
    2) showboat
    3) gregarious
    4) recluse
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : recluse – a person who lives a solitary life and tends to avoid other people.

  6. His determination to___________the murder of his brother.
    1) deserted
    2) forlorn
    3) hermit
    4) avenge
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : avenge – inflict harm in return for (an injury or wrong done to oneself or another).

  7. You appear convinced of my guilt, and____________every reply I have made.
    1) wrest
    2) bestow
    3) confer
    4) indulge
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : wrest – forcibly pull (something) from a person’s grasp.

  8. We cannot prevent ourselves sometimes from dreaming of performing___________if not mortal sins.
    1) blameable
    2) venial
    3) unjustifiable
    4) inexcusable
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : venial – denoting a sin that is not regarded as depriving the soul of divine grace.

  9. A___________piece of thread.
    1) knotty
    2) undemanding
    3) painless
    4) straightforward
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : knotty – full of knots.
    extremely difficult or complex.

  10. The courts may be more_________with female offenders.
    1) rigorous
    2) lenient
    3) severe
    4) intolerant
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : Lenient – (of a punishment or person in authority) more merciful or tolerant than expected.





error: Alert: Content is protected !!